یک کارشناس اقتصادی می گوید؛
آزادسازی واردات صرفا به معنی کاهش قاچاق نیست/ نظام تعرفه گذاری فعلی مشکل دارد
اقتصاد 100: کارشناس و پژوهشگر مسائل اقتصادی می گوید بیش از 80 درصد از واردات کشور مربوط به مواد اولیه و پیشنیاز تولید است، قاعدتاً هرگونه دستورالعمل به منظور تسهیل در واردات مواد اولیه، تولید را تحتتأثیر مثبت قرار میدهد.
به گزارش گروه کسب و کار اقتصاد 100، یحیی لطفینیا، کارشناس و پژوهشگر مسائل اقتصادی با انتقاد از صحبتهای مطرح شده در خصوص لزوم آزادسازی واردات، گفت: بیش از 80 درصد از واردات کشور مربوط به مواد اولیه و پیشنیاز تولید است، قاعدتاً هرگونه دستورالعمل بهمنظور تسهیل در واردات مواد اولیه، تولید را تحتتأثیر مثبت قرار میدهد.
وی افزود: از آنجا که بحث مدیریت مصارف ارزی داریم بنابراین هرگونه افزایش تقاضا به جهت واردات مواد اولیه و کالای مصرفی موجب افزایش تقاضای ارزی و در نهایت افزایش نرخ ارز خواهد شد.
لطفینیا شبهه مطرح شده در خصوص تأمین ارز با بهرهگیری از صادرات را اینگونه پاسخ داد: چون در اقتصاد ایران، شرط مارشال لرنر (اگر مجموع کششهای صادرات و واردات برای کشوری بزرگتر از واحد باشد، افزایش نرخ ارز سبب بهبود تراز تجاری خواهد شد) برقرار نیست، تجربه نشان میدهد که افزایش نرخ ارز، منجر به افزایش نرخ صادرات نشده و در نتیجه این ادعا نیز رد میشود.
به گفته این پژوهشگر اقتصادی، ممکن است رشد اقتصادی به سبب افزایش واردات مثبت شود؛ اما این به معنی بهبود تولید نخواهد بود.
نظام تعرفهگذاری با اقتصاد فعلی ایران سنخیت ندارد
لطفینیا در ادامه به شبهه مطرح شده در خصوص نظام تعرفهگذاری واردات کالا اشاره و اعلام کرد: برخی مدعی اجرای نظام تعرفهگذاری در ایران هستند، اما سؤال اصلی این است که با چه نرخ تعرفهای، تقاضای محصولات در بازار ایران کنترل میشود؟
وی ادامه داد: در حال حاضر بازار دچار اختلال است و درعینحال انتظارات تورمی در بازار وجود دارد و از سوی دیگر شکاف طبقاتی افزایش یافته و دهکهای بالا، برخی از اجناس را با نرخ دلار 85 هزار تومان خریداری میکنند، در چنین شرایطی، نظام تعرفهگذاری چگونه کاربرد خواهد داشت؟ در همین بحث واردات تلفنهای لوکس خارجی، آیفون 14 با چه تعرفهای وارد کشور شود تا تقاضای خرید آن نزدیک به صفر شود؟
این کارشناس اقتصادی، نظام تعرفهگذاری را برای شرایط اقتصاد نرمال دانست و گفت: در ایران به سبب تحریم، انتظارت تورمی بالا، شکاف طبقاتی و باز بودن مرزها امکان اجرای نظام تعرفهگذاری در حال حاضر وجود ندارد، هرچند این سیاست سبب افزایش درآمد دولت خواهد شد، اما در ایران کارساز نخواهد بود.
آزادسازی واردات راهکار کاهش قاچاق نیست
وی در انتها به انتقاد از راهکار کنترل قاچاق مبنی بر آزادسازی واردات پرداخت و تأکید کرد: راهکار کنترل قاچاق، تکمیل سامانههای و افزایش هزینه تأمین و توزیع کالای قاچاق است که متأسفانه تا به امروز این سامانهها تکمیل نشده و شاهد وفور اجناس قاچاق در بازار هستیم.
انتهای پیام/
ارسال نظر