شمارش معکوس برای حذف ارز یارانه این کالای استراتژیک
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: در شرایط فعلی باید ارز ترجیحی به نهادههای دامی داده شود تا تولید و صنعت دچار مشکل نشود.
به گزارش اقتصاد100، در برنامه خبری میز اقتصادی به بحث تخصیص یارانه واردات به نهاده های دامی با حضور مسئولان و کارشناسان اقتصادی پرداخته شد.
پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: یک سری کالاها جزء کالاهای اساسی و سبد معیشتی مردم است. در ایران بخش عمده صنعت غذایی ما وابسطه به ارز واردات است. سالانه حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیارد دلار واردات داریم. در حوزه گوشت حدود ۸۰ درصد قیمت به نهاده های دامی وابسته است.
او افزود: نرخ ارز مسئله ای که برای کشور ما که در تحریم قرار دارد مهم است و زمانی که نرخ بر مبنای آزاد باشد سفره مردم تحت تاثیر قرار میگیرد. در شرایط فعلی باید ارز ترجیحی به نهاده ها داده شود تا تولید و صنعت دچار مشکل نشود.
در ادامه زمانیان کارشناس اقتصادی گفت: باید از مردم و صنعت حمایت شود و تمام مسئله چگونگی آن است. اولویت حمایت چه کسانی هستند؟ مصرف گوشت قرمز دهک ۱۰ ثروتمند بیش از ۱۰ برابر بیشتر از دهکهای پایین است و یارانه بیش از ۱۰ برابر به ثروتمندان میرسد. خوب این چه شیوه حمایتی است؟ ارز ترجیحی سبب اخلال در صنعت میشود. بدترین حمایت در این شرایط در ابتدای زنجیره است البته که خود زنجیره صنعت نیازمند حمایت است.
در ادامه صدر دادرس مدیر عامل دام سبک میگوید: ما بخش بزرگ یارانه را از بخش دام و طیور خارج کردیم و یکسری وعده حمایتی داده و بنا شد این یارانه از طریق کالا برگ به بخش کشاورزی و دام و طیور بازگردد، ولی در مرحله قبل هم یارانه برای دهکهای پایین تعیین شد، ولی عملیاتی نشد. بنا بود کالا برگ اجباری شود و تمام مردم بروند و محصول خریداری کنند، اما این رخ نداد. اگر به جای یارانه نقدی کالا تحویل داده میشود خوب قطعا شرایط فرق داشت.
او افزود: بخش تولید به ویژه در حوزه گوشت آسیب زیادی دیده است. حذف ارز ترجیحی ضربه سنگینی به صنعت گوشت بود و علت گرانی گوشت به سبب تولید نیست به سبب مشکلات فنی است. اگر پرداخت ارز ترجیحی فعلی به نهاده ها حذف شود با توجه به شرایط سفره مردم کوچکتر خواهد شد و ضربه کاری به تولید خواهد رسید.
همچنین اسدالهی نژاد کارشناس اقتصادی حوزه کشاورزی هم میگوید: هدف دولت از تخصصی یارانه، حمایت از اقشار جامعه است. وقتی این یارانه به حلقه اول یعنی واردات نهاده ها تامین داده میشود، همه از آنها استفاده میکنند و به سبب قدر بالای دهکهای بالا آنها بیشتر از این یارانه استفاده میکنند. اگر شرایط فعلی دنبال شود حمایت از دهک ثروتمند بیشتر خواهد شد.
او افزود: علیرغم فعالیت بازارگاه، اما چون راستی آزمایی ندارد در آن شاهد انحراف هستیم. اکنون روزانه باید ۸ هزار و ۱۰۰ تن مرغ وارد بازار شود در حالی که نیاز فعلی حدود ۷ هزار تن است. دولت باید نیاز واقعی دهکهای جامعه را مشخص کند و بر اساس همان نیازها با تولید کنندگان تولید قرار دادی را شکل دهد و از قیمت گذاری دستوری چشم پوشی کند.
در ادامه پیمان پاک اظهار کرد: این بحث فساد زا بودن ارتباط زیادی به ارز ترجیحی و نهاده های دامی ندارد. ما زنجیره سازی نداریم اگر زنجیره شفاف بود چالشی نداشته ایم. اگر سامانهها اصلاح، زیر ساختها فراهم شود خیلی از چالشها را نخواهیم داشت. زمانی که زنجیره سازی شود حالا میتوان گفت ارز ترجیحی باید حذف شود حالا که این زیرساختها نیست باید این ارز ترجیحی حفظ شود.
زمانیان گفت: نرخ در بازار عادی بالا میرود این فاصله اگر زیاد شود باید یک شبه تغییرات ایجاد کرد. اکنون توصیه این است اجازه دهید ارز ترجیحی اصلاح شود. فکر میکنیم کشور، چون تورم ۴۰ درصدی دارد به سبب برخی اصلاحات است.
در ادامه پیمان پاک میگوید: زمانی که کالاهای اساسی به ارز گره میخورد باید مراقبت شود نوسانات آن به دلایل مختلف به سفره مردم نرسد. ۶ برابر شدن نرخ ارز و نبود نقدینگی دام دار سبب شد بیشتر به سمت کشتار برویم و نتیجه آن کمبود در بازار بود که شاهد بودیم.
همچنین دادرس اظهار کرد: سال گذشته تعداد زیاد جمعیت دامی ما کاهش یافت سیاست قیمت دستوری ضربه اش را زده است.
در ادامه زمانیان میگوید: از سال گذشته که ارز ترجیحی ثابت بود کنجاله چقدر تغییر داشته است؟ مسئله حذف یا بودن آنها نیست مسئله این است که کشور تورمی است. اولین بار زمان رضا خان ایده ارز ترجیحی مطرح شد.
ارسال نظر