در زیر دلایل اصلی اخذ مالیات حقوق آورده شده است:
تأمین بودجه عمومی: دولت از مالیاتها برای تأمین هزینههای خود مانند هزینههای بهداشتی، آموزشی، امنیتی، و زیرساختی استفاده میکند.
توزیع عادلانه درآمد: مالیات بر درآمد میتواند به توزیع عادلانهتر ثروت در جامعه کمک کند، زیرا کسانی که درآمد بیشتری دارند، نسبت به کسانی که درآمد کمتری دارند، مالیات بیشتری پرداخت میکنند.
کنترل تورم: از طریق جمعآوری مالیات، دولت میتواند تقاضای پولی را کنترل کرده و از تورم بیش از حد جلوگیری کند.
تامین مالی برنامههای رفاهی: درآمد حاصل از مالیاتها برای تامین مالی برنامههای رفاهی مانند بیمه بیکاری، بازنشستگی و کمکهای اجتماعی استفاده میشود.
مالیات حقوق معمولا بر اساس یک نرخ تصاعدی محاسبه میشود، به این معنی که با افزایش درآمد، نرخ مالیات نیز افزایش مییابد. در بسیاری از کشورها، جدول مالیات حقوق به صورت پلهای است، یعنی درآمدهای بالاتر در پلههای بالاتری از نرخ مالیات قرار میگیرند.
معافیتهای مالیات حقوق
حقوق مشمول مالیات به مقدار حقوقی اطلاق میشود که پس از اعمال معافیتهای قانونی و کسر برخی از موارد غیر مشمول، برای محاسبه مالیات بر درآمد استفاده میشود. این مقدار معمولا شامل حقوق پایه، مزایا و پاداشها میشود، اما برخی از پرداختها و مزایا ممکن است معاف از مالیات باشند یا به صورت متفاوتی محاسبه شوند.
سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۱۴۰۳ مبلغ صد میلیون (۱۲۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال تعیین میشود.
مثالی از محاسبه مالیات حقوق ۱۴۰۳
با توجه به آنچه در اندیشه معاصر گفته شد؛ به خصوص جدول مالیاتهای حقوق میتوان مالیات حقوق را در فیش حقوق کارمند یا کارگر محاسبه کرد. البته به این نکته توجه داشته باشید که محاسبه مالیات بر حقوق به صورت پلکانی انجام می شود. مثال زیر میتواند مفهوم مالیات حقوق و نحوه محاسبه آن را بهتر شرح دهد.
حقوق پایه: ۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال
بن و خواروبار: ۱۴,۰۰۰,۰۰۰ ریال
حق مسکن: ۹,۰۰۰,۰۰۰ ریال
حق مسئولیت: ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال
حق سرپرستی: ۳۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال
۲۰ ساعت اضافه کاری: ۱۵,۶۱۸,۶۰۶ ریال
۲ روز ماموریت: ۸,۱۷۷,۴۵۶ ریال
۱- ابتدا کلیه موارد بالا را با هم جمع زده تا مبلغ ناخالص حقوق به دست آید: ۱۸۱,۶۲۴,۰۸۶ ریال
۲- گام بعدی به دست آوردن حقوق مشمول بیمه با استفاده از فرمول: حقوق مشمول بیمه = حق اولاد – حق ماموریت – حقوق ناخالص
که در نهایت عدد ۱۶۶,۲۸۰,۴۴۶ ریال به دست می آید.
۳- ۷ درصد از عدد به دست آمده معادل بیمه سهم کارگر است که می شود ۱۱,۶۳۹,۶۳۱ ریال.
۴- در نهایت با استفاده از فرمول: حقوق مشمول مالیات = حق ماموریت – حق بیمه سهم کارگر – حقوق ناخالص
میتوانیم حقوق مشمول مالیات را که معادل ۱۶۱,۸۰۶,۹۹۹ ریال است به دست آوریم.
۵- قبلا اشاره کردیم که سقف حقوق معاف از مالیات سال ۱۴۰۳ معادل ۱۲ میلیون تومان است. پس باید از حقوق مشمول مالیات این مقدار را کم کنیم. یعنی : ۴۱,۸۰۶,۹۹۹ = ۱۲۰,۰۰۰,۰۰۰ – ۱۶۱,۸۰۶,۹۹۹
۶- در نهایت با محاسبه ۱۰ درصد از مبلغ ۴۱,۸۰۶,۹۹۹ به ۴,۱۸۰,۷۰۰ ریال میرسیم که همان مبلغ مالیات حقوق است.
تعدیل بر اساس نرخ مالیات: در این روش، نرخ مالیات بر اساس میزان درآمد افراد یا شرکت ها تعدیل میشود. افراد با درآمد بیشتر میزان مالیات بیشتری پرداخت میکنند.
اعمال کمک ها و تسهیلات مالیاتی: دولت ممکن است تسهیلات و کمک های مالیاتی را برای افراد یا شرکت ها ارائه دهد تا به زمینه های خاصی اقتصاد تشویق شود.
