همه آنچه که باید درباره اجزای ساعت مچی بدانید
طلا و جواهر اقتصاد 100: همهی ما هر روز بدون توجه به اجزای ساعت مچی از این اکسسوری کاربردی استفاده میکنیم در حالی که نمیدانیم هر یک از این قطعات عملکرد حیاتی داشته و اختلال در هر کدام از آنها میتواند منجر به بروز مشکل در ساعت شود. با توجه به این موضوع، آشنایی نسبی با اجزای ساعت مچی میتواند به ما در درک بهتر این وسیله و انتخاب سبک و برند مناسب کمک کند.

جدول معرفی اجزای ساعت مچی
موتور (movement)
تاج (crown)
شیشه (crystal)
عقربهها (hands)
نشانگرهای ساعت (hour markers)
روتور
قاب (case)
صفحه ساعت
صفحه دوم (sub-dial)
لبهها (lugs)
فنر درون ساعت
اجزای ساعت مچی
موتور: از مهمترین اجزای ساعت مچی
موتور قسمتی از ساعت است که با وارد کردن نیرو منجر به کارکردن ساعت، حرکت عقربهها و سایر اجزای داخلی میشود. قسمت عمدهای از کیفیت ساعتی که میخرید به موتور آن بستگی دارد؛ در صورتی که این موتور عملکرد مناسبی داشته باشد، اکسسوری شما هم بدون مشکل کار میکند.
انواع موتور ساعت به شرح زیر هستند:
موتور مکانیکی: موتورهای مکانیکی به شکل دستی یا اتوماتیک عمل کرده و به دلیل سطح بالای ساخت و کیفیت مناسبی که دارند معمولاً به ساعتهای کوارتزی ترجیح داده میشوند.
موتور کوارتزی: در این نوع موتورها نیروی مورد نیاز از طریق یک باتری تأمین میشود. لازم به ذکر است که ساعتهایی با موتور کوارتزی در مقایسه با انواع مکانیکی قیمت پایینتری دارند؛ چرا که کار کمتری بر روی آنها انجام شده و در عین حال اجزای کمتری هم در آنها به کار رفته است.
در ساعت کوارتزی باتری با ارسال یک جریان الکتریکی درون شیشه کوارتزی کوچک آن را تحت تأثیر قرار میدهد. این اتفاق باعث تولید ارتعاشاتی میشود که امکان نوسان موتور، بهراهافتادن آن و در نهایت حرکت عقربهها را فراهم میکند.
موتور: از مهمترین اجزای ساعت مچی
تاج
سردسته یا تاج نوعی برآمدگی کوچک است که در کنار ساعت قرار گرفته و در ارتباط با اجزای داخلی آن است. شما با چرخاندن تاج میتوانید عقربههای ساعتشمار، دقیقهشمار، ثانیهشمار و حتی تاریخ را هم تنظیم کنید.
البته از دیگر کاربردهای این قطعه میتوان به متوقف کردن ساعت در مدلهای باتریدار و کوک کردن آن در مدلهایی با کوک دستی اشاره کرد. لازم به ذکر است که عمدهی ساعتها یک عدد تاج دارند؛ اما اضافه شدن قابلیتها بیشتر میتواند تعداد تاجها را افزایش دهد.
تاج از اجزای اصلی ساعت مچی
اجزای ساعت مچی: شیشه
همانطور که همه میدانیم شیشه برای ساعت مثل پنجره برای خانه بوده و ضمن فراهمکردن امکان مشاهدهی صفحه از اجزای داخلی آن هم در برابر عوامل مخرب مثل ضربه، گرد و غبار، آب و... محافظت میکند.
انواع شیشه ساعت مچی معمولاً از جنس اکریلیک، معدنی و یاقوت کبود ساخته میشوند که در بین آنها یاقوت کبود به دلیل دوام بالا و مقاومت در برابر خراشیدگی کاربرد بیشتری دارد.
اجزای ساعت مچی: شیشه
عقربهها
عقربهها یکی از سادهترین اجزای ساعت مچی هستند که به شکل میلههای نازکی بر روی صفحه کار شدهاند و به نشانگرهای ساعت برای مشخصکردن زمان اشاره میکنند. انواع عقربههای ساعت، دقیقه و ثانیهشمار برحسب برند طرح متفاوتی دارند.
البته تعدادی از ساعتهای پیچیده مثل کرونوگراف و GMT علاوه بر عقربههای فوق مجهز به یک عقربهی اضافه برای کارکردهای دیگر هم هستند.
عقربهها از اجزای اصلی ساعت مچی
نشانگرهای ساعت
نشانگرها در حقیقت همان برچسبها یا شاخصهای واقعی بر روی صفحه هستند که با اعداد ۱ تا ۱۲ لاتین و... نمایش داده میشوند.
انواع مختلف نشانگرها
اعداد لاتین: نشانگرهای اعداد لاتین از ترکیب حروف الفبای لاتین برای نمایش ساعت استفاده میکنند؛ هر چند در حال حاضر چندان متداول نیستند. این اعداد میتوانند به روشهای مختلفی نمایش داده شوند.
