تصمیم نهایی درباره قیمت برنج اعلام شد!

اقتصاد 100- ستاد تنظیم بازار با هدف تأمین نیاز داخلی در دوره‌های حساس همچون ماه رمضان و عید نوروز، تصمیم به واردات ۴۰۰ هزار تن برنج گرفت؛ اما تأخیر در تخصیص و واریز ارز منجر به افزایش هزینه‌ها و مشکلات تجاری شده است.

تصمیم نهایی درباره قیمت برنج اعلام شد!

در سه‌ماهه پایانی سال، ستاد تنظیم بازار اعلام کرد که ۴۰۰ هزار تن برنج برای تأمین نیاز داخلی، به‌ویژه در بازه زمانی ماه رمضان و عید نوروز، ثبت سفارش و وارد کشور خواهد شد. به گفته مجیدرضا منصورخاکی، دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، فرایند تخصیص و تامین ارز در حال حاضر با تأخیر انجام می‌شود که این موضوع مشکلاتی را به وجود آورده است.

مشکلات تأمین ارز و تأخیر در پرداخت‌ها

به گفته منصورخاکی، تأخیر در تخصیص و پرداخت ارز منجر به افزایش هزینه‌های سربار شده و روابط تجاری را تحت تأثیر قرار می‌دهد. وی توضیح داد: فروشندگان هندی یا پاکستانی کالا را ۲ ماهه به گمرک ارسال می‌کنند، اما مبلغ آن با تاخیر ۱۰ ماهه پرداخت می‌شود. این تأخیر یا باعث کاهش همکاری تجاری می‌شود یا جریمه‌های مالی برای هر روز دیرکرد اعمال خواهد شد.

کاهش ۱۵ درصدی واردات برنج

بر اساس آمار ارائه شده، از ابتدای فروردین تا ۲۲ بهمن‌ماه سال ۱۴۰۳، میزان واردات برنج سفید به ۸۱۵ هزار تن رسید که نسبت به سال گذشته (۹۵۳ هزار تن) کاهش ۱۵ درصدی داشته است. همچنین، میزان واردات برنج نیمه‌سفید کمتر از ۵۰ هزار تن بوده و نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است.

p>برنج نیمه‌سفید نیازمند فرآوری بوده و این فرآیند زمانی‌بر است. به همین دلیل عرضه آن به بازار نیز با تأخیر همراه است. دبیر انجمن واردکنندگان تأکید کرد که کمبود برنج وارداتی می‌تواند بر افزایش قیمت‌ها تأثیرگذار باشد.

 

تأثیرات تولید کشورهای صادرکننده

منصورخاکی به آمار تولید برنج در کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش فائو، هند حدود ۲۰۶ میلیون تن و پاکستان حدود ۱۵ میلیون تن برنج تولید کرده‌اند. سهم ایران از صادرات این کشورها اندک است و بیشتر صادرات به بازارهای دیگر انجام می‌شود. در صورتی که مشکلات واردات همچنان ادامه داشته باشد، این موضوع می‌تواند به کاهش صادرات به ایران منجر شود.

جزئیات ثبت سفارش‌های اخیر

بنا به تصمیم ستاد تنظیم بازار، اولین ثبت سفارش برنج در ۳۰ دی‌ماه و به میزان ۲۰۰ هزار تن انجام شد. ثبت سفارش دوم نیز در ۲۷ بهمن‌ماه صورت گرفت و مجوز واردات ۱۷۰ هزار تن صادر شد. بااین‌حال، طبق مهلت تعیین‌شده، محموله‌ها باید ظرف ۴۵ روز وارد کشور شوند. اما با توجه به ترافیک پایان سال، واردات در این بازه زمانی امکان‌پذیر نیست و احتمال انباشت بار در گمرک وجود دارد.

مشکلات در عرضه و شبکه توزیع

منصورخاکی تأکید کرد که الزام عرضه برنج وارداتی در شبکه توزیعی معرفی‌شده از سوی دولت نیازمند تعیین فرآیندها و جزئیات دقیق است. وی افزود: در حال حاضر این شبکه توزیع معرفی نشده و وزارت جهاد کشاورزی مسئول طراحی آن است.

وضعیت واردات و توزیع برنج در سال جاری آیتم سال ۱۴۰۲ سال ۱۴۰۳ تغییرات
واردات برنج سفید ۹۵۳ هزار تن ۸۱۵ هزار تن کاهش ۱۵ درصدی
واردات برنج نیمه‌سفید کمتر از ۵۰ هزار تن کمتر از ۵۰ هزار تن بدون تغییر
وبگردی
    ارسال نظر