ادامه کاهش قیمت مواد غذایی در جهان/ گرانی در ایران متوقف نمیشود
اقتصاد 100- قیمت جهانی مواد غذایی در ژانویه برای دهمین ماه متوالی کاهش یافت و اکنون حدود ۱۸ درصد از بالاترین رکورد مارس گذشته، پس از درگیری روسیه و اوکراین کاهش یافته است. این در حالی است که نرخ مواد غذایی در ایران روز به روز و بدون توجه به نرخ های جهانی بیشتر می شود.
به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی، شاخص قیمت سازمان خواربار و کشاورزی فائو در ماه گذشته به طور میانگین ۱۳۱.۲ واحد در مقابل ۱۳۲.۲ در ماه دسامبر بود و این پایینترین میزان از سپتامبر ۲۰۲۱ بود. رقم دسامبر نسبت به برآورد اولیه ۱۳۲.۴ کاهش یافت.
به گفته فائو، کاهش قیمت روغنهای گیاهی، لبنیات و شکر به کاهش این شاخص کمک کرد، در حالی که غلات و گوشت تا حد زیادی ثابت ماندند. فائو در برآوردهای جداگانه، پیشبینی خود را برای تولید جهانی غلات در سال ۲۰۲۲ از ۲.۷۵۶ میلیارد تن به ۲.۷۶۵ میلیارد تن افزایش داد.
شاخص قیمت غلات فائو در ماه ژانویه تنها ۰.۱ درصد رشد ماهانه داشت و نسبت به سال قبل ۴.۸ درصد افزایش داشت. قیمت بینالمللی گندم به دلیل افزایش سرعت بیش از انتظارات تولید در استرالیا و روسیه، ۲.۵ درصد کاهش یافت. در مقابل، برنج ۶.۲ درصد جهش کرد که تا حدی ناشی از تقاضای قوی محلی در برخی از کشورهای صادرکننده آسیایی بود.
فائو با نگاهی به سال ۲۰۲۳ گفت که نشانههای اولیه حاکی از گسترش احتمالی کشت گندم زمستانه در نیمکره شمالی است. با این حال، هشدار داد که هزینههای بالای کود ممکن است بر عملکرد تأثیر بگذارد.
پیشبینی میشود مصرف جهانی غلات در سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ با ۰.۷ درصد کاهش نسبت به سال قبل به ۲.۷۷۹ میلیارد تن برسد. تخمین برای ذخایر جهانی غلات ۸۴۴ میلیون تن بود که نسبت جهانی ذخیره به مصرف برای سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ را از ۳۰.۸ درصد در سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ به ۲۹.۵ درصد کاهش داد.
با این وجود ایران در ماه اخیر مانند ماه های گذشته با افزایش شدید قیمت مواد خوراکی در کشور بوده است.
بر اساس داده های مرکز آمار ایران، در گروه لبنیات، تخم مرغ و انواع روغن، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به "شیر خشک" با ٣,٥ درصد و " تخم مرغ ماشینی " با ٣.١ درصد است.
در دی ماه ١٤٠١ تغییرات متوسط قیمت اقلام خوراکی منتخب برای گروههای مختلف کالاهای خوراکی در مناطق شهری کشور به شرح زیر است:
نان و غلات:
در این گروه، اقلام " برنج خارجی درجه یک " با ٣,٨ درصد و " رشته آش " با ٢.٨ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها:
در این گروه، اقلام " گوشت گوسفند " با ١٥,٣ درصد ،" ماهی قزل آلا " با ٧.٩ درصد و " گوشت گاو یا گوساله" با ٧.٠ درصد بیشترین افزایش قیمت و قلم " مرغ ماشینی" با ٢.٧- درصد بیشترین کاهش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
لبنیات، تخم مرغ و انواع روغن:
در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به " شیر خشک" با ٣,٥ درصد و " تخم مرغ ماشینی " با ٣.١ درصد میباشد و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به " روغن مایع " با ١.٤- درصد بوده است.
میوه و خشکبار:
در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به " هندوانه " با ٢٥,٥ درصد ،" موز " با ٢١.٢ درصد و " انار" با ١٣.٠ درصد میباشد. همچنین در این گروه بیشترین کاهش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به " پرتقال " با ٥.٨- درصد است.
سبزیجات و حبوبات:
در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به " پیاز " با ٤٣,٩ درصد ، " بادمجان" با ٢٩.٥ درصد و " کدو سبز" با ١٦.٣ درصد است.
قند و شکر، آشامیدنیها و سایر خوراکیها:
در این گروه، بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به " چای خارجی بستهای" و " نوشابه گازدار " با ٣,١ درصد است.
انتهای پیام
ارسال نظر