منظور از پرتفوی سهام چیست و برای تشکیل آن باید به چه نکاتی توجه کرد؟
سبد یا پرتفوی سهام با ساختار مناسب، در تابلوی پیچیده بازارهای مالی، همچون ابزاری حیاتی برای کسب درآمد و حفظ ثروت عمل میکند.
سرمایهگذاری در سهام برای بسیاری از افراد، راهی برای رسیدن به هدف و استقلال مالی است. پیچیدگیهای زیادی در بازار سهام و بورس دیده میشوند که یکی از همین پیچیدگیها به پرتفوی بورسی مرتبط است.
پرتفوی یا سبد سهام درواقع اصطلاحی کاربردی در بازار بورس است که نباید آن را دستکم بگیرید. زمانی که شما چند سهم را در بازار بورس تهیه و خریداری کردهاید، درواقع پرتفوی یا سبد خود را در این بازار تشکیل دادهاید. با کمک چنین سبدی شما میتوانید از روند کلی سرمایهگذاری خود اطلاعاتی کسب کنید و حتی حرکات مثبت و منفی بازار را تحت بررسی دقیق قرار دهید.
بررسی مفهوم پرتفوی سهام
سهمهایی که بعد از بررسیهای لازم خریداری میکنید و برای مدتی آنها را نمیفروشید، پرتفوی نامیده میشوند. پرتفوی سهام که سبد سهام نیز خوانده میشود، درواقع مجموعهای از سرمایهگذاریهای یک فرد یا موسسه بهحساب میآید که بهطور عمده بر سهامهای مختلف تمرکز دارد. این پرتفوی برای دستیابی به اهداف مالی خاص و در عینحال به منظور متعادلکردن ریسکها و بازدهیها طراحی شده است.
پرتفوی بورسی باید با تنوع بالایی انتخاب شود و داراییهای مختلفی را دربرگیرد. بهطور معمول در این پرتفوها داراییهایی همانند اوراق قرضه و صندوقهای سرمایهگذاری وجود دارند که البته تحت تاثیر نوسانات بازار نیز قرار میگیرند.
داشتن این نوع پرتفوها بسیار کارآمد و مهم است؛ زیرا چارچوب استراتژیک برای مدیریت سرمایهگذاری ایجاد خواهد کرد و به کاهش ریسک نیز کمک میکند. درنظر داشته باشید که هرچه تنوع داراییهای درون پرتفوی شما بیشتر باشد، خطر و ریسک حاصل از سرمایهگذاری نیز کاهش مییابد.
بررسی ارزش پرتفوی سهام
برای اینکه بتوانید ارزش پرتفوی سهام خود را تحت بررسی دقیق قرار دهید، باید قیمت هریک از سهامهای موجود در آن را بهصورت روزانه بررسی کنید. به عبارت دیگر، ارزش کلی پرتفوی شما به ارزش روزانه سهام یا داراییهای درون آن وابسته است.
با حرکت ارزش داراییهای درون سبد سهام شما، ارزش پرتفوی نیز حرکت میکند. اگر ارزش داراییها روند نزولی داشته باشد، بهطور حتم ارزش پرتفوی شما نیز کاهش مییابد و اگر ارزش داراییهای درون این سبد رو به افزایش باشد، شما سیر صعودی ارزش پرتفوی سهام را تجربه خواهید کرد.
برای درک بهتر این موضوع، مثالی میآوریم. تصور کنید شما سبدی از طلا و دلار تهیه کردهاید؛ با رشد روزافزون قیمت طلا و دلار ارزش سبد شما نیز افزایش مییابد؛ در حالیکه اگر یوان خریده باشید، بعد از سیر نزولی این پول، ارزش پرتفوی شما نیز کاهش پیدا میکند.
هدف ایجاد پرتفوی سهام
پرتفوی سهام درواقع ترکیبی از داراییهای مختلف است که سرمایه شما را درگیر خواهد کرد. هدف اصلی و نهایی ایجاد این نوع پرتفو در بازار سهام و بورس، توسعه درآمد و کسب سود بیشتر است. اگر بتوانید داراییهای متنوعی را در پرتفوی خود قرار دهید، سود یکی از داراییها، ضرر دارایی دیگر را جبران خواهد کرد.
