آنچه باید درباره قانون اضافه‌کاری کارگران ۱۴۰۴ بدانید!

اقتصاد 100- معافیت مالیاتی مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران در سال ۱۴۰۴ تأیید شد! بر اساس جدیدترین رأی دیوان عدالت اداری، پرداخت‌هایی مانند حق اولاد، ایاب‌وذهاب و مهدکودک از مالیات معاف بوده و اجرای این قانون گامی به سوی کاهش ضرر و زیان کارگران است.

آنچه باید درباره قانون اضافه‌کاری کارگران ۱۴۰۴ بدانید!

قانون اضافه‌کاری و مسائل مرتبط با معافیت‌های مالیاتی کارگران در سال ۱۴۰۴، همچنان یکی از موضوعات مهم و مورد بحث در فضای کارگری است. اخیراً با صدور رای دیوان عدالت اداری، برخی تغییرات و اصلاحات در این زمینه اعلام شده است.

معافیت مالیاتی مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران

بر اساس رای هیأت عمومی دیوان عدالت اداری که در مردادماه سال ۱۴۰۳ صادر شده است، مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران از پرداخت مالیات معاف هستند. این مزایا شامل موارد زیر می‌شوند:

حق اولاد

حق عائله‌مندی

هزینه ایاب‌وذهاب

هزینه مهدکودک

در رای دیوان عدالت تصریح شده است که این معافیت بدون توجه به وضعیت کاری فرد (فعالیت، مرخصی استعلاجی یا استحقاقی) و میزان بهره‌وری او اعمال می‌شود.

عدم اجرای احکام توسط سازمان امور مالیاتی

با وجود آرای متعدد دیوان عدالت درباره معافیت مالیاتی مزایای رفاهی و انگیزشی، سازمان امور مالیاتی تا اواسط بهمن‌ماه ۱۴۰۳ نسبت به اجرای این احکام مقاومت می‌کرد و همچنان از این مزایا مالیات اخذ می‌کرد.

تعریف مزایای رفاهی و انگیزشی در قانون کار

بر اساس تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار، مزایای رفاهی و انگیزشی شامل مواردی چون:

کمک هزینه مسکن

خواربار

کمک عائله‌مندی

پاداش افزایش تولید

سود سالانه

این موارد جزو مزد ثابت یا مزد مبنا محسوب نمی‌شوند و، طبق قانون، از مالیات معاف هستند.

دستورالعمل جدید برای بازگرداندن مالیات اضافی

در بهمن‌ماه ۱۴۰۳، رئیس سازمان امور مالیاتی طی بخشنامه‌ای به ادارات کل استان‌ها دستور داد که مالیات اضافی کسر شده از حقوق کارگران بازگردانده شود. شرایط و مراحل بازپرداخت به صورت زیر است:

مرحله توضیحات

۱

ارائه درخواست به اداره امور مالیاتی محل سکونت توسط حقوق‌بگیران

۲

مهلت زمانی برای ارائه درخواست: پایان تیرماه تا انتهای همان سال

۳

بازپرداخت پس از کسر بدهی‌های مالیاتی متقاضی

۴

پرداخت خسارت تأخیر در صورت عدم واریز مبلغ ظرف ۳ ماه

مسائل مربوط به عدالت در بازپرداخت‌های مالیاتی

بر اساس این دستورالعمل، مبلغ بازپرداخت شده بر اساس ارزش ریالی در زمان اخذ مالیات محاسبه می‌شود و شامل جبران کاهش ارزش پول یا بهره نمی‌گردد. این موضوع باعث اعتراض برخی فعالان کارگری، از جمله علیرضا خرمی شده است. وی معتقد است که راه‌حل مناسب‌تر می‌تواند واگذاری سهام به کارگران باشد. سود حاصل از سهام می‌تواند زیان‌های انباشته را جبران کرده و عادلانه‌تر باشد.

پیشنهاد جایگزین

خرمی پیشنهاد داده است که به‌جای بازپرداخت نقدی مالیات، به کارگران سهام داده شود. به گفته او، این روش، علاوه بر کاهش زیان‌ها، به عدالت اجتماعی نیز نزدیک‌تر خواهد بود.

وبگردی
    ارسال نظر