مشکلات ریشهای بورس چگونه درمان میشود؟
اقتصاد 100- حمید کوشکی، کارشناس بازار سرمایه در صندوق شرایط بازار گفت: بازار سرمایه در شرایط مطلوبی به سر نمیبرد اما این مساله به علت این نیست که دستورالعمل یا قانونی به وجود آمده که به زیان بازار است، بلکه سردرگمی و بلاتکلیفی علت اصلی افت این روزهای بازار سرمایه به شمار میرود.
هرچند که کسری بودجه دولت، انتشار اوراق و نرخ بهره بالا بیتاثیر نیست و مزید بر علت شده اما در اصل تنشهای اقتصادی و سیاسی سایه سنگین بر بازار سرمایه افکنده است. کوشکی گفت: فعال کردن خطوط انتقالی کارگزاریها، تزریق منابع از صندوق توسعه ملی، الزام بانکها به خرید سهام و.. ابزارهایی بوده که در سالهای گذشته نیز مشابه آن انجام شده است اما باتوجه به اینکه اکنون سایه سنگین تنشهای اقتصادی و سیاسی وجود دارد چنین ابزارهایی نمیتواند تغییر به خصوصی را ایجاد کند. کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در روزهای اخیر خبر خرید سهام توسط بانکها توانست برای یک روز تاثیر مثبتی در بازار به وجود بیاورد اما رویکرد بازار تغییری نکرد. بنابراین تا زمانی که ریسکهای خارجی و سیاسی وجود دارد، چنین حمایتهایی کارساز نخواهد بود.
وی افزود: همچنین باید در نظر داشت در حالی با ریسک سیاسی موجود رو به رو هستیم که نگاه منفی که دولت قبل در سرمایهگذاران به وجود آورد، از بین نرفته است. دولت پیشین بنا بر کسری بودجه ناچار به دست درازی به منابع شرکتها شد و این وضعیت اقتصاد درماندهای را به تصویر کشید که هر آن اخذ تصمیمات سیاسی و اقتصادی منفی و رویکردهای خلق الساعه محتمل بود، بنابراین در چنین شرایطی نمیتوان انتظار تغییر رویکرد یا رشد از بازار سرمایه داشت. مشکلات بازار سرمایه باید ریشهای درمان و حل بشود و بهطور قطع اقدامات ضربتی کارساز نخواهد بود.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در چنین شرایطی نباید دولت و سازمان بورس را تحت فشار قرار بدهیم برای اینکه مصوبهای را اخذ و اجرایی کنند که به نفع اقتصاد کشور نیست، الزام به خرید سهام برای خوشحالی سهامداران نه تنها اقدام منطقی نیست بلکه تاثیرچندانی نیز ایجاد نمیکند.
کوشکی تشریح کرد: باید توجه داشت که ریسک و عامل روزهای منفی بازار سرمایه چیست و در صورتی که ریسک سیاسی غیرقابل مدیریتی وجود دارد، حمایتهای پولی تنها به معنای هدر رفت منابع است.
وی تاکید کرد: تصمیمگیران باید به این نکته نیز توجه داشته باشند که به کارگیری ترفندها برای دفعات اندکی تاثیرگذار است؛ به بیان دیگر ترفندی برای چندین بار به کار گرفته میشود و انتظار تحول مثبتی را در سهامداران ایجاد میکند اما اگر اتفاق مثبتی رخ ندهد افراد اعتماد خود را بیش از پیش از دست خواهند داد؛ اگر دولت قصد حمایت از بازار را دارد نباید آن را رسانهای کند و توقع اشتباهی را ایجاد کند.