اگر تنها یک دارایی را با سرمایه خود خریداری کنید، درصورتی که آن دارایی سیر نزولی را پیش گیرد، بهطور حتم سرمایه شما نیز آسیب میبیند. از این رو، راهاندازی سبدی که انواع مختلفی از داراییها را درون خود داشته باشد، به شما کمک میکند تا مانع ضررهای احتمالی شوید.
هدف اصلی از راهاندازی این نوع سبدهای سهم بازار بورس، کنترل و مدیریت ریسک است. این پرتفویهای بازار سهام شرایطی برای شما ایجاد میکنند تا بهطور همزمان بر روی چندین دارایی و سهام سرمایهگذاری کنید. ناگفته نماند که این نوع روش سرمایهگذاری بیشتر برای افراد ریسکپذیر ایدهآل است.
فاکتورهای موثر در ایجاد پرتفوی سهام
برای اینکه بتوانید پرتفوی یا سبد سرمایهگذاری خود را به نحو احسن انتخاب کنید، باید به عوامل و فاکتورهای مختلفی توجه داشته باشید که برخی از آنها مربوط به ایجاد تعادل میان قدرت ریسکپذیری شما و سوددهی دارایی است که انتخاب و خریداری کردهاید.
در ضمن، شما باید به زمان مورد نظر برای نگهداری دارایی پرتفوی نیز توجه داشته باشید. برای مثال، اگر مدت کوتاهی را در نظر دارید، باید استراتژیهای خروجی خود را بر اساس سرمایهگذاری کوتاهمدت در نظر بگیرید و اگر مدت طولانیتری را در نظر گرفتهاید، باید برای سرمایهگذاری بلندمدت آماده شوید.
علاوه بر این عوامل بهتر است درصد سود دارایی منتخب خود را نیز تحت بررسی دقیق قرار دهید. به عبارت دیگر، باید تمام تلاش خود را برای شناسایی دارایی مورد نظر به کار ببرید. درآمد نهایی حاصل از دارایی به شما کمک میکند تا بهترین تصمیم را برای خرید یا فروش سهم مورد نظر خود بگیرید. برخی دیگر از فاکتورهای موثر در زمان ایجاد پرتفوی را نام میبریم:
- بررسی نمودارها و چارتهای مربوط به دارایی مورد نظر
- آنالیز روند کلی بازار سهام
- بررسی شاخص کل اقتصادی
- چککردن درصد تقسیم سود
- بررسی درآمد حاصل از دارایی منتخب بهصورت ماهیانه و حتی سالانه
راهکارهای مناسب برای ایجاد پرتفوی سهام
از آنجایی که پرتفوی سهام در روند دستیابی به اهداف مالی شما بسیار موثر است، برای انتخاب آن باید دقت زیادی به خرج دهید. به منظور توسعه انتخاب خود بهتر است راهکارهای زیر را تحت بررسی دقیق قرار دهید:
- تعیین اهداف سرمایهگذاری: در ابتدای ایجاد و ساخت پرتفوی از خود بپرسید که هدفتان از سرمایهگذاری چیست؟ با بررسی هدف خود میتوانید بهترین سهامها را در سبد قرار دهید.
- ارزیابی قدرت ریسکپذیری: درک میزان تحمل ریسک در ساختن پرتفوی موضوعی حیاتی است که در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود. برخی افراد بسیار ریسکپذیر هستند؛ در حالیکه برخی از سرمایهگذاران، ریسکپذیری پایینی دارند.
- انجام تحقیقات کامل: دانش یکی از اصلیترین قدرتها در روند سرمایهگذاری است. از این رو، شما باید از تحلیلهای بنیادی، تکنیکال و سایر اطلاعات مربوط به بازار سهام استفاده کنید تا درنهایت بتوانید بهترین سهام را برای خود انتخاب و خریداری کنید.
