کاری که اوراق گام با اقتصاد کشور می کند/ تورم باز هم بیشتر می شود؟
یکی از کارشناسان بازار سرمایه میگوید: اوراق گام باعث ایجاد تورم بیشتر شده و عملا شاهد کاهش نرخ GDP خواهیم بود.
به گزارش خبرنگار پول و سرمایه اقتصاد 100-مهشید خیزان: اوراق گواهی اعتبار مولد که اختصارا «گام» نامیده میشوند، سازوکاری را ایجاد میکنند که واحدهای تولیدی بهجای دریافت تسهیلات از بانکها، به اعتبار و ضمانت بانک تکیه کرده و از این طریق تامین مالی خود را انجام دهند.
انتشار این اوراق در بازار اوراق سر و صدای زیادی کرده و برای فهمیدن مشکلات این اوراق نیما نایینیان، کارشناس بازار سرمایه گفتوگویی با اقتصاد 100 داشته که مشروح آن را در زیر میخوانید:
اوراق گام، نرخ سود بدون ریسک محسوب میشود و آنچه مسلم است، نرخ سود بدون ریسک برای بازارهای موازی یک رقیب همیشگی محسوب میشود. این نرخ سود بدون ریسک، قطعا بسیاری از صاحبان سرمایه را میتواند به خود جذب کند و بتوانند سرمایهها را به سمت خود بکشند.
قاعدتا وقتی نرخ سود بدون ریسک، در اقتصاد کشوری حدود 30 درصد میشود که ما امروز شاهد انتشار اوراق گام هستیم، درواقع باعث میشود سرمایهگذاران علاقه کمتری به سرمایهگذاری در بازار داشته یا انتظار بازده بالاتری داشته باشند. مسلما با وضعی که الان درگیر تحریمها و مشکلات زیاد در تولید هستیم، نمیتوان خیلی انتظار داشت که به این زودیها تحول داشته باشیم که بتواند چنین سودی را در یک سال بسازد.
پس دولت درواقع با انتشار اوراق گام، عملا تولید را در کشور از بین میبرد که این موضوع قطعا اتفاق خوشایندی نخواهد بود. وقتی تولیدی از سمت شرکتهای بورسی یا غیره انجام نشود، باعث میشوند که GDP ما کاهش پیدا کند و از سمت دیگر با سررسید شدن این اوراق، دولت مجبور است که نقدینگی خلق کند و چاپ پول داشته باشد. هم اکنون نیز دولت خیلی درگیر کسری بودجه است و رشد نقدینگی یک غول بزرگ بی سر و دم شده که وارد هر بازاری میشود، میتواند آن بازار را یک جهش اساسی بدهد. امیدوار هستیم که این پول وارد بازار دلار و سکه نشود که در این صورت باز هم شاهد تورمهای سنگین به بدنه کشور خواهیم بود.
در کوتاهمدت این سیاست که اوراق گام را انتشار دهیم و بانکها را مجبور کنیم که بخرند؛ این اجبار باعث میشود که نقدینگی جذب شود و تورم را کنترل کند. در میانمدت هم باعث خلق نقدینگی میشود که به دنبال آن تورم هم افزایش خواهد یافت. این موضوعات باعث میشود که مردم درنهایت زندگی سختتری را تجربه کنند ولی شاید اثرات آن در کوتاهمدت مفید باشد.
بهتر است که این نرخ بدون ریسک، کاهش پیدا کند. بازی بانک مرکزی هماکنون نرخ بهره بین بانکی را زیر 21 درصد نگه داشته که بتواند فعالان اقتصادی را ساکت نگه دارد، ازطرفی اوراق گامی را منتشر میکند که سود آن حدود 30 درصد است که این موضوع بسیار فاجعهبار است.
پیشنهاد میشود بانک مرکزی از این بازی دست برداشته و راههای دیگری را انتخاب کند. همچنین از سیاست انقباظی و صرفهجویی مخصوصا در بدنه دولتی استفاده کند. این کسری بودجه را کم بکنند تا تورم کاهش پیدا کند. واگذاری بدنه دولت نیز میتواند در این زمینه کمک بکند تا از این طریق بتواند کسری بودجه خود را جبران کند.
انتهای پیام/
ارسال نظر