قرارداد دلاری فروش آپارتمان در تهران / زیر پوست بازار مسکن چه می گذرد ؟

اقتصاد 100 - ممنوعیت اعلام قیمت و انتشار آمار معاملات مسکن راه را بر التهاب این بازار نه بسته است، انعقاد قراردادهای دلاری و نرخ های سرسام آور اجاره در کنار نافرمانی بانکها از پرداخت تسهیلات طرح ملی مسکن همچنان ادامه دارد.

قرارداد دلاری فروش آپارتمان در تهران / زیر پوست بازار مسکن چه می گذرد ؟

هفته گذشته وزیر راه و شهرسازی از توافق با سوریه خبر داد و از سوی دیگر وضعیت مسکن که همچنان بلاتکلیف مانده است در ادامه هفته‌ای که گذشت را مرور می‌کنیم.

 

موفقیت طرح نهضت ملی مسکن وابسته به توسعه افقی شهرها

واگذاری زمین به مردم و ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در طرح نهضت ملی مسکن نیازمند آن است که حریم شهرها آزاد شده و با عرضه زمین و کاهش سهم آن در قیمت مسکن، هزینه‌های مسکن نیز کاهش پیدا کند.

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات مردم در حال حاضر مشکل مسکن و افزایش هزینه‌های آن است. طی سال‌های اخیر کمبود ساخت مسکن و کاهش عرضه آن در کنار افزایش تورم باعث شده به مرور مصرف‌کنندگان واقعی از بازار مسکن خارج شده و تقاضای مصرفی جای خود را به تقاضای سرمایه‌ای بدهد.

آخرین آمارها از سرشماری عمومی نفوس و مسکن نیز نشان می‌دهد طی چهار دهه، وضعیت تقاضای مصرفی و سرمایه‌ای مسکن کاملاً برعکس شده است؛ به طوری که از ۸۰ درصد تقاضای مصرفی و ۲۰ درصد تقاضای سرمایه‌ای در اواسط دهه ۵۰ به حدود ۲۰ درصد تقاضای مصرفی و ۸۰ درصد تقاضای سرمایه‌ای در اواسط دهه ۹۰ رسیده است.

 

توافقات دلاری پشت پرده اجاره و خرید مسکن در یوسف آباد

بررسی‌ها نشان می‌دهد اگر چه ورود دلار به عرصه خرید وفروش ملک و اجاره واحدهای مسکونی وجاهت قانونی ندارد اما مالکان واحدهای مسکونی در برخی از مناطق تهران تنها با دلار معامله می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد اگر چه ورود دلار به عرصه خرید و فروش ملک و اجاره واحدهای مسکونی وجاهت قانونی ندارد اما مالکان واحدهای مسکونی در برخی از مناطق تهران تنها با دلار معامله می‌کنند. محدوده یوسف آباد یکی از همین مناطقی است که مالکان پیش از اجاره واحدهای مسکونی یا فروش آن به خریداران شرط می کنندکه واحد را فقط با دلار و یا یورو معامله می‌کنند.

 

مستأجران متضرر از قیمت گذاری صاحبخانه‌ها

صاحبخانه‌ها براساس پول مورد نیاز، ملک را در سایت‌های خرید و فروش قرار می‌دهند و بعداز اینکه با مشتریان به توافق می رسند به مشاوران املاک برای ثبت قرارداد مراجعه می‌کنند.

قیمت گذاری در سایت‌های فروش باعث شده هرکس به اندازه نیاز خود قیمت اجاره خانه را تعیین کند که این امر مستأجران را نگران کرده است به همین دلیل مستأجران از منطقه‌ای به منطقه پایین‌تر می‌روند تا بتوانند از پس هزینه اجاره بها برآیند.

از سوی دیگر قیمت خرید مسکن نیز بستگی به صاحبخانه دارد و صاحبخانه ها پس از اینکه در سایت با مشتری به توافق نهایی می رسند به بنگاه برای عقد قرار داد رجوع می‌کنند.

 

طرح نهضت ملی مسکن در انتظار وام بانکی

مطابق آمار عملکرد بانک‌ها در اعطای تسهیلات به طرح نهضت ملی مسکن مناسب نیست. از این‌رو باید دید آیا مسئولین می‌توانند بانک‌ها را به ریل تسهیلات‌دهی به پیشران‌های رشد اقتصادی و… برگردانند؟

طبق ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلف هستند حداقل بیست درصد از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در هر سال را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند، به صورتی که در سال اول اجرای قانون، تسهیلات پرداختی از حداقل سیصد و شصت هزار میلیارد تومان برای واحدهای موضوع این قانون کمتر نباشد.

از این رو، بانک مرکزی سهمیه‌ی سال اول کل نظام بانکی را معادل ۳۶۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. مطابق قانون، سهمیه‌ی نظام بانکی از تسهیلات موضوع ماده ۴، معادل ۲۰ درصد از کل تسهیلات پرداختی نظام بانکی باید باشد با این قید که اگر این رقم از ۳۶۰ هزار میلیارد تومان کم‌تر شد، باید حداقل ۳۶۰ هزار میلیارد تومان پرداخت شود.

 

قیمت گذاری سلیقه‌ای دلیل برهم خوردن بازار مسکن

بررسی‌ها نشان داده است که قیمت‌ها در املاک با قیمت‌های سایت‌های فروش کمی متفاوت است.

بررسی قیمت مسکن در مناطق مختلف نشان می‌دهد قیمت واقعی مسکن در مناطق مختلف با قیمت‌هایی که در سایت‌های اطلاع رسانی مانند دیوار و شیپور درج می‌شود تفاوت معنا داری دارد به طور مثال در محله شکوفه و یا محله عارف خانه با ۱۰۰ میلیون رهن و ۱۰۰ هزار تومان اجاره می‌توان خانه اجاره کرد و یا خانه با سن تقریباً ۲۰ سال را با متری ۴۷ میلیون تومان را خریداری کرد در صورتی که سایت‌های فروش براساس دلخواه و نیاز صاحبخانه قیمت گذاری می‌شود و این بازار دلیل برهم ریخته شدن بازار مسکن شده است.

 

۹۵ میلیون تومان قیمت اوراق تسه متاهل‌ها

هر برگ اوراق وام مسکن نسبت به هفته‌های قبل روند افزایشی داشته است و براین اساس پایتخت نشینان برای دریافت این وام حدود ۹۵ میلیون تومان هزینه باید بدهند.

هر برگ اوراق وام مسکن در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ معادل ۸۹ هزار و ۶۰۰ تومان و در خردادماه سال مذکور نیز ۱۰۰ هزار تومان قیمت دارد. هر برگ اوراق تسهیلات مسکن بانک مسکن در تیر سال ۱۴۰۱ با قیمت ۱۰۳ هزار و ۵۰۰ تومان، در مرداد با قیمت ۱۰۳۹۱ هزار و ۷۰۰ تومان و در شهریور نیز با قیمت ۹۸ هزار و ۲۰۰ تومان داد و ستد می‌شود.

این اوراق در ماه‌های آخر سال مهر ماه معادل ۹۶ هزار و ۷۰۰ تومان، در آبان ماه معادل ۹۵ هزار و ۲۰۰ تومان و در آذر نیز ۱۰۱ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارد. اوراق تسهیلات مسکن در دی و بهمن نیز با قیمت‌های ۹۹ هزار و ۹۷ هزار و ۱۰۰ تومان معامله می‌شود. این اوراق در سال ۱۴۰۱ معادل ۹۹ هزار تومان قیمت داشته است.

منبع مهر
وبگردی
    ارسال نظر