هجوم سرمایه گذاران داخلی و خارجی به این منطقه ایران
اقتصاد 100- سواحل مکران با ظرفیتهای تجاری، گردشگری و شیلاتی، به عنوان یک منطقه استراتژیک، فرصتهای بزرگی برای توسعه اشتغال و تولید در آینده نزدیک فراهم خواهد کرد.
سیستان و بلوچستان با مساحتی بالغ بر ۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع، به دو منطقه سیستان و بلوچستان تقسیم میشود. منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز است که وسعت آن به ۱۵ هزار و ۱۲۳ کیلومتر مربع میرسد. همچنین منطقه بلوچستان به دو بخش سرحد و مکران تقسیم میشود. بخش سرحد شامل شهرستانهای زاهدان، خاش، تفتان و میرجاوه و بخش مکران شامل شهرستانهای سراوان، مهرستان، گلشن، سیب و سوران، ایرانشهر، دلگان، بمپور، سرباز، راسک، فنوج، قصرقند، نیکشهر، دشتیاری، لاشار، زرآباد، کنارک و چابهار میباشد.
سواحل مکران در امتداد ساحل بلوچستان به طول ۶۰۰ مایل (حدود ۱۰۰۰ کیلومتر) قرار دارد و از ساحل گواتر و پسابندر شهرستان دشتیاری آغاز شده و تا چابهار، کنارک و زرآباد ادامه مییابد. این نوار ساحلی در حد فاصل راس الکوه در غرب جاسک و میناب در هرمزگان قرار دارد.
مکران، منطقهای با تاریخی غنی و موقعیت استراتژیک است که در جنوب شرقی ایران و بخشهایی از جنوب غربی پاکستان قرار دارد. این منطقه به دلیل برخورداری از موقعیت استراتژیک و ارتباط با دریای عمان از اهمیت ویژهای برخوردار است و میتواند به یکی از قطبهای اقتصادی، تجاری و گردشگری ایران تبدیل شود.
دلایل توجه به منطقه مکران برای تبدیل شدن به یک پایتخت اقتصادی و تجاری عبارتند از موقعیت راهبردی آن، امکان تمرکززدایی از تهران، ظرفیتهای بالقوه در توسعه شهری، و تقویت روابط بینالمللی و امنیت انرژی. با وجود ۳۲۰ کیلومتر مرز آبی و نوار ساحلی ۵۴۱ کیلومتری، مکران یکی از دروازههای مهم برای توسعه تجارت و گردشگری دریامحور محسوب میشود.
در همین راستا، سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران با اشاره به اهمیت جذب گردشگران داخلی و خارجی و توجه ویژه به منطقه مکران، تأکید کرد که کشورهای غربی تا ۳۰ درصد از درآمد خود را از دریا کسب میکنند و ایران باید از این ظرفیت غافل نماند. وی با تأکید بر توسعه زیرساختهای گردشگری در این مناطق، اعلام کرد که ایجاد جذابیتهای گردشگری در سواحل مکران باعث شده است که موجی از سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی به این منطقه جذب شوند.
صالحی امیری همچنین بر برپایی همایشهای سرمایهگذاری در مناطق مختلف کشور از جمله بابلسر و تاکید بر معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در سواحل مکران به سرمایهگذاران داخلی و خارجی تأکید کرد. با توجه به این برنامهها، به نظر میرسد که در آیندهای نزدیک، سواحل مکران نه تنها به عنوان مقصدی گردشگری، بلکه به عنوان یک منطقه تجاری و اقتصادی پر رونق در سطح بینالمللی مطرح خواهد شد.