حرکت بازار، جهتگیری طلا را عوض کرد
طلا و جواهر اقتصاد 100 : با بروز انتظارات از برنامههای تعرفهای ترامپ، دلار آمریکا امروز تقویت شد و این امر طلا را مجبور به کاهش کرد.
طلا (XAU/USD) در روز دوشنبه به ۲۶۲۸.۳۳ دلار رسید که ۰.۲۹% کاهش را نشان میدهد و به این ترتیب با فروش سنگین مواجه شده است؛ البته این روند کاهشی پس از چهار روز افزایش قیمت، اتفاق افتاد که عواملی همچون تقویت دلار آمریکا و برداشت سود سرمایهگذاران در آن نقش داشتند.
در واقع، انتظارات مبنی بر اینکه برنامههای تعرفهای «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، میتواند فشارهای تورمی را بار دیگر شعلهور کند و دامنه کاهش نرخهای بهره فدرال رزرو (Fed) را محدود سازد، باعث افزایش جدیدی در بازدهی اوراق قرضه خزانهداری ایالات متحده میشود. این موضوع به نوبهی خود به تقویت دلار کمک کرده و باعث میشود جریانهای سرمایه از فلز زرد بدون بازده دور شوند.
با این حال، بازارها هنوز احتمال بیشتری برای کاهش هزینههای استقراض توسط بانک مرکزی ایالات متحده در اواخر این ماه پیشبینی میکنند. بدیهی است که این موضوع به همراه ریسکهای ژئوپلیتیکی مداوم ناشی از جنگ طولانیمدت روسیه و اوکراین و درگیریها در خاورمیانه، به محدودکردن زیانها برای قیمت طلا کمک میکند.
بهبود دلار آمریکا و کاهش جذابیت طلا
دلار آمریکا از پایینترین سطوح اخیر خود بهبود یافته و این موضوع از سوی افزایش ۲.۳% در بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری حمایت میشود. سرمایهگذاران به طور فزایندهای محتاط شدهاند و پیشبینی میکنند که پیشنهادات تعرفهای ترامپ علیه کشورهای بریکس (BRICS) میتواند فشارهای تورمی را تشدید کند.
و اما شاخص دلار ۰.۵% افزایش یافت که طلا را برای خریداران با سایر ارزها گرانتر کرد.
گفتنی است این سناریو ممکن است توانایی فدرال رزرو برای اجرای کاهشهای بیشتر نرخها را محدود کند که به تقویت موقعیت دلار و کاهش تقاضا برای داراییهای بدون بازده مانند طلا منجر میشود.
طلا و دلار
ییپ جون رونگ (Yeap Jun Rong)، استراتژیست بازار IG، دلایل کاهش فلز زرد را تعدیل ریسکهای ژئوپلیتیکی و تقویت دلار آمریکا مطرح کرد.
دادههای اقتصادی ایالات متحده نشان داد که قیمتهای PCE اصلی در ماه اکتبر با انتظارات همراستا بود که احتمال کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در دسامبر را تقویت کرد. با این حال، شاخصهای اقتصادی مقاوم نشان میدهند که فدرال رزرو ممکن است رویکرد محتاطانهای نسبت به تسهیلهای بیشتر در سال ۲۰۲۴ اتخاذ کند.
و اما در جبهه تقاضای فیزیکی، خریداران طلا به بازارها بازگشتند، چرا که قیمتها از افزایش ناگهانی خود عقبنشینی کردند، هرچند که این امر نرخهای بالاتر تقاضا را تعدیل میکند.
از سوی دیگر، تقاضای ضعیف در چین منجر به تخفیفهایی بین ۱۹ تا ۲۱ دلار در هر اونس شد، در حالی که حقالزحمهها در سنگاپور و هنگکنگ بین ۰.۵۰ تا ۲.۵۰ دلار در هر اونس متغیر بود.
بهطور کلی، تقاضای طلا به جز معاملات خارج از بورس (OTC) در سهماهه سوم سال ۱,۱۷۶.۵ تن ثابت ماند، که فعالیتهای سرمایهگذاری قوی، مصرف ضعیف جواهرات را جبران کرد. تقاضای کل طلا، از جمله معاملات OTC، با افزایش ۵ درصدی به رکورد ۱,۳۱۳ تن در سهماهه سوم رسید که ناشی از افزایش ۹۷ درصدی در جریانهای OTC بود.
بررسی وضعیت طلا در نوامبر
ماه نوامبر برای طلا با کاهش ۳ درصدی، چندان مطلوب نبود و در واقع، بدترین ماه از سپتامبر ۲۰۲۳ به شمار میآید. علت این کاهش، آمادهسازی بازارها برای تغییرات احتمالی سیاستهای فدرال رزرو و سیاستهای تعرفهای جدید از سوی دولت ترامپ است.
آنچه مسلم است نرخهای بالاتر، هزینهی فرصت نگهداری داراییهای بدون بازده مانند طلا را افزایش میدهد و از این رو، بر قیمتها تأثیر گذاشته است.
تعرفهها و سیاستهای جهانی، عدم قطعیت بازار را افزایش میدهد
رویدادهای سیاسی لایه دیگری از عدم قطعیت را اضافه کردهاند. در روز شنبه، «دونالد ترامپ» خواستار آن شد که کشورهای بریکس (BRICS) از حمایت از یک ارز جدید که رقیب دلار آمریکا باشد، خودداری کنند وگرنه تعرفه ۱۰۰ درصدی اعمال خواهد کرد.
