دو برنامه دولت برای افزایش تولید کالاهای اساسی
اقتصاد 100- قیمت جهانی کالاهای اساسی نظیر گندم و خوراک دام هر روز رکوردهای جدیدی میزند و امروز نیز قیمتها افزایشی شد. در این میان دولت 2 برنامه جدی برای افزایش تولید کالاهای اساسی در داخل کشور دارد.
به گزارش گروه تجارت؛ روند افزایشی قیمت کالاهای اساسی نظیر گندم، ذرت و دانههای روغنی در سال جدید هم متوقف نشده و هر روز رکوردهای جدیدی را ثبت میکند. امروز قیمت گندم 5.5 دلار، ذرت که به عنوان خوراک دام استفاده میشود 3 دلار و انواع دانههای روغنی بیش از 4 دلار رشد قیمت داشتهاند.
افزایش قیمت کالاهای اساسی چندین سال است ادامه دارد و این هشدار جدی برای تأمین امنیت غذایی جهان آینده است، زیرا تولید از یکسو محدودتر و تقاضا هم با افزایش جمعیت بیشتر میشود.
روند رشد قیمتها پس از شیوع ویروس کرونا و جنگ بین روسیه و اوکراین شتاب بیشتری گرفته است. این دو عامل باعث اختلال در زنجیره تأمین و عرضه کالا به بازارها شده و اعمال پروتکلهای بهداشتی سختگیرانه به این مسئله دامن زده است.
از سوی دیگر سیاست کشورها تغییر یافته آنها صادرات خود را محدود و یا متوقف کردهاند و ذخیرهسازی خود را افزایش دادهاند و همه اینها عرضه قطرهچکانی را شکل داده است. از سوی دیگر روسیه و اوکراین بزرگترین تأمین کننده غلات جهان هستند. 35 درصد غلات دنیا در این دو کشور به عمل میآید و بزرگترین تولیدکنندگان دانههای روغنی نیز هستند. جنگ صادرات از این دو کشور را بسیار کُند کرده و حتی در مواقعی متوقف کرده بود.
پیشبینی نهادهای بینالمللی هم برای سال جدید میلادی چندان مناسب نیست، به طوری که فائو پیشبینی کرده قیمت محصولات کشاورزی در سال جاری 15 درصد دیگر افزایش یابد، اما سرعت افزایش قیمت کالاهای اساسی نسبت به دیگر کالاها بیشتر خواهد بود.
در چنین شرایطی به نظر میرسد سیاستهای تولید در کشور باید با محوریت کالاهای اساسی انجام شود. دولت در این راستا دو برنامه مهم را در پیش دارد؛ نخست طرح الگوی کشت را در مهر امسال که چندین دهه روی میز دولتیها جا خوش کرده بود را ابلاغ کرد. اقدام دوم، کشت قراردادی است که 5.2 میلیون هکتار با ستاد اجرای فرمان امام(ره) منعقد کرده، هر دوی این برنامه کشاورزی را به سمت تولید کالاهای اساسی سوق خواهد داد.
ارسال نظر