- شناسایی داراییهای پرسود: برای اینکه بتوانید به سود خوبی در بازار بورس دست یابید، باید از صنایع و سهامهایی کمک بگیرید که از نظر سوددهی مطمئن باشند. شما باید این داراییها را شناسایی کنید و آنها را در پرتفوی خود قرار دهید.
- انتخاب داراییهای متنوع: تنوع، اصلیترین بخش مربوط به مدیریت پرتفوی بورسی یا بازار سهام است. اگر بتوانید چندین سهم متفاوت را انتخاب کنید و آنها را برای سبد خود در نظر بگیرید، بهطور حتم ریسک مرتبط با نوسانات بازار بورس نیز کاهش پیدا میکند.
- تخصیص دارایی: تخصیص دارایی به معنای توزیع سرمایهگذاری شما در طبقات مختلف دارایی است. این راهکار نیز به هدف اصلی سرمایهگذاری و میزان ریسکپذیری شما بستگی دارد.
نحوه مدیریت پرتفوی سهام
در حال حاضر، شما بهعنوان سرمایهگذار حرفهای بهصورت آنلاین و از طریق اینترنت میتوانید بهترین سهام را انتخاب و خریداری کنید. اینترنت کار شما را برای انتخاب و خرید سهام تسهیل کرده است.
جهت مدیریت این نوع سبدها یا پرتفویهای بورسی باید بدانید کدام سهمها را با هم ترکیب کنید و چه شرایطی را برای بازدهی بیشتر در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که قبل از خرید نهایی هر سهم بهتر است تحقیقات جامع و کاملی درباره آن انجام دهید و از افراد متخصص نیز آموزشها و مشاورههای کافی را دریافت کنید.
برای مدیریت بهتر میتوانید حد ضرر و سود برای پرتفوی خود در نظر بگیرید. با این بررسیها از ضررهای احتمالی در بازار بورس نیز جلوگیری خواهید کرد. توصیه ما این است که برای سود خود نیز حدی در نظر بگیرید و استراتژی خروجی مشخصی را برای فروش نهایی سهام این سبد انتخاب کنید.
مزایای اصلی ایجاد پرتفوی سهام
با بررسی سابقه سرمایهگذاران بزرگ متوجه میشوید که بیشتر آنها دارای پرتفوی مشخصی هستند. سرمایهگذاران حرفهای برای اینکه به سطح بالایی از سود و بازدهی دست یابند، داراییهای مختلفی را برای خود انتخاب میکنند و بر اساس استراتژیهای مشخصی آنها را به فروش میرسانند.
پرتفوی متنوع بیشترین مزیت را دارد؛ زیرا ارزش سهام و دارایی شما تنها به یک دارایی محدود نخواهد بود. برای اینکه بیشتر با مزایای این نوع سبدها آشنا شوید، به موارد زیر توجه کنید:
- مدیریت ریسک حاصل از سرمایهگذاری در بازار بورس
- امکان دسترسی به سود و بازدهی دلخواه با توجه به میزان ریسکپذیری شما بهعنوان سرمایهگذار
- کسب آرامش ذهنی و خیال آسوده طی روند سرمایهگذاری
- امکان انتقال سریع داراییها
- کاهش اشتباهات رایج در سرمایهگذاری بازار بورس تا جای ممکن
بهترین پرتفوی سهام را برای خود در نظر بگیرید
ایجاد سبد سهام و مدیریت آن، به دانش عمیق و آگاهی زیادی نیاز دارد. بنابراین، شما بهعنوان سرمایهگذار تازهکار باید به سراغ افراد متخصص در این حوزه بروید و از آنها کمک و راهنمایی بگیرید. فراموش نکنید که قبل از نهاییکردن سبد دارایی خود باید هدفتان را از سرمایهگذاری مشخص کنید و بر اساس آن بهترین سبد را در نظر بگیرید.
میزان تحمل ریسک و بررسی تحقیقات کامل و جامع نیز از دیگر نکات موثر در روند سرمایهگذاری هستند. بهطور کلی، نظارت منظم بر داراییها تنها از طریق پرتفوی امکانپذیر خواهد بود؛ زیرا این نوع سبد درواقع بخش کلیدی موفقیت در روند سرمایهگذاری شما محسوب میشود.