تکلیف یارانه تشویقی کالابرگ چه میشود؟
اقتصاد 100-طرح کالابرگ الکترونیکی با هدف تشویق خانوارهای کمدرآمد به خرید کالاهای اساسی طراحی شده بود.
با اجرای طرح کالابرگ از اسفند ۱۴۰۱، دولت سیزدهم در پی حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی بود که با نظر نمایندگان مجلس، تمهیداتی برای کاهش اثر تورمی بر معیشت مردم به ویژه اقشار ضعیف در دستور کار قرار گرفت. اجرای این طرح که قبلاً برای ساماندهی یارانههای نقدی مطرح شده بود، از طریق ارائه کالابرگ الکترونیکی انجام شد.
در فاز اول، قیمت کالاهای موجود در سبد کالابرگ به مبنای اردیبهشت ۱۴۰۱ بازگشت و مابهالتفاوت قیمت روز خرید با قیمت اردیبهشت همان سال از محل یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی دولت پرداخت میشد. در فاز دوم، با اجرای طرح فجرانه از بهمن ۱۴۰۲، بهرهمندی از یارانه تشویقی ۲۰۰ هزار تومانی بدون شرط بود و به شدت مورد استقبال قرار گرفت؛ به طوری که در سه دهک پایین درآمدی، استقبال به ۹۰ درصد رسید.
در نتیجه اجرای طرح کالابرگ الکترونیک در فاز دوم، ۱۵۹ میلیون بسته غذایی به وزن بیش از ۱.۶ میلیون تن در سراسر کشور توزیع شد که شامل اقلامی چون گوشت منجمد و گوشت گرم نیز بود. با وجود موفقیتهای اولیه، طرح فجرانه تنها تا عید فطر اجرا شد و به دلیل شهادت رئیس دولت و آغاز فضای انتخابات ریاستجمهوری، نهاییکردن این طرح برای دولت جدید به ارث رسید.
با توجه به شرایط جدید، دولت جدید در ابتدا مواضع صریحی درباره ادامه طرح کالابرگ نگرفت، و حالا مشخص است که تا زمانی که منابع مالی و زیرساختهای لازم برای اجرای این طرح تأمین نشود، ادامه نخواهد یافت. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، اشاره کرد که تأمین زیرساختهای اجرای طرح کالابرگ مشخص نیست، و حتی با وجود موفقیتهای نسبی طرح فجرانه، چالشهای مالی برای تداوم این طرح باقی مانده است.
ارسال نظر