تعدیل بر اساس تعداد افراد خانوار: ممکن است مالیات بر اساس تعداد افراد در خانوار یا خود افراد تعدیل شود.
تعدیلات مالیاتی موقت: برخی اوقات دولت ممکن است تعدیلات مالیاتی را به صورت موقت برای مدت زمان محدودی اجرا کند تا به شرایط خاصی در اقتصاد یا جامعه واکنش نشان دهد.
معافیت مالیات حقوق (آپدیت ۱۴۰۳)
۶۰,۰۰۰ تومان
بر اساس قانون، تمامی افراد و مشاغلی که کسب درآمد میکنند، باید مبلغی را بهعنوان مالیات پرداخت کنند. البته برخی افراد نیازی به پرداخت مالیات ندارند و به اصطلاح «معاف از مالیات» هستند. سؤال اینجاست که معافیت مالیات حقوق ۱۴۰۳ شامل چه گروه از مشاغلی میشود و چند نوع معافیت مالیاتی وجود دارد. در ادامه با آموزرشگاه حسابداری پکت همراه باشید تا بهصورت کامل معافیت مالیات حقوق را بشناسید.مالیات حقوق چیست؟
پیش از آنکه بخواهیم در خصوص معافیت مالیات حقوق صحبت کنیم، بهتر است بدانیم که مالیات حقوق چیست. مالیات حقوق یکی از مهمترین منابع درآمد دولت به حساب میآید. مالیات به دو گروه مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشود. مالیات مستقیم مالیاتی است که بهصورت مستقیم به درآمد و داراییهای افراد حاضر در جامعه تعلق میگیرد.
مالیات غیرمستقیم مالیاتی است که روی کالا و خدمات اضافه میشود. مالیات حقوق جزو مالیتهای مستقیم است. بر اساس قانون ۸۲ مالیاتهای مستقیم، درآمدی که فرد حقیقی در خدمت شخص دیگر چه حقوقی و چه حقیقی در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در کشور بر حسب مدت کار یا انجام کار بهصورت نقد یا غیرنقدی دریافت شود، مشمول مالیات خواهد بود.
بر اساس این قانونی، تمامی کسانی که در هر شغلی مشغول به کار هستند و کسب درآمد دارند، باید مبلغ مالیات حقوق را بپردازند.
تمامی افرادی که کسب درآمد میکنند، باید مبلغ مالیات حقوق را پرداخت کنند؛ اما برخی افراد معاف از پرداخت این مالیات خواهند بود. بر اساس معافیت مالیات حقوق، تمامی کسانی که درآمد سالانه آنها کمتر از ۱۴۴ میلیون تومان باشد، از پرداخت مالیات معاف خواهند بود. در ادامه شما را با انواع دیگر معافیت مالیات حقوق آشنا خواهیم کرد:
کلیه مامورهای سیاسی خارجی در ایران و همچنین نمایندگان فوقالعاده دولتهای خارجی نسبت به درآمد حقوقی که از سمت دولت متبوع خود دریافت می کنند. همچنین، کلیه اعضای هیاتهای نمایندگی سازمان ملل متحد و موسسات تخصصی آن نیز شامل معافیت مالیات حقوق هستند؛
درآمد مامورهای کنسولگری خارجی در ایران و همچنین کارکنان موسسههای فرهنگی خارجی نسبت به درآمد حقوقی که از سمت دولت متبوع خود دریافت میکنند؛
درآمد کلیه کارشناسهای خارجی که با موافقت مستقیم دولت ایران و همچنین با بودجه فنی و اقتصادی و علمی دولتهای خارجی یا موسسههای بینالمللی به ایران اعزام میشوند، نسبت به درآمد حقوقی که از سمت دولت یا موسسه مربوطه دریافت میکنند؛
در آمد پرسنل محلی سفارتخانهها و کنسولگریهای ایران در خارج، نسبت به درآمد حقوقی که از طرف دولت ایران دریافت میکنند، منوط به اینکه دارای تابعیت دولت ایران نباشند.
درآمد بازنشستگی، مستمری و پایان خدمت و همچنین خسارت اخراج و بازخرید خدمت یا انواع مختلف مستمری که به وراث پرداخت میشود و همچنین حق سنوات و حقوق ایام مرخصی که از قبل استفاده نشده است؛
درآمد حاصل از هزینه سفر و فوقالعادههای مربوط به مسافرتهای شغلی؛
درآمد حاصل از مسکنی که در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران واگذار شده باشد و همچنین، خانههای ارزان قیمت سازمانی که مورد استفاده کارگران در خارج از محل کارگاه یا کارخانه باشند شامل معافیت مالیات حقوق میشوند؛
درآمد حاصل از مبالغ پرداختی توسط بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و مشابه آن؛
درآمد حاصل از عیدی سالانه یا پاداش آخر سال تا ۱/۱۲ میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم حقوق؛
در آمد حاصل از خانههای سازمانی که با حکم قانون به مامورهای کشوری واگذارشده تا از آن استفاده کنند؛
کلیه مبالغی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکفل آنها به پزشک یا بیمارستان پرداخت میکند شامل معافیت مالیات حقوق میشوند؛
کلیه مزایای غیرنقدی که به پرسنل پرداخت میشوند، حداکثر تا دو دوازدهم معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم؛
حقوق پرسنل نیروهای مسلح اعم نظامی و انتظامی و جانبازان و آزادگان نیز شامل مفاد معافیت مالیات حقوق میشوند.
