۱۳ مورد از خوشمزهترین غذاهای کاشان که باید امتحان کنید
اقتصاد 100- شهر کاشان، تعداد زیادی مکانهای دیدنی و آثار تاریخی دارد که هر ساله باعث جذب گردشگران ایرانی و خارجی به این شهر میشود. علاوه بر تمام مکانهای دیدنی جالب کاشان، انواع عرقیات گیاهی از جمله گلاب در کاشان تولید میشود که عطر و بوی فوقالعادهای دارند.
به گزارش گروه گردشگری اقتصاد 100، یکی از جالبترین بخشهای سفر به کاشان، خوردن غذاهای خوشمزه کاشان است. در نوشتههای قبلی درباره غذاهای معروف گیلان، شیراز و شهرهای جنوبی ایران با شما صحبت کردیم که بسیار خاص و خوشمزه هستند و در سفر به شهرهای ایران میتوانید آنها را نوشِ جان کنید. در این نوشته با خوشمزهترین غذاهای کاشان آشنا خواهید شد که در سفر به شهر کاشان میتوانید این غذاهای خوشمزه را نوشِ جان کنید یا روش درست کردن آنها را یاد بگیرید و خودتان در منزل، به سبک کاشانیها غذا بپزید.
۱. گوشت لوبیا کاشانی
یکی از غذاهای خوشمزه و مقوی کاشان، گوشت لوبیا کاشانی است که به دلیل وجود گوشت و لوبیا، خواص بسیار زیادی دارد و طعم آن بسیار خوشمزه است. کاشانیها این غذا را در هیئتها و مراسمات مذهبی ماه محرم بین مردم پخش میکنند و این غذا جزو غذاهای مجلسی در کاشان محسوب میشود. کاشانیها به این غذا، «گوشت لوبیاب» هم میگویند. برای درست کردن گوشت لوبیاب به گوشت بدون استخوان، لوبیا سفید، دارچین، پیاز و زعفران نیاز است. مردم کاشان معمولاً گوشت و لوبیا سفید و پیاز را به مدت چندین ساعت میپزند تا در نهایت خورشت خیلی خوب جا بیفتد و به غلظت کافی برسد. گوشت لوبیا یکی از موارد ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی ایران است. این غذا بعد از پخته شدن، همراه با نان سنگک یا شوید پلو سرو میشود. بعضیها هم دوست دارند که این غذا را شبیه به آبگوشت بکوبند و با سبزی و نان میل کنند. گوشت لوبیا به دلیل وجود حبوبات و گوشت، سرشار از پروتئین و کلسیم و آهن است و میتواند ساعتها شما را سیر نگه دارد. این غذا، یک گزینهی عالی پس از گشتوگذار در کاشان و دیدن خانههای قدیمی کاشان است که انرژی بدن شما را حسابی تامین میکند.
۲. شفته نخودچی کاشانی
قیمه ریزه یا شفته نخودچی، یکی دیگر از غذاهای خوشمزه کاشان است که معمولاً در فصل زمستان بیشتر پخته میشود؛ زیرا طبع این غذا گرم است. دلیل اسمگذاری این غذا به شفته نخودچی این است که مردم کاشان به گوشت قلقلیشده، «شفته» میگویند و شفته نخودچی نیز از گوشت قلقلی شده به همراه آرد نخودچی و پیاز درست میشود. شفته نخودچی نیز به همراه نان و سبزی سرو میشود.
۳. شفته سماق کاشانی
یکی دیگر از غذاهای کاشانی، کوفته آب سماق یا شفته سماق است که برای درست کردن آن از گوشت چرخکرده، پیاز، آرد نخودچی و سماق استفاده میشود. همانطور که از نام کوفته آب سماق مشخص است، این غذا نتیجهی پخته شدن کوفتههای قلقلی با طعم سماق در آب است. بعد از ترکیب گوشت چرخکرده با آرد نخودچی، پیاز رنده شده و سماق، گوشتها را قلقلی کرده و در روغن آنها را سرخ میکنند. سپس قلقلیها را داخل آب حاوی ترشی و ادویه میریزند. کوفته آب سماق را میتوان هم با برنج و هم با نان میل کرد. وجود سماق در کوفته آب سماق کاشانی باعث کنترل دیابت و کاهش کلسترول بد خون میشود و سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین C است که باعث افزایش مقاومت بدن در برابر دردها و بیماریها میشود.
- طرز تهیه شفته سماق اصیل کاشانی
۴. شفته انار
یکی از غذاهای خوشمزه کاشان، شفته انار است که طرفداران خاص خودش را دارد. برای درست کردن شفته انار، ابتدا گوشت چرخشده را به همراه پیاز و آرد نخودچی خوب ورز میدهند و سپس سبزیجات معطر مانند ترخون و مرزه را به آن اضافه میکنند. بعد از مخلوط کردن گوشت با ادویهها، آنها را بهصورت قلقلیهای ریز درمیآورند و سرخ میکنند. حالا کوفتهها را درون سس حاوی رب انار و پیاز داغ میریزند. بعضی از کاشانیها در سس شفته انار، آب انار را هم اضافه میکنند که سبب خوشرنگ شدن این غذا و خوشمزه شدن آن میشود. میزان ترش بودن شفته انار به میزان ترشی رب انار و آب انار بستگی دارد و میتواند بسیار شیرین یا بسیار ترش باشد.
