پزشکیان چگونه بدشانس تر از روحانی شد؟
اقتصاد 100-حسن روحانی شاید هیچکس بهتر از او معنای «دونالد ترامپ» را نداند؛ رئیسجمهوری غیرمنتظره که در اوج دوران ریاستجمهوری روحانی در آمریکا ظهور کرد و تمام دستاوردهای او را به باد داد.
خروج ترامپ از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، ضربهای سنگین بر روحانی وارد کرد؛ توافق هستهای که او و تیمش با زحمات فراوان به نتیجه رسانده بودند، به یکباره توسط رئیسجمهوری آمریکا به نابودی کشیده شد. ترامپ نه تنها دستاوردهای روحانی را از بین برد، بلکه در لحظات حساس، بحرانهای دیگری چون سیلابهای ۱۳۹۸ و شیوع کرونا هم به سرنوشت او دامن زد و فرصت ترمیم وضعیت داخلی را از او گرفت. به رغم این همه، روحانی باور داشت که اتفاقات شومی که بر او گذشت، میتواند به نوعی به نفع جانشینش، مسعود پزشکیان، تغییر کند.
پزشکیان که در نخستین روزهای ریاستجمهوریاش با بحرانهای خارجی بیسابقهای مواجه است—از ترور اسماعیل هنیه تا تنشهای شدید با اسرائیل—در شرایطی دشوارتر از روحانی قرار دارد. او باید میان جنگ و صلح قدم بزند، در حالی که نتانیاهو و راستگرایان اسرائیل همچنان سیاستهای جنگطلبانه خود را دنبال میکنند. در مقابل، روحانی در آغاز کارش با اوباما و فضای دیپلماتیکتری روبهرو بود، که شاید فرصتی برای مذاکره و کاهش تنش فراهم میآورد. اما حالا پزشکیان با یک وضعیت معلق و بحرانزده روبهرو است، جایی که باید توانایی خود را برای جلوگیری از جنگ و کاهش تنشها نشان دهد.
علاوه بر این، دولت پزشکیان در سطح داخلی با چالشهای بیشتری مواجه است. او نه تنها با نقد دولت پیشین محدودیتهای شدیدی روبهروست، بلکه فشارهای سیاسی از هر سو بر او وارد میشود. شرایطی که ممکن است برای سیاستهای توسعهای و اصلاحی دولت او بسیار دشوار باشد.
اگر پزشکیان بتواند از این بحرانها عبور کند و کشور را از لبه جنگ دور نگه دارد، به نوعی بزرگترین موفقیت را در مقایسه با روحانی کسب خواهد کرد؛ چرا که در شرایط کنونی، انتخاب ترامپ نه تهدیدی برای او، بلکه فرصتی برای کاهش فشارهای اسرائیل و جلوگیری از جنگ به حساب میآید.
ارسال نظر