آخرین جزئیات مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان
سیاسی : گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا امروز با حضور سید عباس عراقچی و استیو ویتکاف در عمان برگزار میشود؛ این مذاکرات که با میانجیگری وزیر خارجه عمان انجام میشود، به صورت مکتوب و در اتاقهای جداگانه صورت خواهد گرفت.

آخرین جزئیات مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، که با حضور وزیر خارجه عمان، «سید بدر البوسعیدی» برگزار خواهد شد، در روز جاری در مسقط اعلام شده است.
سرپرستی هیات ایرانی را «سید عباس عراقچی»، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بر عهده دارد و گروه آمریکایی تحت هدایت «استیو ویتکاف»، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور غرب آسیا، فعالیت میکند.
ترکیب گروههای مذاکرهکننده
عراقچی به همراه تیمی از باتجربهترین دیپلماتها وارد مسقط شده است. از سوی دیگر، ویتکاف نیز پس از رایزنیهای خود با مقامهای روسیه درباره اوکراین، به عمان رسیده است. همچنین کارشناسان هستهای وزارت خارجه آمریکا در هیات آمریکایی حضور دارند.
مقدمات مذاکرات در مسقط
براساس برنامهریزیها، عراقچی پیش از آغاز گفتوگوهای غیرمستقیم، دیداری با «سید بدر البوسعیدی» انجام خواهد داد. این گفتگوها که در مسقط برگزار خواهد شد، هنوز مکان دقیق آن توسط مقامات عمانی اعلام نشده است، اما اطلاعات اولیه نشان میدهد گفتوگوها در مکانی مشخص و به صورت تفکیک شده، یعنی در اتاقهای جداگانه انجام خواهد شد.
نحوه انجام مذاکرات
این مذاکرات به صورت غیرمستقیم و در برخی موارد به شکل مکتوب برنامهریزی شده است. چندی پیش، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا، نامهای به ایران ارسال کرد که شامل ترکیبی از دیپلماسی و تهدید بود. پس از بررسی این نامه، ایران تصمیم گرفت مذاکرات غیرمستقیم را درباره موضوع هستهای بپذیرد.
عراقچی تاکید کرده است: شکل مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم اهمیت کمتری دارد؛ آنچه مهم است، جدیت، اراده و نیات طرفین برای دستیابی به یک راهحل است.
مکانیزم مذاکرات بر اساس توافق نظام
بنابر گزارشهای رسمی، انجام این گفتوگوها تصمیمی استراتژیک و حاصل بررسیهای عمیق از سوی نظام بوده است. ایران تاکید دارد که مذاکرات باید بدون تهدید و بر اساس نتیجه برد-برد باشد.
منطق مذاکراتی ایران
تهران معتقد است که منطق مذاکرات همان منطق توافق برجام است؛ یعنی اعتمادسازی در مقابل رفع تحریمها. تحلیلگران بینالمللی بر این باورند که این گفتوگوها به مراتب پیچیدهتر از مذاکرات برجام خواهد بود، زیرا آمریکا به دنبال توافقی بهتر از برجام است.
با توجه به تاریخچه روابط دو کشور، ترامپ بارها برجام را یک توافقنامه «وحشتناک و یکطرفه» توصیف کرده و در اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج رسمی آمریکا از برجام را اعلام کرد.
هدف ایران در این مذاکرات
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرده است: هدف اصلی ایران در این گفتوگوها، رفع تحریمها و احقاق حقوق ملت ایران است. او اضافه کرد در صورتی که طرف مقابل اراده واقعی از خود نشان دهد، توافق قابل دستیابی خواهد بود.