شرایط معافیت مالیاتی پزشکان و فرهنگیان
نمایندگان مجلس کشور در نشست علنی اسفندماه، مجلس شورای اسلامی طی بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کشور بازگشتی از کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، با اصلاح جزء الحاقی۱ تبصره ۱۲ ماده واحده این لایحه موافقت کردند که پزشکان عمومی، متخصصها، فوق تخصصان و تمامی فرهنگیان اعم از دبیران، آموزگاران، مربیان تربیلی و مشاوران شاغل در مناطق محروم کمتر توسعه یافته کشور، مناطق صعبالعبور و مناطق کوهستانی از پرداخت مالیات سالانه تا سقف ۱۴۴ میلیون تومان بهصورت سالانه معاف خواهند بود.
طبیعی است که پزشکان و فرهنگیان که در مناطق غیرمحروم مشغول به کار هستند، باید بر اساس قانون مالیات بر حقوق، مالیات حقوق خودشان را پرداخت کنند. همچنین در صورتی که درآمد فرد در مناطق محروم از سقف ۱۴۴ میلیون تومان بهصورت سالانه بیشتر باشد، باید بر اساس مازاد درآمد خود بهصورت پلکانی بر اساس جدول معافیت مالیات حقوق، مبلغ مالیات خود را پرداخت نمایند.
سقف معافیت مالیات حقوق ۱۴۰۳
سقف معافیت مالیات حقوق، ۱۲ میلیون تومان در ماه معادل ۱۴۴ میلیون تومان در سال بر اساس قانون سال ۱۴۰۳ خواهد بود. این مبلغ نشان میدهد که فرد در چه گروه حقوقی از نظر درآمد قرار میگیرد. در دورههای آموزش حسابداری پکت، همواره قوانین جدید با آخرین اصلاحات آن مورد بررسی قرار میگیرد. به عنوان یک حسابدار هم باید با آخرین تغییرات قانون جلو بروید و در کار خود از جدیدترین اخبار مالی روز، استفاده کنید.
جدول معافیت مالیاتی حقوق و درآمد ۱۴۰۳
شاید سیستم محاسبه میزان مالیات حقوق از نظر ظاهری کمی سخت و گیجکننده باشد. به همین خاطر در ادامه بهصورت یک جدول، نرخ مالیات و معافیت مالیاتی حقوق را به شما عزیزان نشان میدهیم. توجه داشته باشید که بخشی از مالیات بهصورت مالیات ثابت و بخشی دیگر بهعنوان مالیات مازاد از درآمد محاسبه میشود. مالیات مازاد از کف ۱۴۴ میلیون تومان آغاز خواهد شد.
جدول معافیت مالیاتی حقوق ماهانه ۱۴۰۳
برای اطلاع از میزان معافیت مالیاتی حقوق ماهانه ۱۴۰۳، جدول زیر را ببینید:
از تا حقوق مشمول مالیات نرخ مالیات
۱ریال ۱۲ میلیون تومان – معاف کامل (۰%)
۱۲ میلیون تومان + ۱ ریال ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ۴,۵۰۰,۰۰۰ ۱۰%
۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان + ۱ ریال ۲۷ میلیون تومان ۱۰,۵۰۰,۰۰۰ ۱۵%
۲۷ میلیون تومان + ۱ ریال ۴۰ میلیون تومان ۱۳,۰۰۰,۰۰۰ ۲۰%
نسبه به مازاد ۴۰ میلیون تومان – ۳۰%
جدول معافیت مالیاتی درآمد سالانه ۱۴۰۳
برای اطلاع از میزان معافیت مالیاتی درآمد سالانه ۱۴۰۳، جدول زیر را ببینید:
از تا حقوق مشمول مالیات نرخ مالیات
۱ریال ۱۴۴ میلیون تومان – معاف کامل (۰%)
۱۴۴ میلیون تومان + ۱ ریال ۱۹۸ میلیون تومان ۵۴,۰۰۰,۰۰۰ ۱۰%
۱۹۸ میلیون تومان + ۱ ریال ۳۲۴ میلیون تومان ۱۲۶,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵%
۳۲۴ میلیون تومان + ۱ ریال ۴۸۰ میلیون تومان ۱۵۶,۰۰۰,۰۰۰ ۲۰%
نسبه به مازاد ۴۸۰ میلیون تومان – ۳۰%
با کمک دو جدول بالا بهراحتی میتوانید میزان مالیاتی که باید بر اساس درآمد ماهانه یا سالانه پرداخت کنید را محاسبه نمایید. طبیعی است افرادی که درآمد کمتر از ۱۴۴ میلیون تومان دارند، نیازی به پرداخت مالیات نخواهند داشت و عملاً معاف از مالیات حقوق خواهند بود
منبع:اندیشه معاصر
ارسال نظر