4 درصد حق بیمه سختی کار برعهده کیست؟
اقتصاد 100-تا پیش از تصویب مصوبه جدید درباره حق بیمه ۴ درصد سخت و زیانآور برای کارگران پیمانکار، وضعیت روشنی وجود نداشت و فقط یک نامه از اداره کل روابط کار وزارت کار منتشر شده بود.
این نامه پیمانکاران را به دو گروه تقسیم میکرد: گروه اول پیمانکاران عمرانی که در کنترل شرایط کار و عوامل زیانآور نقش داشتند و گروه دوم پیمانکاران تأمین نیروی انسانی که صرفاً مسئولیت تأمین نیروی کار را بر عهده داشتند و در واقع هیچ کنترلی بر شرایط کار نداشتند.
در نامه مذکور (شماره ۲۲۱۵۴۸، تاریخ ۱۳۹۲/۱۲/۱۴) تأکید شده بود که پیمانکاران عمرانی موظف به پرداخت ۴ درصد حق بیمه سخت و زیانآور کارگران خود هستند. اما پیمانکاران تأمین نیروی انسانی، به دلیل عدم دخالت در شرایط کار، مسئولیت پرداخت این حق بیمه را به کارفرمای اصلی واگذار کرده بودند.
مشکلات متعدد در خصوص حق بیمه سخت و زیانآور کارگران پیمانکار به وجود آمد. این مشکلات شامل عدم هماهنگی در اجرای دستورالعملها در شعب تأمین اجتماعی، شکایتهای متقابل پیمانکاران و کارفرمایان اصلی، و ناتوانی در امضای آرای سخت و زیانآور بود. بهعلاوه، رویههای متفاوت در شعب تأمین اجتماعی باعث سردرگمی بیشتری شد.
با توجه به این چالشها، شورای عالی حفاظت فنی در جلسهای در تاریخ ۱۴۰۲/۰۸/۰۸ مصوبهای درباره تعیین تکلیف پرداخت ۴ درصد حق بیمه سخت و زیانآور کارگران پیمانکار تصویب کرد و این مصوبه در تاریخ ۱۴۰۲/۰۸/۲۲ از سوی معاونت روابط کار وزارت کار به استانها ابلاغ شد.
در این ابلاغیه، به مدیران کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استانها دستور داده شده تا مصوبات شورای عالی حفاظت فنی را به کمیتههای استانی اطلاعرسانی و نظارت بر اجرای آن را انجام دهند.
در مصوبه شماره ۲ این جلسه تأکید شده است که اگر هزینههای مربوط به پرداخت ۴ درصد حق بیمه سخت و زیانآور در قراردادهای پیمانکار لحاظ نشده باشد، کارفرمای اصلی مکلف به پرداخت این حق بیمه خواهد بود. این مصوبه بهویژه در شرایطی که سازمان تأمین اجتماعی برای وصول حق بیمه سخت و زیانآور نیاز به تأیید کمیته سختی کار دارد، اهمیت ویژهای پیدا میکند.
با این رویکرد، امید است که مشکلات موجود در زمینه پرداخت حق بیمه سخت و زیانآور به حداقل برسد و شفافیت بیشتری در مسئولیتها ایجاد شود.
ارسال نظر