علت اصلی افزایش قیمت دلار مشخص شد
اقتصاد 100-حسین صمصامی در ارزیابی خود از وضعیت کنونی بازار ارز اظهار کرد که بانک مرکزی از ابتدای سال نرخ ارز نیمایی را افزایش داده است. وی توضیح داد که نرخ ارز نیمایی از حدود 40 هزار تومان در ابتدای سال به 44 هزار و 800 تومان تا اول شهریور رسید، که نشاندهنده افزایش تقریبی 11.5 درصدی است. صمصامی همچنین به این نکته اشاره کرد که بیش از 60 درصد واردات کشور با نرخ نیمایی انجام میشود.
صمصامی در تحلیل خود از وضعیت نرخ ارز نیمایی تاکید کرد که افزایش مداوم این نرخ به بازار پیامهایی میفرستد که تأثیرات آن قابلتوجه است. وی توضیح داد که هدف از این افزایش تدریجی، نزدیکتر کردن نرخ نیمایی به بازار آزاد و حذف رانتهای موجود است، که البته این اقدام در عمل موجب واکنشهای بازار نیز میشود.
وی اشاره کرد که از زمان استقرار دولت سیزدهم در اول شهریور، نرخ ارز نیمایی از 44 هزار و 800 تومان به 61 هزار و 281 تومان در 22 آذر 1403 رسید، همزمان با راهاندازی بازار توافقی ارز. این تغییرات نرخ ارز، تأثیر زیادی بر بازار داشت و پیشبینی میشد که چنین اقداماتی افزایش نرخ ارز را به دنبال داشته باشد.
صمصامی در ادامه افزود که لایحهای که دولت در آبان 1403 به مجلس ارائه داد، نرخ ارز در بودجه را بالاتر از نرخ رسمی تعیین کرده بود، که به گفته وی، علامتی به بازار ارسال کرد که تأثیرات آن در افزایش قیمت دلار محسوس بوده است.
وی با اشاره به اینکه عامل اصلی افزایش قیمت دلار، اقدامات هماهنگ دولت و مجلس است، گفت: بازار آزاد تحت تأثیر قاچاقچیان ارز قرار دارد و هرگونه تغییر در نرخهای رسمی ارز باعث واکنش فوری آنها خواهد شد.
این نماینده مجلس همچنین به تأثیرات افزایش نرخ ارز نیمایی بر تولید و رکود اقتصادی اشاره کرد و افزود که افزایش نرخ ارز باعث بالا رفتن هزینه تولید برای بنگاههای اقتصادی میشود و در نتیجه آنها مجبور به افزایش قیمت کالاها خواهند بود. در این شرایط، نیاز به نقدینگی بیشتر میشود که ممکن است از طریق وامهای بانکی تامین شود، و این افزایش نقدینگی خود منجر به رکود اقتصادی میشود.
صمصامی همچنین تأکید کرد که افزایش نرخ ارز نیمایی در واقع برای جبران کسری بودجه دولت انجام میشود و دولت از این افزایش برای تأمین هزینههای خود استفاده میکند، که نتیجه آن ضررهای بیشتر برای مردم و تأثیر منفی بر اقتصاد کشور است
ارسال نظر