قانون جدید طلاق و مهریه ۱۴۰۲ + مشاوره با وکیل
اقتصاد 100-در قانون اساسی ایران مهریه پس از عقد نکاح، حق قانونی زن می باشد که مرد باید آن را بپردازد. همانطور که می دانید قبل از جاری شدن عقد، طرفین در مورد میزان مهریه توافق کرده و مقدار آن را تعیین می کنند. مهریه پس از توافق نهایی در سند ازدواج ثبت می گردد تا زن بتواند در صورت تمایل در هر زمانی مهریه خود را مطالبه کند. بنابراین پرداخت مهریه وظیفه و تعهدی است که مرد باید به آن عمل کند.
اما مهریه چیست و انواع آن کدام است؟ آیا با قوانین جدید مهریه آشنا هستید؟ آیا در مورد قانون جدید طلاق و مهریه ۱۴۰۲ چیزی می دانید؟ همراه ما باشید تا در این مورد اطلاعات بیشتری با شما به اشتراک بگذاریم.
میزان مهریه قانونی چقدر است؟
بیشتر افراد قبل از ازدواج به این فکر می کنند که مهریه قانونی چقدر است. باید در جواب اشاره کنیم که این میزان با توجه به نوع مهریه تعیین می شود و مقدار ثابتی ندارد. در قانون جدید مهریه، مقدار قانونی برای آن 110 سکه ذکر شده است. این میزان که جدیدا اعلام شده است به دلیل تحکم بنیان خانواده و همچنین کاهش آمار طلاق می باشد.
علاوه بر این اموال غیرمنقول را نمی توان به عنوان مهریه قانونی در نظر گرفت. بنابراین مهریه قانونی باید به صورت مالی تعیین گردد. در صورتی که طلاق از جانب مرد مطرح گردد، وی باید تمام مقدار مهریه را به زن پرداخت کند که در این صورت نمی توان پرداخت مهریه را به صورت قسطی انجام داد.
اما بهتر است قبل از اینکه در مورد قوانین جدید صحبت کنیم با انواع مهریه بیشتر آشنا شویم.
انواع مهریه
مهریه خود انواع مختلفی دارد که در سند ازدواج به آن اشاره می گردد:
- مهرالمسمی: در صورتی که زن و مرد با توافق یکدیگر مهریه را تعیین کنند و یا فردی به انتخاب آنها این میزان را تعیین کند، به آن مهرالمسمی گفته میشود.
- مهرالمثل: در مهرالمثل مهریه با توجه به عرف جامعه و همچنین شرایط زوجه از قبیل تحصیلات، سن، وضعیت اجتماعی و خانوادگی وی و ... تعیین میگردد.
- مهرالمتعه: ممکن است قبل از عقد نکاح، مبلغ مهریه تعیین نشده باشد و قبل از تعیین آن و نزدیکی، زوج تصمیم به طلاق زوجه بگیرد. در این شرایط مهریه با توجه به وضعیت مالی مرد تعیین خواهد شد که به آن مهرالمتعه گفته میشود.
- مهرالسنه: این نوع مهریه، بر اساس مهریه حضرت فاطمه تعیین میگردد که پیامبر آن را برای ایشان مقرر نموده است. این نوع مهریه معادل ریالی 500 درهم خواهد بود.
انواع مهریه از لحاظ زمان مطالبه آن
همانطور که همه می دانیم مهریه مالی است که مالک آن زن می باشد و وی میتواند در هر زمان و شرایطی آن را درخواست نماید. اما با این حال از لحاظ زمان مطالبه میتوان مهریه را به دو دسته اصلی تقسیم بندی نمود:
- عندالمطالبه: در این نوع مهریه و پس از عقد ازدواج، زن می تواند در هر زمانی که دوست داشته باشد مهریه خود را مطالبه کند و مرد باید نسبت به پرداخت آن اقدام نماید. در صورتی که زوج توان مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد باید این مساله را با کمک یک وکیل پایه یک دادگستری مجرب مانند https://behtarinvakileshiraz.ir/ در دادگاه اثبات کند. به عبارتی باید مرد ثابت کند که نمی تواند تمام و یا قسمتی از مهریه را در زمان حال پرداخت کند، در غیر این صورت باید تمام مبلغ مهریه را به زن پرداخت نماید.
