سود سرشار چین از تحریمهای غرب بر علیه روسیه
اقتصاد100- چین، بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان، با هیچ یک از اقدامات غرب علیه مسکو موافقت نکرده است. با این حال با توجه به اینکه مسکو تحت فشار برای فروش حجم مازاد به اتحادیه اروپا قرار ندارد، چین میلیاردها دلار در خرید نفت و زغال سنگ ارزانتر روسیه صرفهجویی کرده و سود فراوانی کسب کرده است.
به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی به نقل از رویترز، پس از تهاجم روسیه به اوکراین، تحریم هایی از سوی اتحادیه اروپا بر صادرات دریایی نفت خام و زغال سنگ روسیه وضع شد، و گروه هفت نیز سقف قیمت برای نفت خام روسیه تعیین کرد. اتحادیه اروپا همچنین واردات گاز از طریق خط لوله از روسیه را متوقف کرد و بازار جهانی گاز طبیعی مایع (LNG) را تحت تاثیر قرار داد.
شی جینپینگ در سفر اخیر خود به مسکو گفت که چین خواهان مشارکت نزدیکتر بخش انرژی با روسیه است که امنیت انرژی جهانی و زنجیره تامین را حفظ میکند.
در زیر جزئیاتی در مورد میزان سودآوری چین تا کنون آمده است.
نفت خام
بر اساس دادههای گمرک چین، واردات نفت خام چین از روسیه در سال 2022 نسبت به سال قبل 8 درصد افزایش یافت و به 86.25 میلیون تن (1.7 میلیون بشکه در روز) رسید، حتی در حالی که واردات کل این کشور در سال گذشته به دلیل کندی اقتصاد این کشور 0.9 درصد کاهش یافت.
به این ترتیب روسیه 17 درصد از بازار نفت چین را به خود اختصاص داد (در مقایسه با 15 درصد در سال قبل)، با این حال با اختلاف ناچیز در رتبه دوم پس از عربستان سعودی که 87.5 میلیون تن نفت عرضه کرد قرار گرفت.
این تحریمها همچنین منجر به صرفهجویی برای چین شد. بر اساس محاسبات رویترز، بر اساس تخمین 10 دلار تخفیف در هر بشکه نفت خام اسپو و اورال، پالایشگاه های چینی در دوره آوریل 2022 تا ژانویه 2023 حدود 5.5 میلیارد دلار صرفه جویی کردند.
پالایشگاه های مستقل در استان شرقی شاندونگ بزرگترین ذینفع بودند. به گفته تاجران، پالایشگاههای دولتی نیز از این نفت ارزانتر سود میبرند، در حالی که سایرین از تجارت این بشکهها سود میبرند.
بر اساس گزارش Vortexa و Kpler، واردات نفت خام چین از طریق دریا از روسیه در ماه مارس به بالاترین حد خود یعنی حدود 1.4 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
زغال سنگ
چین همچنین واردات زغال سنگ از روسیه را افزایش داده است، آن هم در زمانی که به دلیل تولید داخلی بیشتر، واردات کلی سوخت را کاهش داده است.
واردات زغال سنگ از روسیه در سال 2022 نسبت به سال قبل 20 درصد افزایش یافت و به 68.06 میلیون تن رسید و واردات کک دو برابر شد و به 21 میلیون تن رسید.
بدون تنگنا در ظرفیت ریلی روسیه که مانع از حمل و نقل زغال سنگ به سمت شرق می شود، واردات می توانست حتی بیشتر باشد.
گاز طبیعی مایع (LNG)
واردات گاز طبیعی مایع از روسیه بیش از 40 درصد به صورت سالانه در سال 2022 افزایش یافت و به 6.5 میلیون تن رسید، در حالی که با صادرات مجدد چین به بزرگترین واردکنندگان مانند کره جنوبی، ژاپن و فرانسه، نرخ صادرات افزایش یافت.
برق
واردات برق از روسیه، عمدتا از طریق یک خط انتقال مرزی که شمال شرق چین و خاور دور روسیه را به هم متصل میکند، در دوره 2017-2020 در حدود 3 میلیارد کیلووات ساعت ثابت ماند. واردات به 3.8 میلیارد کیلووات ساعت در سال 2021 افزایش یافت زیرا چین با کمبود گسترده برق مواجه شد و همچنان با 23 درصد افزایش در سال 2022 به 4.7 میلیارد کیلووات ساعت رسید.
پایان یپام
ارسال نظر