استاد دانشگاه امام صادق: نسخه روسی سوییفت و FATF داخلی پول دور ریختن است
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق معتقد است مانور بر این مساله که ما باید افایتیاف و سوییفت خودمان را داشته باشیم نشان از آن دارد که دولتمردان هنوز ضرورت ارتباط با جهان را به درستی درک نکردهاندK.
به گزارش اقتصاد 100، این روزها اخباری در خصوص ضرورت برخورداری ایران از افایتیاف و سوییفت اختصاصی از سوی دولتمردان شنیده میشود . اخیرا محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده است: ما بهدلیل تحریمها از سوئیفت استفاده نمیکنیم، به جای سوئیفت از ابزارهای دیگری استفاده میکنیم و ابزار مالی خودمان را داریم، چه اشکالی دارد که FATF خودمان را هم داشته باشیم.
پیش از این روسیه نیز سوییفتی اختصاصی برای پیامهای بانکی خود راهاندازی کرده است و به نظر میرسد ایران نیز چنین مسالهای را مدنظر دارد . نکته اینجاست که در خرداد ماه سال 1402 معاون بینالملل بانک مرکزی گفت: اتحادیه پایاپای آسیایی که 9 کشور هستند بر راهاندازی پیامرسان بینبانکی جایگزین سوئیفت تا یک ماه آینده توافق کردند.
این در حالی است که کامران ندری، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه امام صادق تاکید کرد: کار سوییفت انتقال پیام به صورت الکترونیکی و با ایمنی بالاست. طبیعی است که باید کنسرسیومی از کشورها چنین پیام رسانی را راهاندازی کنند اما روشن نیست منظور از اینکه ما باید از سوییفت و افایتیاف خودمان استفاده کنیم ، چیست؟
وی گفت: حتی اگر کشورهای اسلامی یا کشورهای دیگری اطراف ما بیایند و چنین کنسرسیومی تشکیل دهند، باز پول دور ریختن است، مراوده ما با کشورهایی که راضی به انجام این کار هستند، ان قدر بالا نیست که مشکل را حل کند . روسیه نیز وقتی با تحریم و انزوا روبرو شد، این کار را کرد اما مساله اینجاست که مراودات بانکی روسیه بالاست، جهان همچنان به نفت و گاز روسیه نیاز دارد و نقش این کشور در بازار انرژی پررنگ است، اما ما حتی در این بخش نیز درگیر انزوا هستیم . در عین حال باید در نظر داشت که اگر روسیه نیز موضوع اوکراین را تعیین تکلیف نکند، به زودی با تشدید تحریم و انزوا روبرو خواهد شد.
او تاکید کرد: باید اصلاح روابط با جهان در دستور کار باشد نه اینکه با این قبیل طرحها به انزوا دامن زده شود. وقتی ایزوله باشیم و در انزوا قرار گیریم، این دست اتفاقات رخ میدهد در حالی که باید بر اساس منافع خودمان با جهان آشتی کنیم تا اموراتمان بگذرد.
او راه اندازی سوییفت و افایتیاف توسط گروهی از کشورها را بی فایده دانست و گفت: نمیشود در کنار جهان جهانی دیگر راهاندازی کرد . راه چاره بازگشت به جامعهی بینالمللی است و این دست اقدامات دامن زدن به بحرانهایی است که وجود دارد.
به گفته وی مهمترین کارویژه ایران تدوین طرحهایی است که به شکسته شدن تحریم و عادی شدن روابط ایران با جهان منجر شود.
ارسال نظر