متهمان ردیف اول درجا زدن بورس را بشناسید
بورس ایران در سال 1402، با وجود تورم 41 درصدی ، رشدی در محدوده 11.7 درصد تجربه کرد تا زیان هنگفتی را نصیب سهامداران و سرمایهگذاران کند .
به گزارش اقتصاد 100، بورس تهران در سال گذشته روزهای سختی را پشت سر گذاشت. این وضعیت البته در ماههای ابتدایی سال جاری نیز تداوم دارد .
پارلمان خصوصی ایران در گزارشی اعلام کرده است: بورس تهران سال 1403 را در حالی آغاز کرد که ارزش دلاری آن در یکی از پایینترین رکوردها نزدیک به 140 میلیارد دلار قرار داشت و بهواسطه افزایش سود ریالی شرکتهای حاضر در بازار، نسبت قیمت به سود (P/E) بازار به وضعیت مناسبتتری رسیده بود. در این میان، صعودی شدن بازار ارز و عبور قیمت دلار غیررسمی از 60 هزار تومان، سیگنال دیگری بود که باوجود نداشتن اثر کوتاهمدت روی نرخ ارز دولتی و سود محقق شده شرکتها، میتوانست تضمینی برای بهبود سودآوری شرکتها از محل تورم و رشد نرخ تسعیر در میانمدت باشد؛ اما تداوم تنشهای منطقهای و ورود جنگ غزه به مراحل جدید، مانع جدی برای پیروی بورس از بازار ارزش شد و در سایه تردید سهامداران و تشدید خروج پول از بازار، چیزی جز نوسانهای دورهای و موقتی نصیب سهامداران نکرد.
در آنسوی ماجرا، کوچ پرحجم نقدینگی از بورس به سمت بازارهای فیزیکی ارز و طلا و از آن بدتر داغ شدن دوباره بازار رمزارزها، تهدید بزرگی برای زمینگیر ماندن بازار سرمایه در سال 1403 است و به نظر میرسد اگر از همین ابتدای سال، تکلیف سیاستگذاران با این بازار روشن نشود، برگردان آن به ریل اصلی بعد از هیجانی شدن بازارهای موازی کار بسیار سختی خواهد بود.
گرچه برخی از مدعیان فهم اقتصادی، رشد قیمت در بورس و رونق بازار سرمایه را عامل رشد تورم میدانند اما درواقع، رشد بورس در بلندمدت شاید قادر به تحریک تورم هم باشد اما پیش از آن، تأثیر زیادی روی ساماندهی اقتصاد، هدایت نقدینگی به سمت تولید، بهبود سطح معیشت جامعه و رشد درآمدهای دولت از محل مالیات دارد؛ پس رونق بورس حتی در شرایط فعلی که دولت پیگیری سیاستهای مهار تورم است، بهترین راهکار برای ساماندهی اقتصاد و بازارها محسوب میشود.
بازار سرمایه ایران بعد از اصلاح عمیقی که از اواسط مرداد 1399 آغاز کرده بود، چندین بار مترصد بازگشت به روند صعودی شد اما هر بار به دلایلی این تلاش ناکام ماند. آخرین بار، آبان 1401 بود که شاخص بورس توانست با برگشی قدرتمند از کف 1.3 میلیون واحد به سمت سقف تاریخی حمله کند و فقط طی 6.6 ماه به رکود بیش از 2.5 میلیون واحد برسد.
البته این حرکت صعودی بورس، پایان خوشی نداشت و از 17 اردیبهشت 1402 و در شرایطی که فعالان بازار اصلاح را محتمل میدیدند بهیکباره دچار ریزش عجیبی شد که بخش عمده سود سهامداران را بلعید. بعدتر مشخص شد دلیل این ریزش، نامهای از محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری در مورد نرخ خوراک پتروشیمی بوده که قبل از انتشار و ابلاغ عمومی، احتمالاً برخی از بازیگران بزرگ بازار از آن مطلع بودند و با فروش سنگین، مقدمات ریزش دوباره بورس را فراهم آوردند.
این اتفاق عملاً آخرین تلاش بورسیها برای بازگشت به اوج را عقیم کرد و در ادامه با کاهش حدنصاب صندوقهای درآمد ثابت برای خرید سهام از 15 درصد به 10 درصد، افزایش چندباره نرخ بهره و همچنین تثبیت نرخ ارز نیما دو در محدوده 38 تا 40 هزار تومان، عملاً امیدهای ضعیفی هم که در بازار باقی مانده بود از بین رفت.
در این گزارش تاکید شده است: در شرایط فعلی، فعالان قدیمی بازار سرمایه بهشدت از ریسکهای سیاسی بازار ابراز نگرانی میکنند و نهتنها توصیهای به خرید سهام ندارند بلکه ماندگاری سهامداران بلندمدتی و موجود بازار را نیز فقط تا زمان تشدید تنشهای مرتبط با جنگ غزه مجاز میدانند.
ارسال نظر