آخرین تغییرات در قانون مهریه / مهریه بالا ممنوع شد
اقتصاد 100-کمیسیون قضایی مجلس برای جلوگیری از افزایش بیرویه مهریه، طرحی جدید ارائه کرده است.
مهریه به عنوان یکی از اجزای اصلی عقد نکاح در ایران، مبلغی است که به عنوان حق زن از سوی شوهر در هنگام ازدواج تعیین میشود و میتواند به صورت نقدی، طلا، ملک و دیگر داراییها باشد. در حالی که قوانین مهریه سالهاست مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، مجلس شورای اسلامی در حال اصلاح این قوانین است.
طرح اصلاح قانون مهریه و اجرای آن
حجتالاسلام نقدعلی، نائب رئیس کمیسیون قضایی مجلس، در خصوص وضعیت طرح اصلاح قانون مهریه گفت که این طرح پس از تصویب در کمیسیون حقوقی مجلس یازدهم، همچنان در دستور کار کمیسیون قضایی قرار دارد و تلاش میشود که آن را به زودی به صحن مجلس بیاورند. هدف اصلی این طرح جلوگیری از مسابقه افزایش تعداد سکههای مهریه و ارائه راهکارهایی برای کاهش بار مالی آن است.
اهرم بازدارنده برای جلوگیری از افزایش مهریهها
یکی از تدابیر جدید در این طرح، افزودن حقالثبت مهریه به قانون است که پرداخت آن در هنگام عقد الزامی خواهد بود. این حقالثبت به میزان مهریه بستگی دارد و هر چقدر مهریه بالاتر باشد، هزینه آن نیز بیشتر خواهد بود. به این ترتیب، این اقدام میتواند به عنوان یک ابزار بازدارنده از تعیین مهریههای غیرمتعارف عمل کند که ممکن است برای زوجین مشکلات زیادی ایجاد کند.
نحوه محاسبه هزینه حقالثبت مهریه
طبق این طرح، هزینه حقالثبت مهریه به صورت زیر محاسبه خواهد شد:
- برای مهریههای تا ۱۴ سکه، حقالثبت تعلق نمیگیرد.
- برای مهریههای بین ۱۴ تا ۱۰۰ سکه، هزینه ثبت ۰.۴ درصد از قیمت سکهها خواهد بود.
- برای مهریههای بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سکه، هزینه ثبت ۲ درصد از قیمت سکهها خواهد بود.
- برای مهریههای بالای ۲۰۰ سکه، هزینه ثبت ۱۵ درصد از قیمت سکهها خواهد بود.
قانون جدید مهریه و معافیتهای مالی
در صورت عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه، طبق قانون جدید، مهریه به ۱۱۰ سکه تقسیط خواهد شد. زوجین در صورتی که قادر به پرداخت یکجا نباشند، میتوانند درخواست دادخواست اعسار (ناتوانی مالی) کرده و با اثبات عدم توانایی مالی، مهریه به صورت قسطی پرداخت شود.
همچنین، برای مهریههای بالاتر از ۱۱۰ سکه، پرداخت آن منوط به توانایی مالی مرد است و دادگاه پس از بررسی وضعیت مالی زوج، تصمیم میگیرد که آیا پرداخت مهریه باید به صورت کامل انجام شود یا نه. در صورتی که مرد قادر به پرداخت نباشد، ممکن است با جریمه یا زندانی شدن مواجه شود.
مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه
- مهریه عندالمطالبه : طبق این قانون، زن میتواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را از مرد مطالبه کند، حتی اگر قصد جدایی نداشته باشد.
- مهریه عندالاستطاعه : در این نوع مهریه، اگر مرد توان پرداخت مهریه را نداشته باشد، دادگاه تصمیم میگیرد که مبلغ مهریه متناسب با توان مالی مرد مشخص شود یا آن را تقسیط کند.
نتیجهگیری
این تغییرات قانونی هدف دارند تا از بار مالی سنگین و مشکلات ناشی از تعیین مهریههای غیرمعقول جلوگیری کنند و به زوجین اجازه دهند که بهطور عادلانهتری مهریه را تعیین و پرداخت کنند. در عین حال، تأکید بر نظارت بیشتر و پیشگیری از آسیبهای احتمالی در آینده است تا این بخش از قوانین ازدواج به نفع هر دو طرف باشد.
ارسال نظر