سفره های مردم کوچیک تر شد / کنسرو ماهی تن از مرغ گرانتر میشود !
اقتصاد 100- افزایش ۱۴ درصدی قیمت کنسرو ماهی بازار این محصول را با چالشهای جدیدی روبهرو کرده است.
تا چند سال پیش، کنسرو ماهی تن به عنوان یک جایگزین مقرون به صرفه برای گوشت قرمز و مرغ در سبد غذایی خانوادهها مطرح بود، اما اکنون این محصول به یکی از رقبای اصلی بازار مرغ تبدیل شده است و روند قیمتها به گونهای پیش میرود که احتمال دارد در آینده نزدیک، رقابتی مشابه با بازار گوشت قرمز برای کنسرو ماهی نیز آغاز شود.
با وجود ثبات قیمت کنسرو ماهی تن در 16 ماه گذشته، اخیراً قیمت این محصول 14 درصد افزایش یافته است که این تغییر باعث نگرانیهایی در بازار و میان مصرفکنندگان شده است. در این میان، برخی تولیدکنندگان که با چالشهای فراوانی روبرو بودهاند، برای جبران افزایش هزینهها ناچار به افزایش قیمت شدند. به گفته مسعود بختیاری، رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران، هزینههای دستمزد و سربار در یک سال اخیر به ترتیب 35 و 40 تا 50 درصد رشد کرده و قیمت برخی ملزومات مانند درب و قوطی کنسرو، به ترتیب 26 و 34 درصد افزایش یافته است. از طرف دیگر، تغییرات قیمت ارز و واردات ماهی تن با ارز دولتی نیز به افزایش هزینهها کمک کرده است.
بختیاری تاکید کرد که در صورتی که قیمتها منطقی نشود، تولیدکنندگان مجبور خواهند شد یا تولید را متوقف کنند یا قیمتها را افزایش دهند تا صنعت کنسرو ماهی تابآوری بیشتری پیدا کند. وی همچنین اشاره کرد که افزایش قیمت 14 درصدی کمتر از آن چیزی است که باید بوده و برای حفظ تعادل، کنسرو ماهی باید حداقل 20 درصد گرانتر میشد.
وی به مشکلات تخصیص ارز و واردات نیز اشاره کرد و گفت که قیمت ارز برای واردات ماهی تن از 42 هزار تومان به 67 هزار تومان افزایش یافته و این امر فشار زیادی بر تولیدکنندگان وارد کرده است. بختیاری همچنین بر لزوم بهبود روابط بینالمللی برای کاهش آسیبپذیری صنایع و ارتقای تابآوری آنها تاکید کرد و گفت که تنها از این طریق میتوان به رفع مشکلات اقتصادی و بهبود شرایط برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان دست یافت.
در مجموع، با توجه به شرایط فعلی و افزایش هزینهها، به نظر میرسد که در آیندهای نزدیک، قیمت سایر محصولات کنسروی نیز تحت تأثیر این روند قرار خواهد گرفت و تولیدکنندگان ناچار به افزایش قیمتها خواهند شد.