۵. شفته بادمجان
یکی دیگر از غذاهای اصیل کاشانی، شفته بادمجان است. به دلیل وجود بادمجان سرخشده در این غذا، شفته بادمجان از بهترین غذاها برای طرفداران بادمجان است. برای درست کردن شفته بادمجان ابتدا گوشت چرخشده را با پیاز، آرد نخودچی و سایر ادویهها ترکیب کرده و بعد از قلقلی کردن گوشتها، آنها را سرخ میکنند. همچنین بادمجان را بهصورت جداگانه سرخ میکنند. گوشتهای قلقلی و بادمجان سرخشده با هم در سس مخصوص شامل پیاز سرخشده و رب انار میروند تا مزهی آنها با هم ترکیب شود و خوراک شفته بادمجان با مزهای بینظیر آماده شود.
۶. خورشت نخود آله
خورشت نخود آله، همان خورشت قیمه است که این بار به سبک کاشانیها درست میشود. در این غذای سنتی کاشانی، از نخود استفاده میشود که آن را به دو قسمت تقسیم میکنند و به همین دلیل است که به آن «نخود آله» میگویند! برای درست کردن خورشت قیمه کاشانیها از گوشت، پیاز، لیمو عمانی و نخود استفاده میشود و روش پخت آن دقیقاً شبیه به خورشت قیمه است. بعد از تفت دادن پیاز به همراه گوشت و نخود، آب گوجهفرنگی و پورهی گوجهفرنگی را به این خورشت اضافه میکنند تا رنگ خورشت بسیار زیبا و جذاب و هوسبرانگیز شود! در انتهای مراحل پخت خورشت نخود آله، به این غذا گلاب و ادویههایی مانند زعفران و هل و دارچین را اضافه میکنند تا مزهی این غذا فوقالعاده خوشمزه شود. خورشت نخود آله را حتماً همراه با برنج میل کنید تا مزهی این غذا در طول سفر در زیر زبانتان بماند. خورشت نخود آله کاشانی از آن غذاهایی است که دوباره هوس خوردنش به سرتان میزند!
۷. آبگوشت پلو
اسم این غذا بسیار خاص و جالب است؛ دقیقاً مثل مزهی این غذا که بسیار خوشمزه و خاص است. تمام مواد اولیهی آبگوشت، برای درست کردن آبگوشت پلو نیز به کار میرود و یعنی شما باید از گوشت، پیاز، سیبزمینی و لوبیا سفید استفاده کنید. تمام مواد اولیه گفته شده را جداگانه بپزید و در نهایت برنج را داخل آن بریزید تا آبش کشیده شود و شبیه به کته دم بکشد. آبگوشت پلو به چلو دیزی نیز معروف است. اگر به رستورانی رفتید که در منوی غذاهایش آبگوشت پلو داشت، در خوردن این غذا حتی لحظهای هم شک نکنید.
۸. حلیم بادمجان کاشانی
یکی از انواع خوشمزهی حلیم بادمجان، با گوشت و عدس و بادمجان درست میشود و کاشانیها در پخت آن مهارت بالایی دارند. برای درست کردن این غذا، ابتدا پیاز را خرد کرده و در روغن تفت میدهند تا نرم شود. سپس گوشت گوسفندی بدون استخوان را به پیاز اضافه کرده و زردچوبه و فلفل سیاه را به پیاز و گوشت اضافه میکنند. بعد آب را در قابلمه گوشت و پیاز میریزند تا خوب بپزد. بعد از حدود ۲ ساعت از پخت گوشت، عدس خیسکرده را به همراه بادمجان و گوجه به آن اضافه میکنند و مجدداً حرارتش را کم میکنند تا چند ساعت دیگر هم بپزد و خوب جا بیفتد. این حلیم بادمجان کاشانی به همراه نان سنگک و سبزی واقعاً خوشمزه میشود و شما را حسابی سیر میکند.
۹- آبگوشت به و آلو
همانطور که در ابتدای مطلب توضیح دادیم، اکثر غذاهای کاشانی به همراه نان درست میشود و به همین دلیل است که چندین مدل آبگوشت در کاشان وجود دارد که مزهی آنها واقعا فوقالعاده است. همانطور که از نام این غذا مشخص است، در تهیهی این مدل آبگوشت از به و آلو استفاده میشود. وجود به و آلو بخارا در این آبگوشت، باعث شیرین شدن این غذا میشود. برای درست کردن این غذا به گوشتِ ماهیچه یا گوشت آبگوشتی، پیاز، لوبیا سفید، آلو بخارا، به، دارچین و ادویهها نیاز است. روش پخت این مدل آبگوشت، شبیه به آبگوشتهای معمولی است و به همراه نان خشک یا نان سنگک سرو میشود.
