سعدوندی: سیستم اقتصادی کشور ما سرمایه داری رفاقتی است+ فیلم
علی سعدوندی با انتقاد از سیستم اقتصادی کشور عنوان کرد: سیستمی به وجود آوردیم که در دنیا درموردش صحبت میشد ولی هیچ کشور دنیا جرئت نداشت این سیستم را ایجاد کند.
علی سعدوندی، کارشناس اقتصادی و پژوهشگر بازارهای مالی در واکنش به اختلاف نظرها در کشور در خصوص بازار آزادو بازار دولتی به اقتصاد 100 گفت: سطح معیشت و رضایت مردم کشور ایالات متحده را به عنوان کشوری که سمبل اقتصاد آزاد است، ببینید. در شمال اروپا کشور اسکاندیناوی یک سیستم دیگری را پیاده میکنند. از جهتی برای کسب و کارها از آمریکا بازتر است، مثلا در سوئد از آمریکا راحت تر میتوانید کسب و کار انجام دهید اما از طرف دیگر نرخ مالیات بالا است و پشتوانه اجتماعی قرار میدهند.
او ادامه داد: همچنین وقتی به کشور چین و ژاپن میروید، انتخاب هایی که در زمینه سیاست گذاری اقتصادی انجام داده اند کاملا متفاوت است. کشور ژاپن بهترین سیستم آموزشی و سلامت را در دنیا دارد. برخی میگویند این کشور تحت قیمومیت امریکا بوده است. ولی سیاستی که اجرا میکند مطلقا با آمریکا نزدیکی ندارد. سیستم امریکا در زمینه بهداشت و تندرستی و سلامت، شاید یکی از ضعیف ترین سیستمهای جهان باشد. با این هزینه ای که میشود، مردم در بیمارستان از بین میروند. اینها واقعیتهای دنیا است.
این چهره اقتصادی در ادامه اضافه کرد: انتخاب ما بین چین و ژاپن و از طرفی سوئد و امریکا نبوده است. حتی الگوی ما اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی نبوده است. هرچند الان فرآیند فروپاشی خیلی شبیه به اتحاد جماهیر شوروی است. ولی ما یک سیستم کاملا مجزا داریم که در هر مکتب و دین و چهارچوب اخلاقی محکوم است. ما سیستمی به وجود آوردیم که در دنیا درموردش صحبت میشد ولی هیچ کشور دنیا جرئت نداشت این سیستم را ایجاد کند. این سیستم تحت عنوان crowny capitalism شناخته میشود که به معنی سرمایه خواری رفاقتی است. دور هم جمع شویم و بخوریم. هیچ ابا هم نداشته باشیم. این تئوریزه شده است. مثلا فارغ التحصیلان فلان مدرسه و دانشگاه و فلان پادگان، کشور را مانند گوشت قربانی بین خود تقسیم میکنند. این سیستم سرمایه داری نیست. این سیستم آمریکا و انگلیس است؟ مطلقا. هیچ کشوری اینطور عمل نکرده اند و با مردم خود به عنوان بیگانه عمل نکرده اند.