افزایش شوکه کننده قیمت لبنیات از 20 فروردین تا 20 دی
اقتصاد 100- بررسی هفتگی بازار کالاهای اساسی نشان میدهد که قیمت فرآوردههای لبنی در طول سال جاری چندین بار با افزایش مواجه شده است.
بررسی تغییرات قیمت برخی از اقلام پرمصرف لبنیات در دو مقطع زمانی ۲۰ فروردین و ۲۰ دیماه امسال نشاندهنده افزایش قابل توجه قیمتهاست. در این مقایسه، درصد افزایش قیمتها به وضوح قابل مشاهده است که به شرح زیر است:
فرآورده لبنی قیمت ۲۰ فروردین قیمت ۲۰ دی درصد افزایششیر کم چرب | ۲۶,۰۰۰ تومان | ۲۸,۰۰۰ تومان | ۸٪ |
پنیر یو اف ۴۰۰ گرمی | ۴۴,۴۰۰ تومان | ۵۶,۰۰۰ تومان | ۲۸٪ |
ماست ۲.۵ کیلوگرمی | ۶۵,۰۰۰ تومان | ۷۷,۵۰۰ تومان | ۱۹.۲۳٪ |
خامه ۲۰۰ گرمی | ۳۲,۵۰۰ تومان | ۴۷,۰۰۰ تومان | ۴۴.۶۲٪ |
کره ۵۰ گرمی | ۱۸,۵۰۰ تومان | ۳۲,۵۰۰ تومان | ۷۵.۶۸٪ |
چند نکته قابل توجه در خصوص این افزایشها:
شیر کم چرب، ماست ۲.۵ کیلوگرمی و پنیر یو اف ۴۰۰ گرمی جزو اقلامی هستند که تحت قیمتگذاری دستوری قرار دارند.
پس از افزایش ۲۸ درصدی نرخ پنیر یو اف ۴۰۰ گرمی از سوی ستاد تنظیم بازار، تولید این محصول متوقف شد و پنیرهای تولید شده جدید با افزودن ویتامین D به قیمت ۵۸,۵۰۰ تومان در بازار عرضه میشود.
تولیدکنندگان برای مقابله با چالشهای قیمتگذاری دستوری، به افزودن ویتامینهای مختلف مانند A و D به محصولات خود روی آوردهاند که این امر باعث افزایش قیمت این کالاها شده است.
در کنار این تغییرات، یکی دیگر از عواملی که به افزایش قیمتها کمک کرده، گرانی نرخ جهانی روغن و صادرات کره حیوانی در نیمه دوم سال است که باعث کاهش عرضه آن در بازار داخلی شده است.