حسن صادقی در گفتگو با «اقتصاد 100»
عیدی کارگران در مقابل سکه 50 میلیونی ناچیز است /دولت به سمت کنترل تورم و پرداخت سبد معیشتی برود
اقتصاد 100- حسن صادقی، فعال حوزه کارگری می گوید: زمانی که قیمت سکه به ۵۰ میلیون تومان برسد و قیمت مسکن به متری ۷۰ میلیون تومان، این نوع ارقام عیدی و افزایش حقوقها نمیتواند نیازهای خانواده کارگری را برطرف کند.
به گزارش اقتصاد 100 ، هرساله با اتمام نیمه اول سال بحث مبلغ عیدی کارگران یکی از مباحث داغ اقتصادی بین مردم و رسانههاست؛ این موضوع از آنجایی حائز اهمیت است که تأثیر بسزایی بر روی زندگی میلیونها ایرانی دارد.
در این زمینه، بر اساس قانون، عیدی کارگران هر سال نباید کمتر از دو برابر حداقل دستمزد تعیینشده توسط شورایعالی کار باشد. برای سال ۱۴۰۳ نیز این قانون به اجرا درآمده و حداقل عیدی تعیین شده است. اما این مبلغ دقیقاً چقدر است و آیا میتواند نیازهای زندگی خانوادههای کارگران را تأمین کند؟
عیدی کارگران در سال 1403
بر اساس قانون، حداقل مبلغ عیدی کارگران در سال ۱۴۰۳ که معادل ۶۰ روز کار در یک سال است، حدود ۱۴ میلیون و ۳۳۲ هزار و ۳۶۸ تومان تعیین شده است. همچنین، حداکثر عیدی که معادل حقوق ۹۰ روز کار در سال میباشد، به ۲۱ میلیون و ۴۹۸ هزار و ۵۵۲ تومان میرسد.
در همین رابطه، حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری تأکید دارد که تا زمانی که دولتها نتوانند نرخ تورم را کنترل کنند افزایش حقوقها و عیدی کارگران نمیتواند پاسخگوی نیاز خانواده کارگری باشد.
صادقی بر این باور است که دولت باید در گام اول، مکانیزمهای کنترل تورم را به کار گیرد و با حل مشکلات اقتصادی کلان، مسائل اقتصاد خرد را نیز برطرف کند.
مشروح گفتگوی سایت «اقتصاد 100» با حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری را میخوانید؛
*****
* آقای صادقی! روز گذشته مبلغ عیدی کارگران که در اسفند 1403 پرداخت می شود، اعلام شد، این مبلغ عیدی پاسخگوی نیازهای شب عید یک خانواده کارگری است؟
من فکر میکنم باتوجهبه نرخ تورم و شرایط اقتصادی زندگی کارگران، قطعاً این ارقامی که برای عیدی کارگران در نظر گرفته شده پاسخگو نیست، اما چاره کار هم افزایش رقم عیدی کارگران نیست و آنچه که باید انجام شود کنترل تورم است.
اگر تورم کنترل شود عیدی کارگران جوابگو است اما...
اینکه دولت پول بدون پشتوانه چاپ کند مشکلی از مجموعه کارگری حل نخواهد کرد. بنابراین اگر دولت مکانیزم کنترل تورم را به کار بگیرد و تورم را ثابت نگه دارد؛ در این صورت مبلغ عیدی میتواند به تأمین نیازهای زندگی کارگران کمک کند.
اما اگر همچنان نرخ تورم کنترل نشود مطمئن باشید که اگر عیدی کارگران سه، چهار برابر حداقل حقوق هم تعریف شود نمیتواند نیازهای شب عید یک خانواده ۴ نفره کارگری را پوشش بدهد.
*راهکار شما برای بهبود وضعیت زندگی کارگران تنها بحث کنترل تورم است؟
بله به نظر من، دولت باید بر کنترل تورم تمرکز کند؛ اما متأسفانه هنوز مکانیزم مؤثری در زمینه اقتصاد خرد برای مهار تورم مشاهده نمیشود.
این وضعیت به سیاستهای ما در حوزه اقتصاد کلان وابسته است. تا زمانی که مشکلات اقتصاد کلان برطرف نشود، مسائل اقتصاد خرد نیز حل نخواهد شد. در واقع، اقتصاد خرد ما که به اقتصاد خانوار مربوط میشود، تحت تأثیر اقتصاد کلان قرار دارد.
این رقم عیدی در مقابل سکه ۵۰ میلیونتومانی ناچیز است
زمانی که قیمت سکه به ۵۰ میلیون تومان برسد و قیمت مسکن به متری ۷۰ میلیون تومان، طبیعی است که این نوع ارقام عیدی و افزایش حقوقها نمیتواند نیازهای خانواده کارگری را برطرف کند.
برهمین اساس، دولت باید در کنار افزایش حقوقها، از مکانیزمهای حمایتی مانند سبد معیشت استفاده کند که تأثیر کمتری بر تورم دارد.
این سبد معیشتی میتواند به شکل بن کارت ارائه شود یا اینکه مردم بتوانند در تعاونیها تا مبلغ معینی انواع کالاها را خریداری کنند بدون اینکه نیازی به پرداخت نقدی داشته باشند.
* یکی از شعارهای دولت چهاردهم، بهبود زندگی معیشتی کارگران بود؛ نظر شما درباره عملکرد چند ماهه دولت پزشکیان در زمینه مسائل مربوط به کارگران چیست؟
ما هنوز در مورد عملکرد دولت چهاردهم در خصوص کارگران خروجی خاصی ندیدهایم، زیرا هر دولتی که سر کار میآید با آواری از مشکلات مواجه است، لذا دولتها در ابتدای کار زمان خود را به آواربرداری اختصاص میدهند تا خرابیها را سروسامان دهند و در حال حاضر نمیشود عملکرد دولت پزشکیان در حوزه کارگری را ارزیابی کرد.
در حال حاضر، موضوع متناسبسازی حقوق بازنشستگان به شدت مورد بحث قرار گرفته است. این مسئله از دولت قبلی به ارث رسیده و دولت پزشکیان در تلاش است تا آن را به مرحله اجرا درآورد. اما برای عملیاتی کردن این طرح، نیاز به منابع مالی وجود دارد. منابعی که در دولت گذشته تعیین شدهاند، پاسخگوی این نیاز نیستند، بنابراین لازم است در این زمینه تجدیدنظر صورت گیرد.
دولت سیزدهم مصوبهای را به مجلس ارائه داد که بر اساس آن، متناسبسازی حقوق بازنشستگان باید اجرایی شود. اما از آنجا که دولت منابع لازم برای این اقدام را تأمین نکرده بود، این موضوع به دولت چهاردهم بازگردانده شد. دولت چهاردهم نیز ناچار است پیگیر این موضوع باشد، بنابراین هم باید این طرح به مرحله اجرا درآید و هم تأمین بودجه آن انجام شود.
به نظر من، دولت چهاردهم در این چند ماه نتوانسته است دستاوردهای قابل توجهی در زمینه کارگری داشته باشد و در حال حاضر هنوز برای ارزیابی موفقیتهای دولت زود است، چرا که این دولت در حال اصلاح سیاستهایی است که از دولت قبلی به ارث برده است.