ادعای جدید کیهان / پرایدسواری را از مسئولان آغاز کنید !
اقتصاد 100-روز دوشنبه (۲۷-۶-۱۴۰۲) روزنامه کیهان پیشنهاد جایگزینی پراید با هیوندای را مطرح کرده است؛ این پیشنهاد خوب است اما به شرطی که پرایدسواری را از مسئولان آغاز کنید.

ورود کاروان تیم فوتبال النصر عربستان همراه با اسطوره پرتغالی، رونالدو، تمام اخبار، حواشی و حواس ها را در دو-سه روز گذشته متوجه خود کرد. اما در همان روز ورود رونالدو و یارانش، روزنامه کیهان پیشنهادی ارائه کرده که بسیار قابل تأمل است و می تواند در شرایط فعلی کشور و صنعت خودروسازی به مثابه چراغ راه، مسیر آینده خودروسازی را روشن کند.
«مسافت ۳۰۰ کیلومتری در ایران با ماشین پراید ۳ ساعته طی میشود. همین مسافت در عراق با هیوندای النترا ۷ ساعت طول میکشد. دلیل آن این است که ایران پول نفت را هزینه زیرساختها کرده، ولی عراق همین هزینه را برای واردات ماشین انجام داده است. میخواهم عرض بکنم وقتی فهم درستی از اقتصادداری داشته باشیم با دیدن چهارتا ماشین خارجی به جای خودتحقیری، رفتار عقلانی ایران در این چهل سال را متوجه میشویم.»
پیش از پرداختن به موضوع باید اشاره کرد که اگر خودروی بهروز خارجی برای مردم مهم به شمار می رود، اول این که، حقشان است، دوم، آن ها مانع ورود این خودروها نشده اند، سوم، مردم باعث تحریم نشده اند، چهارم، مردم دلیل افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت پول ملی نیستند، پنجم، نمونه ای از زیرساخت ها با آسفالت شتابزده و عجله ای در اطراف استادیوم آزادی خود را نشان داد، ششم، پراید بیش از ۳ سال است که تولید نمی شود و هفتم، اقتصادداری یعنی شرایطی وجود داشته باشد که مردم حق انتخاب و خرید پراید و هیوندا را همزمان داشته باشند. ضمن این که، خواستن خودروی بهروز خارجی چرا باید نشانه خودتحقیری باشد، مثلاً کره جنوبی که در سال کمی بیش از ۳.۵ میلیون خودرو تولید و حدود ۶۰ درصد را صادر و یک میلیون دستگاه خودرو وارد کرده است، اقتصادداری نمی داند یا اندازه یک میلیون خودرو، خودتحقیری کرده است؟ آیا وقتی اعتبار قطر به عنوان کوچک ترین کشور حاشیه خلیج در جامعه جهانی از ایران بیش تر است، تحقیر به شمار نمی آید؟
پیشنهاد کیهان مثل سخن بزرگی است که مردم را به بستن لنگ و خوردن نان خشک دعوت می کرد، اما سورچرانی آن ور مرزی آقازاده ها را نمی دید، اما مردم فیلم و تصاویر را می دیدند و آه می کشیدند که چرا بیل زن باغچه خود را بیل نمی زند. البته در شرایط حساس می توان پیشنهاد کیهان را هم جدی گرفت، اما به شرطی که برخی مسائل رعایت شود. اگر واقعاً این راه جزء اقتصادداری به شمار می آید و باید به اقتصادداری و زیرساخت سازی کشور افتخار کرد، باید با یک آمار دقیق مسئولان، مقامات ارشد، متولیان و زعمای پرایدسوار کشور معرفی شوند تا نسبت به درصد پرایدسواری افراد معمولی جامعه مقایسه شوند. آیا اصلاً پراید و خودروهایی نظیر آن را قبول دارند؟
لطفاً نشان دهید چند درصد از برج عاج نشینان، خانواده و وابستگانشان برای رفت و آمد از پراید استفاده می کنند؟
حال فرض کنیم که هیچ یک از ایشان تا به امروز درکی از اقتصادداری و زیرساخت سازی نداشته اند، مردم هم همین طور فاقد درک بوده و قدرناشناسی کرده اند، آیا می توان خودروهای آنچنانی را از زیر پایشان بیرون کشید و پرایدسوارشان کرد؟ اصلاً این پیشنهاد خوب است، اما اول باید مسئولان اقتصاددار و زیرساخت ساز، خودشان الگو باشند، پرایدسواری را از آنان آغاز کنید.
البته باید پیش از این، برخی حواشی واردات به خصوص از نوع دست دوم هم شفاف سازی شود؛ به عنوان مثال، چرا پیش از نهایی و ابلاغ آیین نامه واردات خودروهای دست دوم، این نوع خودروها در کشورهای همسایه کمیاب شده است؟ چرا برای خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی سی تعرفه جدید تعریف کرده اند؟ آیا قرار است تعدادی خودروی لوکس دست دوم برای برآورده شدن نیاز بخش محدودی وارد شود؟ همچنین بد نیست در خلال تحقیرزدایی و زیرساخت شناسی و اقتصادداری محور به این پرسش هم پاسخ داده شود که آیا واقعاً با افزایش شدید تعرفه واردات، قیمت خودرو کاهش پیدا کند؟ آیا هدف تحقق درآمد ۳۲ هزار میلیارد تومانی نیست؟ آیا افرادی که نوع تصمیم ها را اتخاذ می کنند، می توانند پراید سوار شوند؟