افزایش عجیب شکاف طبقاتی؛ ۴۷/۵ درصد درآمدها در جیب ۲۰ درصد از جمعیت! | طبقه متوسط آب میرود
اقتصاد 100- دادههای جدید مرکز آمار نشان میدهد که ضریب جینی کل کشور در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است. این افزایش بیشتر در مناطق شهری مشاهده میشود، در حالی که در مناطق روستایی اختلاف درآمدی کاهش یافته است. به طور کلی، تفاوتهای درآمدی در روستاها کاهش یافته، اما در مناطق شهری و به طور کلی در کشور افزایش یافته است.
دادههای مرکز آمار نشان میدهد که ضریب جینی کشور از ۳۸.۷۷ درصد در سال ۱۴۰۱ به ۳۹.۷۹ درصد در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. این افزایش نشاندهنده گسترش شکاف طبقاتی است، بهویژه در مناطق شهری که ضریب جینی به ۳۸.۲ درصد رسیده، در حالی که در مناطق روستایی کاهش یافته و به ۳۵.۸۳ درصد رسیده است. همچنین، گزارشها حاکی از آن است که بعد از سال ۱۳۹۶، جمعیت فقرا به طور قابل توجهی افزایش یافته و خط فقر در سالهای اخیر رشد بیشتری داشته است.
در سال گذشته، ۱۰ درصد پردرآمدترین خانوارها ۱۳.۹۵ برابر بیشتر از ۱۰ درصد کمدرآمدترین خانوارها هزینه کردهاند که نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است. در مناطق شهری، این نسبت نیز به ۱۱.۸۸ برابر رسیده است. در سیستان و بلوچستان، بالاترین ضریب جینی با مقدار ۰.۴۱۹۸ مشاهده میشود، که نشاندهنده شدت شکاف طبقاتی در این استان محروم است. همچنین، ۳۰ درصد خانوارهای این استان در محرومیت به سر میبرند.
گزارشهای دیگری نیز نشان میدهند که طبقه متوسط ایران به طور مستمر در حال کوچک شدن است و تحریمها این روند را تشدید کردهاند. بهعلاوه، ضریب جینی به خودی خود به معنای کاهش فقر نیست و میتواند در شرایطی که فقر در جامعه افزایش یابد، کاهش یابد. به طور کلی، این دادهها نشاندهنده نیاز به سیاستهای مؤثر برای کاهش نابرابریهای درآمدی و بهبود وضعیت معیشتی جامعه است.
ارسال نظر