تجارت بزرگ بین ایران و چین آغاز شد / آماده یک سورپرایز باشید !
اقتصاد 100- مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، از تاثیر تغییر نظم جهانی و سیاستهای ترامپ بر روابط ایران و چین و چالشهای پیشروی تحریمها سخن گفت است.
![تجارت بزرگ بین ایران و چین آغاز شد / آماده یک سورپرایز باشید !](https://cdn.eghtesad100.ir/thumbnail/ttnhsuCOI3Hn/vKATQCJZ1E5lg_QRKQ8Zy6Wfsdzl44BrS9x7IAwvKa2JqaqwDOvBRgzMiMbfjjWneBVG919gLpNirnVe6MnqekM1bEhLBZdTTZNRdyMHzAm-fq57Z-c2XEGoIv2ljWpI7G9wORDCCYNc7EfoEiO9A2jJI7_uXfLA/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%DA%86%DB%8C%D9%86.jpg)
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، در مصاحبهای به تحلیل وضعیت روابط ایران و چین در پی تغییرات سیاستهای ایالات متحده تحت ریاست جمهوری ترامپ پرداخت. وی بیان کرد که سیگنالهای ترامپ نشاندهنده تمایل او به مذاکره با ایران است، هرچند که فشار و مذاکره هر دو ابزارهایی برای ایالات متحده و ایران هستند. حریری افزود که جنگ تعرفهای میان امریکا و چین میتواند بر نحوه تعامل چین با ایران تاثیرگذار باشد، بهویژه در رابطه با فروش نفت ایران به چین. وی اشاره کرد که از سال ۱۳۹۷، پالایشگاههای چین که مشتری اصلی نفت ایران بودند به واحدهای کوچکتری تبدیل شدهاند و این تغییر میتواند باعث کاهش تاثیر تحریمها و جلوگیری از قطع فروش نفت ایران به چین شود.
حریری همچنین به احتمال توافق ایران و امریکا اشاره کرد و توضیح داد که هر دو طرف همیشه آماده مذاکره بودند، اما به دلیل سوابق امریکا در نقض توافقات، ایران هنوز تردید دارد. او تصریح کرد که ایران به مذاکره از موضع عزت و مصلحت اعتقاد دارد، در حالی که امریکا در تلاش است تا ایران را در موضع ضعف قرار دهد. وی در مورد رفتار ترامپ و پیشبینیپذیری سیاستهای او نیز گفت که این موضوع باعث پیچیدگی در مذاکره شده است.
در ادامه، حریری نظر خود را در مورد تاثیر ریاست جمهوری ترامپ بر بریکس (گروه اقتصادی کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) بیان کرد و گفت که بریکس پیش از ترامپ تشکیل شده و پس از دوران او نیز ادامه خواهد داشت. وی توضیح داد که ترامپ در تلاش است تا دلار را تقویت کند، اما مسئله پول واحد در بریکس همچنان یک برنامه درازمدت است و قرار است بعد از سال ۲۰۳۰ میلادی اجرایی شود، زمانی که ترامپ دیگر در عرصه سیاست حضور نخواهد داشت.
در بخش دیگری از سخنانش، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین به موضوع FATF (گروه ویژه اقدام مالی) و تاثیر آن بر سیستم بانکی ایران پرداخت. وی اذعان داشت که FATF مسئله اصلی برای رابطه بانکی ایران با دنیا نیست و تنها شرط لازم است، نه کافی. حریری توضیح داد که حتی با پذیرش شرایط FATF، مشکلات اصلی ایران همچنان پابرجاست، چرا که بانکهای ایرانی به دلیل تحریمها نمیتوانند وارد سیستم بانکی بینالمللی شوند. وی تاکید کرد که برای حل مشکلات بانکی ایران، ابتدا باید از تحریمها رهایی یافت و سپس مشکلات ساختاری بانکداری داخلی ایران مورد توجه قرار گیرد.