افزایش نرخ دلار با تصمیم جدید بانک مرکزی
اقتصاد 100-بانک مرکزی با راهاندازی بازار ارز توافقی، رویکرد جدیدی را در سیاستگذاری ارزی در پیش گرفته است و این تغییر با افزایش نرخ ارز در مرکز مبادله همراه شده است.
بازار ارز و تصمیمات جدید بانک مرکزی: خانهنشینی نیما و تولد بازار ارز تجاری
1. تغییرات در سیاستهای ارزی
در یکی دو سال اخیر، بانک مرکزی از سامانه نیما فاصله گرفته و اکنون بازار ارز تجاری یا همان توافقی را راهاندازی کرده است. بازاری که مسیر نیما را ادامه میدهد، اما با نرخهای جدید و گرانتر .
از ۲۶ آذر ۱۴۰۳ ، کلیه صادرکنندگان موظفند برای رفع تعهدات ارزی خود، ارز حاصل از صادرات را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند .
این اقدام بانک مرکزی باعث افزایش نرخ ارز در این مرکز شده است؛ بهگونهای که اسکناس دلار به بیش از ۶۱ هزار تومان و یورو به بیش از ۶۴ هزار تومان رسیده است. این افزایش نرخ، بیش از ۵۳۰۰ تومان نسبت به نرخهای پیشین مرکز مبادله بوده و تأثیر مستقیمی بر متقاضیان ارز مسافری، دانشجویی و درمانی دارد.
2. ارز مسافری و شرایط جدید
طبق سیاستهای جدید مرکز مبادله:
- سقف ارز مسافرتی برای سفرهای هوایی برابر ۵۰۰ یورو یا معادل دلاری/درهمی آن است.
- این ارز در حال حاضر با نرخ ۶۴ هزار تومان به ازای هر یورو (و حدود ۶۱ هزار تومان برای دلار) عرضه میشود.
- با محاسبه کارمزد ۵ درصدی ، تهیه ۵۰۰ یورو ارز مسافری حدود ۳۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه خواهد داشت.
توجه: ارز مسافری به افراد زیر ۵ سال و ایرانیان مقیم خارج از کشور تعلق نمیگیرد.
3. چشمانداز و تحلیل وضعیت
- فاصله نرخ مرکز مبادله و بازار آزاد همچنان محسوس است. در نتیجه، مسافرانی که ارز مسافرتی خود را مصرف نمیکنند، میتوانند با بازگشت به کشور بخشی از هزینه سفر را جبران کنند.
- احتمال دارد بانک مرکزی در ماههای پایانی سال مانند سال گذشته، سقف ارز مسافرتی را از ۵۰۰ یورو به ۱۰۰۰ یورو افزایش دهد.
جمعبندی
با تصمیم جدید بانک مرکزی و آغاز به کار بازار ارز تجاری، شاهد تغییرات معناداری در نرخهای ارز خدماتی هستیم. افزایش نرخ دلار و یورو در مرکز مبادله، تأثیر قابل توجهی بر هزینههای مسافری و سایر نیازهای ارزی دارد و احتمالاً در روزهای آینده باز هم این نرخها دستخوش نوسان خواهند شد.