ریسکهای ژئوپلیتیکی معمولاً باعث افزایش قیمت طلا میشوند، اما قدرت اخیر دلار تأثیر بیشتری داشته و طلا را تحت فشار نگه داشته است.
روند دلار و طلا
فشار بر قیمت طلا
قیمت طلا تحت فشار افزایش بازدهی اوراق قرضه ایالات متحده و تقویت تقاضا برای دلار قرار دارد. دلار آمریکا از پایینترین سطح خود از ۱۲ نوامبر که روز جمعه به آن رسید، بهبود خوبی داشته و این موضوع بر قیمت طلا در آغاز هفته و ماه جدید تأثیر گذاشته است.
به نظر میرسد که سرمایهگذاران متقاعد شدهاند برنامههای تعرفهای «دونالد ترامپ» میتواند موج دوم جنگهای تجاری را به راه بیندازد و قیمتهای مصرفکننده را بالا ببرد که این امر فدرال رزرو را مجبور به توقف کاهش نرخها میکند.
در پستی مهم در آخر هفته، ترامپ تهدید کرد که اگر کشورهای «BRICS» – برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی – دلار را با ارز دیگری برای معاملات بینالمللی جایگزین کنند، تعرفه ۱۰۰ درصدی اعمال خواهد کرد.
در کنار اینها، «ولادیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین، اعلام کرده که مایل است برخی از مناطق اشغالی اوکراین را، البته با برخی شرط و شروط، به روسیه واگذار کند تا به توافق آتشبس و صلح برسد.
در حوزهی ژئوپلیتیک، تنشها با حملات هوایی جتهای روسی و سوریهای تداوم یافت. از قرار معلوم این حملات پس از آن رخ داد که یک گروه مبارز روز شنبه در یک حمله غافلگیرکننده، بیشتر مناطق «حلب» را تصرف کرده و وارد شهر حمص شدند.
در واقع، مؤلفههای جهانی، سیگنالهای متناقضی برای طلا ارائه میدهند، چرا که ریسکهای ژئوپلیتیکی همچنان عامل مهمی در تقاضای طلا هستند. پیشنهاد صلح «ولادیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین، و افزایش حملات هوایی در سوریه، عدم قطعیت را تشدید کرده است.
در چشمانداز دادهها، شاخص مدیران خرید (PMI) رسمی تولید چین در نوامبر به ۵۰.۳ افزایش یافته است، در حالی که PMIغیر تولیدی NBS به ۵۰.۰ کاهش یافته است.
شاخص PMI تولیدی کایسین چین در نوامبر به ۵۱.۵ جهش کرده است که نشاندهنده احتمال اقدامات محرک اقتصادی است، در حالی که در اکتبر این رقم، ۵۰.۳ بوده است و پرواضح است که این افزایش با امید به اینکه دولت اقداماتی برای تقویت تقاضای داخلی انجام خواهد داد، همراه شد.
اعلامیههای مهم کلان اقتصادی ایالات متحده در این هفته، از جمله PMI تولیدی ISM که روز دوشنبه منتشر میشود، مورد توجه قرار خواهد گرفت و انتظار میرود که کاهش نرخها را تحت تأثیر قرار دهد، که به نوبهی خود بر دلار و طلای XAU/USD بدون بازده تأثیر خواهد گذاشته شود.
PMI
دادههای کلیدی ایالات متحده میتوانند مسیر نرخ فدرال را شکل دهد
هماکنون تمرکز بر روی دادههای کلیدی ایالات متحده در این هفته شامل آگهیهای شغلی، اشتغال ADP و حقوق و دستمزد غیرکشاورزی است. به علاوه، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، روز چهارشنبه صحبت خواهد کرد تا سرنخهایی از سیاستهای پولی فدرال رزرو ارائه دهد.
به علاوه، به نظر میرسد معاملهگران منتظر اعلامیههای مهم کلان اقتصادی ایالات متحده در این هفته، از جمله گزارش حقوق و دستمزد غیرکشاورزی (NFP) هستند تا سرنخهایی درباره مسیر کاهش نرخ فدرال رزرو به دست آورند. این موضوع به نوبه خود نقش کلیدی در تأثیرگذاری بر دینامیک قیمت دلار و تعیین مرحله بعدی حرکت قیمتی XAU/USD خواهد داشت.
در حال حاضر، ابزار نظارت بر نرخ گروه CME نشان میدهد که احتمال کاهش ۲۵ واحدی نرخ در دسامبر ۶۵.۴% است. اما اگر فدرال رزرو نرخها را تا سال ۲۰۲۵ حفظ کند، طلا ممکن است تحت فشار بیشتری قرار گیرد. پرواضح است که نرخهای بالاتر جذابیت طلا را به ویژه در دورههای تقویت دلار کاهش میدهند.
رونگ در این زمینه خاطرنشان کرد: «همه چیز به پیام فدرال رزرو بستگی دارد و یک موضع واضحتر در مورد حفظ نرخها میتواند فشار بیشتری بر فلز زرد وارد کند.»
ارسال نظر