کارشناس بازار سرمایه به صدای بورس گفت: بهطور مثال اگر جلسهای با موضعگیری حمایت تشکیل میشود و بعد رسانهای پیدا میکند برای اهالی بازار سرمایه انتظار تحول چشمگیری به وجود میآید و در صورتی که واقعیت با تصورات آنها همخوانی نداشته باشد، بیاعتمادی بیشتری نسبت به قبل به وجود میآید. در این صورت این ابهام و تصور برای آنها به وجود میآید که به قدری حال بازار وخیم است که حمایتهای اینچنینی نیز کفافگو نبوده است یا قضاوت اشتباهی به وجود میآید که مسوولان به دنبال گفتار درمانی هستند و اقدام موثری در عمل رخ نداده است که هر دو هر دو فرضیه آثار مخرب بزرگی را به بار میآورد و آسیب بیشتری به پیکره بازار سرمایه وارد کرده است. وی بیان کرد: در حال حاضر ریسک سیاسی وجود دارد؛ تغییر غیرمنتظرهای در دولت رخ داده و نتیجه انتخابات امریکا مشخص نیست، همچنین با تحولات بودجهای طی ماههای اتی رو به رو هستیم؛ بهطور منطقی در چنین شرایطی انتظار رشد از بازار سرمایه به وجود نمیآید و چنین ریسکهایی نیز قابل مدیریت کردن نیستند بنابراین بهترین اقدام صبوری است؛ باید منتظر بمانیم که دولت جایگاه خود را پیدا کرده و بازار روند طبیعی خود را طی کند و در مقابل باید تصمیمات صحیحی برای رفع گرهها و چالشهای زیرساختی اخذ بشود.
کوشکی گفت: دولت برای ایجاد اعتماد پایدار و شکل دهی حمایتی مستمر در بازار سرمایه باید چالشهای زیرساختی همچون موضوع نرخ پتروشیمیها، قیمتگذاری دستوری، تک نرخی کردن ارز و.. را برطرف و ریلگذاری صحیحی به وجود بیاورد. هرچند که هر یک از این موضوعات در اجرا با تعارض منافع زیادی رو به رو خواهد شد و دشوار است اما تمرکز بر این موضوعات میتواند آثار مثبت مستمری را در بازار سرمایه و همچنین اقتصاد کشور به وجود بیاورد. البته ذکر این نکته ضروری است که به قدری آثار زیان بار تحریم انباشته شده و دادههای اقتصادی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند که به سختی امیدواری قابل توجهی در بازار سرمایه به وجود خواهد آمد اما آنچه که بدهی بوده چنین اقدامات و تصمیماتی سازنده و مثمر ثمراست.
کارشناس بازار سرمایه افزود: تجربه نشان میدهد که حمایتهای مستقیم و بیجا منجر به شکست خواهد شد و آثاری که از آن توقع میشود را بهجای نخواهد گذاشت. اگر تحلیل و تشخیص بازار سرمایه فروش سهام و خرید صندوق درآمد ثابت باشد، موضعگیریهای اینچنینی نمیتواند تغییر ویژهای در رویکرد بازار به وجود بیاورد؛ بهطور مثال اگر نرخ بهره بانکی به ۱۵ درصد برسد بازار سرمایه جذاب خواهد شد اما تنها بازاری که جذاب میشود، بازار سرمایه نخواهد بود و در کنار آن بازار مسکن نیز تقویت میشود، بنابراین سلیقه سرمایهگذار و تحلیل شرایط ختم به یک خروجی و مسیر مشخصی نخواهد شد؛ ضمن اینکه نرخ بهره یا سایر فاکتورها باید بر اساس متغیرهای کلان و پولی تغییر کند و ایجاد تغییر صرفا با درنظرگیری یک بازار موثر و منطقی نیست و سیاستهای کلان باید به نفع تمام ابعاد اقتصادی باشد. متاسفانه فعالان بازار خواهان این هستند که دولت بهطور حتم اقدامی انجام بدهد و بعضا تبعات آن در نظر گرفته نخواهد شد اما باید به تجربه ثابت شده که تا زمانی که ریسک باقی مانده هیچ یک از این اقدامات حمایتی مستقیم کارساز نیست.
منبع:تعادل
ارسال نظر