- عندالاستطاعه: اگر مهریه زن از این نوع تعیین گردد، پرداخت آن منوط به توان مالی مرد خواهد بود. در حقیقت در مهریه عندالاستطاعه با اثبات عدم تمکن مالی از سوی مرد، پرداخت مهریه قسط بندی و یا به زمان دیگری موکول می گردد. اثبات خلاف ادعای مرد نیز بر عهده زوجه خواهد بود.
قانون جدید طلاق و مهریه ۱۴۰۲
در سال 1402 در قوانین مهریه اصلاحات و تغییراتی صورت گرفته است که آگاهی از آن برای افرادی که قصد طلاق و مطالبه مهریه را دارند، لازم و ضروری است. در ادامه به قانون جدید طلاق اشاره خواهیم کرد:
- با توجه به ماده 1082 از قانون مدنی و آخرین تغییرات آن، در قانون جدید طلاق و مهریه ۱۴۰۲ آمده است: در صورتی که تعیین مهریه با توجه به پول رایج کشور انجام گرفته باشد، در زمان مطالبه مهریه از جانب زن محاسبه آن با توجه به تغییراتی که در شاخص سالانه پول ایجاد شده، انجام میگیرد.
به عبارتی مهریه را می توان با نرخ تورم به روز کرد و مطابق با شاخص قیمت سالانه اعلام شده از سوی بانک مرکزی تعیین و قابل پرداخت خواهد بود. در صورت عدم رعایت این مساله مرد با وجود پرداخت مهریه همچنان مدیون زوجه خواهد بود.
البته در صورت فوت زوج، مهریه به قیمت روز تعیین و در انحصار وراثت لحاظ خواهد شد و پرداخت آن الزامی است.
- در قوانین قبلی تمام افرادی که توان مالی پرداخت مهریه را نداشتند مشمول حبس می شدند که این قانون اخیرا تغییر کرده است. بر اساس قانون جدید مهریه تنها زمانی مرد مشمول حبس مهریه خواهد شد که در عقد دائم از توان پرداخت 110 سکه برخوردار نباشد.
به عبارتی مرد می تواند برای 110 سکه از مهریه خود، تقاضای تقسیط ارائه دهد و مابقی مهریه خود به خود به صورت عندالاستطاعه لحاظ خواهد شد. پس برای مهریه های بیشتر از 110 سکه زوجه نمی تواند تقاضای حبس زوج را داشته باشد.
با توجه به قانون جدید طلاق و مهریه ۱۴۰۲ ، پیگیری پرونده های مهریه و طلاق دچار تغییراتی شده است. بر همین اساس آمار زندانیان مهریه نیز به صورت قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرده است.
قانون جدید مهریه و مجازات حبس برای آن
در قوانین مهریه سال های قبل مبلغی به عنوان مهریه قانونی تعیین نشده بود و همه افرادی که از توان مالی پرداخت مهریه برخوردار نبودند مشمول حبس می شدند. در صورتی که در قانون جدید مهریه برای عقد دائم، مهریه قانونی 110 سکه بهار آزادی در نظر گرفته شده است. تنها در این صورت است که می توان مرد را مشمول قانون اجرای حکم در نظر گرفت.
بنابراین تنها در صورتی که مبلغ مهریه 110 سکه باشد زوجه می تواند در صورت عدم پرداخت، حکم جلب زوج را بگیرد. در صورتی که میزان مهریه از 110 سکه بیشتر باشد مابقی همانطور که در مطالب قبلی عنوان کردیم به صورت عندالاستطاعه لحاظ خواهد شد.
اهمیت مشاوره با وکیل مهریه
اگر در حال انجام مراحل قانونی و اداری طلاق هستید باید اشاره کنیم که آشنایی با قوانین و مقرارت می تواند کارهای شما را با سرعت بیشتری پیش ببرد. طلاق انواع مختلفی دارد که برای مثال در طلاق توافقی شرایط و قوانین متفاوتی در نظر گرفته شده است. آیا می دانید چگونه می توان این مشکلات را به راحتی پشت سر گذاشت؟
مشورت و گرفتن راهنمایی از یک وکیل مهریه و طلاق در شیراز می تواند به زوج هایی که در شرف جدایی هستند، بسیار حائز اهمیت باشد. ممکن است زن برای گرفتن سریعتر طلاق و آزادی از نکاح، قصد بخشش مهریه را داشته باشد و یا این که مرد با وجود تمکن مالی از پرداخت مهریه سر باز بزند. در چنین شرایطی وکیل مهریه می تواند با همراهی موکل خود، برای پرداخت و یا عدم پرداخت مهریه کمک موثری تلقی گردد.
ارسال نظر