۱۰. جوجویی تاس کباب
یکی دیگر از غذاهای معروف و خوشمزه کاشان، جوجویی تاس کباب است که برای درست کردن آن از گوشت، پیاز، بادمجان و گوجهفرنگی استفاده میشود. برای درست کردن جوجویی تاس کباب، ابتدا باید پیازها را بهصورت حلقهای برش زد و کف قابلمه چید. سپس گوشتهای تکهای را روی پیازها گذاشت. در مرحلهی بعد یک لایه بادمجان و یک لایه گوجهفرنگی را روی هم قرار داد. در ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پایانی پخت تاس کباب کاشانی هم بهتر است رب انار را به آن اضافه کرد تا مزهی ترش و شیرین به این غذا بدهد. تاس کباب کاشانی هم با برنج و هم با نان بسیار خوشمزه میشود.
۱۱. آبگوشت به
یکی دیگر از آبگوشتهای خوشمزه شهر کاشان، آبگوشت به است که برای درست کردن آن از گوشت با استخوان، پیاز، لوبیا سفید، نخود، رب انار، به و ادویهها استفاده میشود. شاید فکر کنید که آبگوشت به مزهای شیرین دارد؛ اما وجود رب انار در این غذا باعث ملس شدن و حتی ترش شدن این آبگوشت میشود.
۱۲. مُچه
اگر در کاشان به رستوران یا غذاسرایی رفتید و در منوی آن رستوران، مُشته یا مُچه وجود داشت، حتماً این میان وعده خوشمزه را سفارش دهید. مشته یا مچه یا مشتوک، یکی از میانوعدههای خوشمزه و سالم کاشان است که مزهی بسیار لذیذ و فوقالعادهای دارد. بعضیها با خوردن مچه در وعده شام هم سیر میشوند.
برای درست کردن مچه ابتدا نان سنگک را خشک کرده و آن را پودر میکنند؛ سپس گردوی پودرشده و پنیر پودرشده را با هم ترکیب میکنند و مقداری پنیر رندهشده را به آن اضافه میکنند. حالا نان پودرشده را به مخلوط پنیر و گردو اضافه میکنند و با دست خوب آنها را مخلوط میکنند و باز هم با دست، به آنها فرم میدهند تا شبیه به گلولههای کوچک شوند. دلیل نامگذاری مُشته یا مُچه این است که این غذا توسط فشار مچ دست و داخل مشت انسان حالت میگیرد.
اگر یکبار مچه را در کاشان امتحان کنید، عاشق مزهی فوقالعادهاش خواهید شد و مجدداً هوس میکنید که این غذای کاشانی خوشمزه و سالم را میل کنید. البته معمولاً مچه را به شکلهای مختلفی درست میکنند. بعضیها داخل این غذا از سبزی خوردن ریزشده استفاده میکنند و بعضیها نیز زیره و نعنا را داخل آن میریزند تا مزهی آن بهتر شود.
۱۳. آش شولی
ما ایرانیها به آش و سوپ علاقهی خاصی داریم و به همین دلیل است که در میان غذاهای سنتی هر شهر و منطقهای، میتوانیم مدلهای جدید آش را پیدا کنیم. آش شولی یکی از غذاهای ساده و خوشمزهی شهر کاشان است که روش پخت آن بسیار ساده است. برای درست کردن این آش از چغندر، سرکه، پیاز، آرد و سبزیهایی مانند نعناع، شوید، اسفناج استفاده میشود. سرکه و رب انار از چاشنیهای اصلی این آش هستند که مزهی بسیار خوبی به آش شولی میدهند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که یزدیها نیز غذایی مشابه با این آش دارند و این موضوع به دلیل نزدیکی فاصلهی این شهرها است.
فرهنگ غذایی کاشان
وقتی به کاشان سفر کنید، متوجه خواهید شد که به شهری کویری و زیبا قدم گذاشتهاید که قدمتی کهن دارد و آثار تاریخی و جاذبههای معماری آن واقعا فوقالعاده است. مردم کاشان بسیار مهربان و صبور هستند و به زندگی در گرمای کویر خو گرفتهاند. مردم کاشان عادت کردهاند که با مواد اولیهی ساده و ارزان، غذاهای ساده و مقوی را درست کنند. به دلیل وفور گندم نسبت به برنج در کاشان، اکثر غذاهای کاشان با نان سرو میشوند و تعداد کمی از غذاها و خورشتهای کاشانی است که به همراه برنج خورده میشود. شما با توجه به رژیم غذایی و ذائقهی خود میتوانید انتخاب کنید که غذای خود را همراه با برنج میل کنید یا دوست دارید آن را به همراه نان نوش جان کنید.
انتهای پیام/
ارسال نظر