پیوند کلیه جان یک زن را گرفت / قصور پزشکی مرگ تلخی را رقم زد !
اقتصاد100- زن آمریکایی پس از پیوند کلیه خوک اصلاحشده ژنتیکی، با ثبت رکورد بقای ۴ ماه، بر اثر از کار افتادن کلیه درگذشت؛ شکست دیگری برای حوزه چالشبرانگیز پیوند بینگونهای.

زن آمریکایی که به دلیل نارسایی شدید کلیه، تحت عمل پیوند کلیه خوک قرار گرفته بود، پس از عدم موفقیت این پیوند، جان خود را از دست داد. این موضوع بار دیگر چالشهای فراوان حوزه پیوند بینگونهای را به رخ جهانیان کشید.
کوشش برای عبور از مرزهای علم
توانا لونی، مادربزرگ ۵۳ ساله ای از ایالت آلابامای آمریکا، در نوامبر ۲۰۲۴ کلیهای از یک خوک اصلاحشده ژنتیکی دریافت کرده بود. هدف از این پیوند، ایجاد امکان استفاده از اعضای حیوانی برای کمک به بیماران نیازمند بود. اگرچه این پیوند توانست رکورد جدیدی در مدت زمان بقای کلیه خوک در بدن انسان ثبت کند، اما در نهایت جسارت علمی این پروژه با شکستی تلخ مواجه شد.
زندگی با دیالیز؛ امید به پیوند عضو
لونی پس از اهدا کردن یکی از کلیههای خود به مادرش، شاهد از کار افتادن کلیه دیگرش بود و مجبور شد زندگی خود را با برنامههای دیالیز تطبیق دهد. مرکز درمانی لانگون دانشگاه نیویورک به او فرصتی برای تجربه نوع جدیدی از پیوند کلیه داد. این جراحی به عنوان بخشی از تحقیقات پیوند بینگونهای انجام شد؛ پروژهای که با همکاری شرکتهای بیوتکنولوژی در تلاش است تا با تغییرات ژنتیکی در خوکها، امکان استفاده ایمن از اعضای بدن آنها برای انسانها فراهم شود.
چالشهای جلوگیری از پسزدن عضو پیوندی
لونی توانست تا چند ماه بدون مشکل با کلیه پیوندی خوک زندگی کند اما در نهایت سیستم ایمنی بدنش شروع به پسزدن این عضو کرد. پزشکان تصمیم گرفتند به جای افزایش دوز داروهای سرکوبکننده ایمنی، کلیه خوک را از بدنش خارج کنند. این تصمیم به دلیل احتمال آسیب بازگشتناپذیر به عضو پیوندی و عفونتهای مرتبط با مصرف داروها گرفته شد.
جراحی مجدد برای خارج کردن عضو
عمل خارجسازی کلیه خوک در ماه آوریل انجام شد و لونی به خانه بازگشت، اما با تجربهای ارزشمند برای تیم پزشکی و تحقیقات پیرامون پیوند اعضای حیوانی به انسانها. او در بیانیهای گفته است: «اگرچه نتیجه همان چیزی نبود که همه میخواستند، اما از این ۱۳۰ روز درسهای زیادی آموخته شد که میتواند به دیگران در مسیر مقابله با بیماری کلیوی کمک کند.»
تحقیقات علمی بی وقفه
کلیه پیوندی لونی توسط شرکت ریویوکور توسعه داده شده بود؛ شرکتی که با تغییرات ژنتیکی دقیق سعی در کاهش خطر پسزدهشدن و بهبود عملکرد ارگانها کرده است. اما در اواخر ماه مارس، نشانههای مشکلات کلیوی و پسزدگی عضو نمایان شدند. از جمله مشکل دفع ادرار و افزایش ناگهانی سطح کراتین خون که به بستری شدن او در بیمارستان منجر شد.
چشمانداز آینده در پیوند اعضای بینگونهای
در ایالت متحده، تعداد بیماران منتظر برای دریافت عضو انسانی بسیار زیاد است و اغلب افراد قبل از رسیدن نوبت پیوند، جان خود را از دست میدهند. محققان امیدوارند که با پیشرفت در عدم واکنش ایمنی نسبت به اعضای اصلاحشدهی حیوانی و توسعه داروهای جدید، آیندهای روشن برای پیوندهای بینگونهای رقم بخورد.
ابتکارات شرکتهای ژنتیکی
در حالی که شرکتهای آمریکایی همچون ایجنسیس و ریویوکور تلاشهای مشابهی برای پیشبرد پروژههای پیوند اعضای بینگونهای انجام دادهاند، رقابت برای توسعه و اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو (FDA) ادامه دارد. مطالعههای بالینی در این زمینه میتواند به کاهش صفهای طولانی انتظار بیماران و فراهم شدن دسترسی گسترده به اعضای پیشرفته کمکی کند.
اگرچه شکست پیوند کلیه خوک به لونی امیدها را تا حدی کاهش داد، کارشناسان تحقیقات انجامشده را نقطه عطفی در مسیر استفاده از اعضای حیوانی برای انسان میدانند. با توجه به پیشرفتهای اخیر، این حوزه میتواند به مرحلهای نو و پرامید وارد شود.