کار غیب شدن بنزین در ایران بیخ پیدا کرد!
اقتصاد 100- صاحبنظران این وضعیت را بهعنوان تاراج سازمانیافته میدانند و بررسی دلایل و راهکارهای مقابله با آن در دستور کار رئیسجمهوری قرار گرفته است.
چندی پیش، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری از گم شدن روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت خبر داد که واکنشهای گستردهای را در بین مردم و رسانهها برانگیخت. در پی این اعلام، محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری نیز تأکید کرد که دولت چهاردهم با جدیت در پی جلوگیری از قاچاق سوخت و مقابله با مافیای سوخت است، زیرا توجه به این موضوع برای حفظ منافع ملی بسیار حیاتی است.
پیش از این، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز درباره موضوع قاچاق سوخت در کشور گفته بود که روزانه بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت بهطور غیرقانونی از کشور خارج میشود. قالیباف افزود که دولت، هم واردکننده و هم تولیدکننده فرآوردههای نفتی است و قاچاق سوخت کاملاً سازمانیافته بوده و نهادهای تولید و مصرفکننده اصلی بهطور مستقیم در این قاچاق دخیل هستند.
در واکنش به این موضوع، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم اظهار کرد که قاچاق روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت یک فرآیند پیچیده و طولانی است که نیاز به بررسی دقیق دارد. وی افزود که این میزان قاچاق بهطور عمده با استفاده از کامیونها انجام میشود و این پرسش مطرح است که این کامیونها از کجا تأمین میشوند و چگونه این کار انجام میگیرد. مهاجرانی همچنین تأکید کرد که در جلسه اخیر هیئت دولت، این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و رئیسجمهوری گروهی از وزرا را مسئول پیگیری و بررسی ابعاد این مسئله کرده است. اطلاعات نهایی بهمحض تکمیل، به اطلاع مردم خواهد رسید.
محسن پاکنژاد، وزیر نفت نیز درباره آمار قاچاق سوخت گفت که ارقام مختلفی در خصوص میزان سوخت قاچاق مطرح است و این تفاوتها به نحوه محاسبه مربوط میشود. وی افزود که وزارت نفت این موضوع را بهطور جدی در دستور کار خود قرار داده و در حال شناسایی مسیرهای قاچاق و جلوگیری از خروج غیرقانونی سوخت از کشور است.
در همین راستا، اخیراً مجتبی قهرمانی، رئیسکل دادگستری هرمزگان از کشف یک خط لوله سرقت سوخت از خطوط انتقال سوخت هواپیما در بندرعباس خبر داد. این انشعاب غیرمجاز به طول دو کیلومتر از خط لوله اصلی سوخت هواپیما، پس از صدور دستور قضائی و با اقدامات فنی توسط نیروی انتظامی کشف شد. طبق ارزیابیها، سارقان از این خط لوله غیرمجاز برای برداشت روزانه ۷۰ هزار لیتر سوخت استفاده میکردند. ارزش لولههای سرقتی کشفشده حدود ۴ میلیارد تومان برآورد شده است و به نظر میرسد که این سارقان دارای اطلاعات فنی و دانش لازم برای این اقدام بودهاند.
قاچاق سوخت در ایران نهتنها بهعنوان یک تهدید اقتصادی بلکه بهعنوان یک معضل بزرگ اجتماعی مطرح است که نیاز به برخورد قاطع و جدی از سوی نهادهای دولتی و قضائی دارد تا به طور مؤثری از گسترش آن جلوگیری شود.