نوسانات دلار، کابوس جدید برای همتی / آیا بحران ارزی، وزیر اقتصاد را استیضاح می‌کند؟

اقتصاد ۱۰۰- در حالی که عبدالناصر همتی در دوران ریاست خود بر بانک مرکزی با انتقادات شدید روبه‌رو بود، اکنون به عنوان وزیر اقتصاد دوباره زیر فشار همان گروه‌ها قرار گرفته است. استیضاح او با ۸۹ امضا به کمیسیون اقتصادی مجلس ارسال شده و احتمال برکناری او به دلیل نوسانات شدید قیمت دلار و مشکلات اقتصادی کشور افزایش یافته است.

نوسانات دلار، کابوس جدید برای همتی / آیا بحران ارزی، وزیر اقتصاد را استیضاح می‌کند؟

در دوران ریاست همتی بر بانک مرکزی، او همواره هدف انتقادهای فراوان قرار داشت. در آن زمان، مخالفان و منتقدان حسن روحانی به شدت روئسای بانک مرکزی را در دوران مذاکرات هسته‌ای، اجرای برجام و بحران پس از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای مورد انتقاد قرار می‌دادند. این انتقادات به خصوص پس از سال ۹۷ و آغاز دوباره بحران اقتصادی شدت بیشتری پیدا کرد. همتی دقیقاً در همین دوران ریاست بانک مرکزی را بر عهده داشت و تا سال ۱۴۰۰ این جایگاه را حفظ کرد. حالا او به عنوان وزیر اقتصاد، همان انتقادات را از همان گروه‌ها تجربه می‌کند.

استیضاح عبدالناصر همتی با ۸۹ امضا به کمیسیون اقتصادی مجلس ارسال شده است، خبری که دیروز توسط احمد نادری عضو هیئت رئیسه مجلس اعلام شد. این استیضاح در حالی مطرح می‌شود که همتی، اولین وزیری است که پس از گذشت حدود ۶ ماه از آغاز دولت مسعود پزشکیان، تحت استیضاح قرار می‌گیرد.

وزرای مسعود پزشکیان، از جمله وزرای اقتصاد، بهداشت، کار و میراث فرهنگی، در زمان مجلس دوازدهم به سختی رای اعتماد گرفتند. تحلیلگران معتقدند که این وزرا بیشتر از سایر اعضای دولت تحت نظارت قرار دارند. با این حال، فعلاً به نظر می‌رسد که همتی نخستین وزیری است که در معرض استیضاح قرار گرفته، و علت این استیضاح به شدت نوسانات قیمت دلار باز می‌گردد.

بازگشت به عقب

همتی در دوران ریاست خود بر بانک مرکزی، به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. منتقدان روحانی، به ویژه در دوران مذاکرات هسته‌ای و پس از خروج ترامپ از برجام، از عملکرد روسای بانک مرکزی انتقاد می‌کردند. این انتقادات پس از سال ۹۷، در اوج بحران اقتصادی دوباره شدت گرفت. همتی دقیقاً در همین دوران رئیس کل بانک مرکزی بود و این جایگاه را تا سال ۱۴۰۰ حفظ کرد. حالا در مقام وزیر اقتصاد، هم او تحت فشار همان گروه‌ها قرار گرفته است. شواهد نشان می‌دهد که سیاست‌های اقتصادی همتی در حال حاضر تحت انتقاد قرار دارد و به همین دلیل او در معرض برکناری احتمالی قرار دارد. در مقابل، محمدرضا فرزین که پس از همتی جایگزین علی صالح‌آبادی شد، فعلاً از این انتقادات به دور است.

نوسانات بازار

پس از اعلام بازگشت سیاست فشار حداکثری از سوی ترامپ، بازار ارز و سکه در ایران به شدت دچار نوسان شد. قیمت دلار تا نزدیک ۹۵ هزار تومان رسید و سکه طلا هم قیمت ۷۸ میلیون تومان را تجربه کرد. اگرچه قیمت‌ها کمی کاهش یافته، اما برخی کارشناسان معتقدند که این نوسانات ارتباط مستقیمی با تهدیدات ترامپ ندارد. علیرضا سلیمی، نماینده مجلس، به نامه‌نیوز گفت: «افزایش قیمت دلار هیچ ارتباطی با تهدید ترامپ ندارد، زیرا مولفه‌های اقتصادی کشور هنوز تغییر نکرده‌اند. این وضعیت می‌تواند با اقداماتی کنترل شود.»

حسین سلیمی، رئیس انجمن سرمایه‌گذاری خارجی اتاق بازرگانی ایران، در گفتگویی با خبرگزاری مهر نیز تأکید کرد که نوسانات بازار ارز عمدتاً ریشه سیاسی دارند و ناشی از جنگ تجاری بین آمریکا و سایر کشورها است.

چه خواهد شد؟

تیمی که استیضاح همتی را دنبال می‌کند، در خارج از مجلس نیز به فعالیت رسانه‌ای پرداخته است. حسین صمصامی، نماینده مجلس و تئوریسین کاهش قیمت دلار به کانال ۲۰ هزار تومان، در گفتگو با همشهری اظهار داشت که هیئت رئیسه مجلس برخلاف آئین‌نامه استیضاح همتی را مسکوت گذاشته است. با توجه به تحرکات این تیم اقتصادی، باید دید که استیضاح همتی چه نتیجه‌ای خواهد داشت. آیا او موفق به اخذ دوباره رای اعتماد خواهد شد یا از مقام خود برکنار خواهد شد؟

منبع: فرارو

وبگردی
    ارسال نظر