چرا مستاجران دیگر به خرید خانه فکر نمیکنند؟
اقتصاد 100- افزایش چشمگیر قیمت مسکن و رکود تورمی، مستأجران را از خرید خانه ناامید کرده و سرمایههای کشور را در بازاری با ارزش افزوده صفر محبوس کرده است؛ برنامه هفتم توسعه، راهکاری برای احیای بازار مسکن و تسریع خانهدار شدن ارائه میدهد.

یکی از مهمترین دغدغههای اقتصادی مستأجران، وضعیت بازار مسکن است. در سالهای اخیر، بازار مسکن با افزایش قیمتهای چشمگیری مواجه بوده است؛ بهطوریکه موجب شده بسیاری از متقاضیان و کرایهنشینها از فکر کردن به خرید خانه منصرف شوند.
رکود تورمی همراه با افزایش قیمت در بازار مسکن نه تنها منجر به آسیب به دهکهای مختلف جامعه، بهویژه قشر ضعیف شد، بلکه طبق گفته کارشناسان این بازار، بخش بزرگی از سرمایههای کشور در این حوزه با ارزش افزوده صفر رسوب کردهاند؛ در حالی که کشور به این سرمایهها بهشدت نیاز دارد.
چالشهای بازار مسکن در برنامه هفتم توسعه
برنامه هفتم توسعه، بخش مسکن را بهعنوان یکی از پیشرانهای اصلی اقتصاد کشور معرفی کرده که ۲ درصد از رشد ۸ درصدی اقتصاد از طریق آن محقق میشود. در این برنامه، تکالیف مشخصی برای وزارت راه و شهرسازی و دولت تعیین شده که شامل رشد ۹ درصدی صنعت ساختمانسازی، کاهش مدتزمان خانهدار شدن به ۷.۵ سال تا پایان برنامه، کاهش ۲۰ درصدی سطح بافت فرسوده و ساخت ۴.۵ میلیون واحد مسکونی تا سال ۱۴۰۷ میشود.
به گفته کارشناسان، واگذاری زمین از سوی دولت و حمایت از انبوهسازان میتواند مسیر تولید مسکن را هموار کرده و موتور محرک اقتصاد کشور را فعال کند. مردادماه سال ۱۴۰۳، قیمت هر مترمربع مسکن در تهران بهطور متوسط حدود ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان توسط بانک مرکزی اعلام شد اما بعد از آن، آمار تحولات ماهانه بازار مسکن منتشر نشد.
عدم انتشار آمار بازار: عامل ابهام در تصمیمگیری
منصور غیبی، کارشناس بازار مسکن، در گفتگویی اظهار کرد: عدم انتشار آمار تحولات بازار مسکن توسط بانک مرکزی موجب کاهش آگاهی خریداران و سرمایهگذاران شده و قدرت تصمیمگیری آنها را محدود کرده است. بهگفته وی، عدم انتشار آمار نمیتواند جلوی انتظارات تورمی را بگیرد و بهتر است این اطلاعات برای تصمیمگیریهای بهتر منتشر شود.
وی افزود: اگر آمار منتشر شود، احتمالاً قیمت هر مترمربع مسکن در تهران بین ۹۵ تا ۱۰۳ میلیون تومان خواهد بود که نشاندهنده رکود تورمی عمیق در بازار است.
معاملات کمرنگ در فصل شلوغ
بر اساس پیشبینیهای کارشناسان، میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران بین ۹۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان برآورد میشود. بازار مسکن طی چند سال اخیر با رکود تورمی همراه بوده و حتی در فصلهای شلوغ معاملات نیز شاهد رونق نبودهایم.
شاخص وضعیتتورم اجارهبها | ۴۰.۳ درصد |
قیمت هر مترمربع مسکن (تهران) | ۹۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان |
زمان انتظار خرید خانه | بیش از ۳۰ سال |
فاصله مستأجران با خرید خانه
مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس، گفت: در شرایط فعلی، رشد بیرویه قیمتها، رویای خرید خانه را برای بسیاری به یک چالش دستنیافتنی تبدیل کرده است. طبق آمار، حدود ۶.۵ میلیون خانوار مستأجر در کشور وجود دارد که بسیاری از این افراد حتی توان اجارهبهای مناسب را ندارند.
وی تأکید کرد: متأسفانه برخی مسئولان از وضعیت واقعی معیشت مستأجران مطلع نیستند و اگر خود آنها نیز مستأجر بودند، شرایط بحرانی را بهتر درک میکردند.
کاهش انگیزه سرمایهگذاری در بازار مسکن
فرشید پور حاجت، دبیر انجمن انبوه سازان مسکن، در گفتگویی به کاهش انگیزه سرمایهگذاری در بازار مسکن به دلیل تورم و افزایش هزینهها اشاره کرد. وی بیان کرد: نرخ مصالح همچنان افزایش مییابد و این هزینهها مستقیم بر قیمت تمامشده واحدهای مسکونی تأثیرگذار است.
در حال حاضر، بسیاری از خانوارها به دلیل افزایش اجارهبها و گرانی در بازار مسکن به فکر خرید خانه نیستند. مشکلات اقتصادی و ناتوانی در پرداخت اقساط نیز مزید بر علت شده و شرایط برای مستأجران دشوارتر از گذشته است.
راهکارهای پیشنهادی برای بهبود شرایط بازار
کارشناسان معتقدند دولت باید حمایتهای بیشتری از انبوهسازان و مستأجران انجام دهد. همچنین با بهبود شفافیت آمارها، کاهش هزینههای ساختوساز و ارائه راهحلهای عملی، میتوان زمینه سرمایهگذاری و خرید مسکن را برای مردم تسهیل کرد.