معاملات الگوریتمی، ناجی بورس میشود؟
این روزها بحث ورود معاملات الگوریتمی به بازار سرمایه داغ شده؛ معاملات الگوریتمی نوعی معاملات خودکار برای معامله در بازارهای سرمایه است.

سرمایهگذاران با استفاده از هوش مصنوعی بهصورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک و با استفاده از کدهای برنامهنویسی شده، موقعیتهای مناسب در بازار را شناسایی و آنها را شکار میکنند.
حالا چند روز گذشته بود که سازمان بورس درباره شائبه عدم آمادگی سختافزاری و زیرساختهای لازم برای نظارت بر معاملات الگوریتمی در واحدهای نظارتی این سازمان و ارکان اعلام کرد: معاملات الگوریتمی از الزامات ماده ۱۰ دستورالعمل اجرایی معاملات برخط تبعیت کرده و همینطور در سامانه معاملات دارای برچسبهای جداگانه بوده و قابل شناسایی است.
با این حال افرادی که بهصورت غیرمجاز و از طریق کدنویسی بر بستر برخط، اقدام به استفاده از الگوریتم میکنند، بهطور قطع قابل شناسایی نبوده و صرفا از طریق مطالعه رفتار سهامداران، موارد مشکوک به استفاده از این معاملات شناسایی میشوند.
مجموع نسبت حجم و ارزش معاملات الگوریتمی مجاز به حجم و ارزش کل معاملات در ۷ ماه سالجاری بسیار اندک و یک درصد بود که عمده استفادهکنندگان از معاملات الگوریتمی نیز بازارگردانها هستند.
با توجه به ماهیت معاملات الگوریتمی و امکان استفاده هر کاربر برخط از رباتهای سفارشگذاری بدون ثبت لاگ الگوریتمی، شناسایی دقیق اینگونه معاملات بدون توجه به نوع فعالیت صورت گرفته، امکانپذیر نیست. لذا تنها راه شناسایی معاملات الگوریتمی غیرمجاز، شناسایی الگوهای رفتاری این معاملات بوده؛ الگوهایی که غالبا میتواند با رفتارهای سهامداران عادی نیز تشابه داشته باشد.
بنابراین نظارتهای صورت گرفته در واحدهای نظارتی، متکی به فرد انجامدهنده معاملات اعم از انسان یا ربات نیست و هرگونه فعالیتی که منجر به نقص قوانین یا بر هم زدن روند طبیعی معاملات شود، چه بهصورت الگوریتمی یا عادی انجام شده باشد، شناسایی و با شخص متخلف برخورد لازم صورت میگیرد.
مجوزهای ارائه خدمات معاملات الگوریتمی
تاکنون نیز حداقل 4 شرکت در حوزه ارائه خدمات الگوریتمی به نهادهای مالی از سازمان بورس مجوز گرفتند. این شرکتها علاوه بر ارائه خدمات به نهادهای مالی و بازارگردانها به کارگزاریهایی که متقاضی باشند هم ابزارهای معاملات الگوریتمی ارائه میدهند.
علاوه بر امکان استفاده از معاملات الگوریتمی توسط اشخاص حقوقی، اشخاص حقیقی نیز میتوانند از این امکان استفاده کنند. 18 کارگزاری تاکنون موفق به اخذ مجوز جهت ارائه این خدمات به مشتریان شدند که شامل کارگزاری بانک آینده، خبرگان سهام، بورس بیمه ایران، امین سهم، آتیه، سهم آشنا، شهر، مدبر آسیا، بانک کارآفرین، اندیشه و بینش پیشرو، انصار، ایستاتیس پویا، آیندهنگر خوارزمی، توسعه معاملات کیان، حافظ، بورس بهگزین، سینا و آرمون بورس هستند. همچنین 5 کارگزاری دیگر در حال رفع ممیزی و طی فرآیندهای قانونی و اخذ مجوز هستند.
انتهای پیام/