4 محرومیت شخص دارای چک برگشتی
اقتصاد 100- چک برگشتی، که به آن چک بلامحل یا صدور چک بیمحل نیز گفته میشود، زمانی اتفاق میافتد که چکی به بانک ارسال شود اما حساب صادرکننده چک فاقد موجودی کافی برای پرداخت مبلغ چک باشد.
طبق قوانین جدید، پس از برگشت چک و گذشت ۲۴ ساعت از آن، محدودیتهای زیر برای صاحب حساب و امضاکننده چک برگشتی در شبکه بانکی اعمال میشود:
محدودیت در افتتاح حساب و صدور کارتهای بانکی : صاحب حساب قادر به افتتاح هرگونه حساب جدید، صدور کارت بانکی جدید، یا درخواست کارتهای المثنی، تمدید تاریخ اعتبار کارتها، کارتهای اعتباری و تسهیلات خرد نخواهد بود.
مسدود شدن حسابها و کارتهای بانکی : وجوه تمامی حسابها و کارتهای بانکی صاحب چک مسدود میشود. مبلغ مسدود شده معادل کسری موجودی حساب صادرکننده چک خواهد بود.
محرومیت از دریافت تسهیلات بانکی : صاحب چک نمیتواند تسهیلات بانکی جدید دریافت کند و از دریافت هرگونه ضمانتنامه ارزی یا ریالی نیز محروم خواهد شد.
محرومیت از گشایش اعتبار اسنادی : صاحب حساب از گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی نیز محروم میشود.
تغییرات در قوانین چک برگشتی:
در گذشته، اگر چک برگشتی صادر میشد، فرد صاحب چک ۱۰ روز فرصت داشت تا چک را پاس کند و از قرار گرفتن در لیست سیاه بانک مرکزی جلوگیری کند. اما طبق قوانین جدید، در صورت برگشت چک، نام صادرکننده بلافاصله و بهصورت آنلاین در سامانه مشتریان بدحساب بانک مرکزی ثبت میشود و پس از ۲۴ ساعت، محدودیتهای پنجگانه ذکر شده به طور خودکار بر فرد اعمال میگردد. این تغییرات به منظور افزایش اعتبارسنجی مشتریان و ارتقای رتبه اعتباری آنها است و همچنین باعث میشود تا از صدور چکهای بلامحل و مشکلات مرتبط با آن جلوگیری شود.