مخمصه ای که نفت ایران از آن بیرون نمی آید؛
یادداشت: خواب خوشی بنام هاب انرژی شدن ایران
اقتصاد100؛ حمایت چینی ها از نفت ایران در امتداد تعاملاتی که روس ها مدعی اند نسبت به صنعت نفت ایران دارند برجسته تر است و این در حالیست که بر اساس پروتکل های تحریمی، کشورها حق دریافت نفت خام ایران را ندارند.

فرزین سوادکوهی، روزنامهنگار نفت
در همین حال و در شرایطی که فروش نفت ایران از همه سو با بن بست مواجه است چینی ها که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ روزی 400 هزار بشکه نفت از ایران می خریدند بیش از دو برابر این مقدار نفت را حالا- در دوره ریاست جمهوری جوزف بایدن-تحویل می گیرند.
محموله های نفتی ایران در حالی راهی آب های چین می شود که همچنان ابهامات دریافت پول آن بسیار پررنگ جلوه می کند و هنوز هیچ مقامی بصورت رسمی سندی درباب دریافت ارز حاصل از این فروش را در اختیار افکار عمومی نگذاشته است.همه داعیه هایی که در این حوزه مطرح شده تنها در بعضی از اخبار و روایت های مقامات ارشد وزارتی و کشوری بازتاب پیدا کرده است.
سال گذشته در همین روزها بود که اتاق بازرگانی ایران اعلام کرده بود چین نفت ایران را نمی خرد اما در همان حال خبرگزاری فارس خبر داده بود که چین روزی یک میلیون بشکه نفت از ایران دریافت می کند.فارس تاکید کرده بود دور زدن تحریم ها برای برخی از اعضای اتاق بازرگانی قابل تحمل نیست و آنها قصد تخریب روش های ضد تحریمی ایران را دارند.
این مناقشه در حالی بود که اتاق بازرگانی در آبان ماه سال گذشته اعلام کرده بود آمار کاهش خرید نفت ایران توسط چین به اتکا گزارش های گمرک چین منتشر شده اما فارس تاکید کرده بود که این صفر اعلام شدن و یا کاهش عددهای آماری از سوی چین به دلیل دور زدن تحریم های ضد ایرانی است.
چنین اختلاف نظرهایی همچنان در حوزه فروش نفت ایران به چین و در یک کلیت بازار صادراتی نفت کشور در بخش بین الملل نمودی تمام عیار دارد.این ویژگی را می توان در اظهارات کنش گران و کارشناسان انرژی ایران به وضوح دید.وضعیت بغرنج خرید نفت ایران از سوی مشتریان خارجی در شرایطی است که بازارهای روسیه نیز دستخوش تغییراتی شده که نفعی برای تجارت نفتی ایران در آن دیده نمی شود.
روز گذشته هاشم اورعی استاد دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با ایلنا گفت که "وقتی روسیه مسیر ایران را مبنا قرار می دهد که نفت و گاز خود را صادر کند و در واقع به نوعی در پی حذف بازار ایران است."بدین ترتیب معلوم می شود که بازار نفت ایران در مخمصه ای سخت گرفتار شده است چرا که شرایط و جایگاه ایران،بخصوص در این ایام که کشور در داخل دچار مناقشاتی است که افکار عمومی جهانی را به خود مشغول کرده و مذاکرات برجامی را به شکلی جدی مورد تهدید قرار داده و از سوی دیگر زیر ساخت های مناسبی برای فروش نفت در کشور وجود ندارد هیچکس اجازه نخواهد داد ایران حتی بر روی کاغذ هم هاب انرزی منطقه شود.
گرفتاری های روسیه و اوکراین در این میان اگر به روسیه هم کمک نکند در عین حال به ایران هم کمکی نخواهد کرد و بازار نفت ایران همچنان با بحران های خود ساخته داخلی مواجه است.در چنین شرایطی بده بستان نفتی با چین هم گرهی از کار فروبسته ایران باز نمی کند و شاهد این ادعا میلیون ها بشکه نفت ایرانی است که هم اکنون در سواحل اطراف چین معطل تخلیه مانده و در صورت تخلیه به قیمتی بسیار ارزان از ایران خریداری می شود.خرید ارزانی که دریافت پول آن هم در هاله ای از ابهام است.
انتهای پیام