نشانگرهای الماسی: در تعدادی از مدلهای ساعت زنانه به جای اعداد و شاخصها از نشانگرهای الماسی استفاده میشود که جذابیت خاصی را به این اکسسوری فوقالعاده میبخشند.
شمارههای عربی: اعداد ۱ تا ۱۲ میتوانند به صورت کامل یا فقط در موقعیتهای ۱۲، ۳، ۶ و ۹ نمایش داده شوند.
سایر مدلها: تعدادی از برندها سبک خاص خود را در نمایش نشانگرها دارند. برای مثال از شاخصهای صلیبی، دایرهای و... استفاده میکنند.
نشانگرها از اجزای اصلی ساعت مچی
اجزای ساعت مچی: روتور
روتور یکی از اجزای ساعت مچی است که در موتورهای مکانیکی اتوماتیک وجود دارد. این قطعه نسبت به حرکات دست حساس بوده؛ بنابراین در اثر انجام این کار فنر داخلی ساعت فشرده شده و انرژی مشخصی در آن ذخیره میشود. با ذخیره این انرژی ساعت به صورت خودکار کوک شده و فعالیت خود را از سر میگیرد.
به ازای هر موتور به کار رفته در ساعت مچی باید یک روتور وجود داشته باشد؛ با توجه به این موضوع ساعتهای سه موتوره در مجموع سه روتور دارند.
اجزای ساعت مچی: روتور
قاب ساعت مچی
قاب در حقیقت یکی از اجزای ساعت مچی است که در نقش محفظه عمل کرده و اجزای داخلی این ابزار کاربردی را در کنار یکدیگر نگه میدارد. قاب ساعت میتواند از جنسهای مختلف پلاستیک، سرامیک، فلز، فولاد ضد زنگ، طلا، نقره، پلاتینیوم و... ساخته شود.
بیشتر بخوانید: معرفی کامل انواع شیشه ساعت مچی
قاب از اجزای ساعت مچی
صفحه ساعت
همانطور که میدانید صفحه یکی از اجزای ساعت مچی است که نشانگرهای ساعت و عقربهها درون آن قرار گرفتهاند. برندهای مختلف، ساعتهای تولیدی خود را با صفحات متفاوتی تولید کرده و به بازار عرضه میکنند که رایجترین آنها مینایی، اسکلتون، گیلوش، تپیسری و... است.
انواع صفحه ساعت مچی
مینایی: از انواع تکنیکهای قدیمی ساخت صفحهی ساعت است. در این تکنیک، مینا را که یک شیشه نرم متشکل از کربنات سدیم، سیلیکا و سرب قرمز است تا دمای ۱۲۰۰ درجه حرارت داده و به شکل مایع در میآورند. بعد از آن با فلز مورد استفاده در صفحه ترکیب میکنند.
اسکلتون: در صفحات اسکلتون به دلیل شکل خاصی که دارند میتوان قسمتهای داخلی ساعت را راحتتر مشاهده کرد. البته باید بدانید که اسکلتون یکی از پچیدهترین سبکهای صفحه برای نمایش موتور، جزئیات و بخشهای مختلف است.
گیلوش: در این طرح الگوهای موجی شکلی بر روی صفحه به وسیلهی دست یا ماشین حکاکی میشود.
تپیسری: در این صفحه از الگوهای مربعی شکل ریزی استفاده میشود. یکی از معروفترین ساعتهای مچی موجود در بازار با این طرح Audemars Piguet Royal Oak است.
صفحه ساعت از اجزای اصلی ساعت مچی
اجزای ساعت مچی: صفحه دوم
از دیگر اجزای ساعت مچی میتوان به صفحه دوم اشاره کرد. صفحات دوم در حقیقت صفحات مدرجی هستند که درون صفحهی اصلی ساعت قرار گرفته و عملکردهای گوناگونی مانند نمایش ثانیه، تقویم، شکلهای مختلف ماه، کرونوگراف و... را برعهده دارند. تعداد این صفحات با توجه به عملکردهای مورد نیاز و سبک مدل میتواند بین یک تا سه عدد متغیر باشد.
اجزای ساعت مچی: صفحه دوم
لبهها
شاخکها یا لبههای در حقیقت برآمدگیهای کوچک فلزی هستند که وظیفهی متصل کردن قاب به بند ساعت را برعهده دارند. شکل لبهها و سبک آنها وابسته به بند ساعت بوده و میتواند ساده یا با طرحهای پیچیده باشد.
هر زمان که به خرید یک بند جدید برای ساعت خود نیاز داشتید باید عرضه لبه را که همان فاصلهی بین لبهها است، اندازه بگیرید.
فنر درون ساعت
یکی از کوچکترین اجزای ساعت مچی فنر درونی آن است که از جنس فلز نرم بوده و وظیفهی کمک به اجزای داخلی موتور را برعهده دارد. در حقیقت انرژی ساعت درون فنر ذخیره شده و با حرکت چرخدندهها در کنار آن منجر به حرکت و کارکرد ساعت میشود.