کاهش ارزش ارزهای برتر آفریقایی
اقتصاد100- خطراتی چون کاهش نجومی ارزش، بی نظمی، بی ثباتی در سال ۲۰۲۲ ، ارزهای کشورهای آفریقایی را تهدید میکنند. یک روند اقتصادی، که میتواند بدتر شود.

به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی اقتصاد 100 به نقل از خبرگزاری jeuneafrique مورخ ۲۰ اکتبر ۲۰۲۲، در حالی که همهگیری کووید-۱۹ هنوز به صورت کامل از میان نرفته است و جنگ در اوکراین تقریباً هشت ماه است که ادامه دارد، تورم قابل توجهی دامن گیر کشورها شده است و به درجات مختلف بر تمام اقتصادهای جهان تأثیر گذارده است. برای مهار ریشهای آن، بزرگترین اقتصاد جهان یک سیاست انقباض پولی تهاجمی را در پیش گرفته است. در پایان ماه سپتامبر، بانک مرکزی آمریکا نرخ کلیدی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داد که باعث افزایش نرخ دلار شد.
این افزایش ارزش بر همه بازارها، به ویژه شکنندهترین اقتصادها، که کم و بیش با دلار آمریکا مرتبط هستند، تأثیر میگذارد. تحلیلگران چنین توضیح میدهند: « انقباض جهانی به رهبری بانک مرکزی آمریکا منجر به قیمت گذاری مجدد ارزها، بازارها و شرایط اعتباری، به ویژه در بازارهای نوظهور میشود.»
در حالی که پول غنا به تازگی توسط بلومبرگ عنوان "بدترین ارز قاره در سال ۲۰۲۲" را به خود اختصاص داده است، سایر ارزهای آفریقایی در تقابل با بحرانهای مختلف واکنش نشان دادهاند.
رکورد جدید برای ارز غنا که هرگز به چنین سطوح پایینی نرسیده است: از ژانویه ۲۰۲۲، ارزش پول غنا ۴۷ درصد در برابر دلار آمریکا کاهش یافته است. به عبارت دیگر اکنون برای به خرید یک دلار امروز نزدیک به ۱۳ سدی باید پرداخت کرد در حالی که در ماه ژانویه هر دلار فقط کمی بیشتر از ۶ سدی بود. دلیل چیست؟ غنا یک اقتصاد وابسته به واردات است. در نتیجه، این کشور بیشتر از آنچه که با صادرات خود دریافت میکند، ارز خارجی خریداری میکند که منجر به کسری در تراز تجاری میشود. همانطور که دانیل آدنی سودیمو، تحلیلگر اقتصادی کشورهای جنوب صحرای آفریقا توضیح میدهد، این نیز به دلیل فرار سرمایه گذاری پرتفویی است، "سرمایه گذاران خارجی با از دست دادن اعتماد خود از بازار غنا خارج شدند."
فرانک سیفا با روند نزولی آهسته مواجه است. تحت تأثیر اثر دومینو، فرانک سیفا، که مستقیماً با ضریبی ثابت نسبت به یورو بوده است، از همان تغییرات این ارز اروپایی در برابر دلار پیروی میکند. به طوری که در حال حاضر هر دلار ۶۷۲ فرانک سیفا ارزش دارد حال این که این نرخ در سال ۲۰۲۰ مبلغی حدود ۶۱۵ فرانک سیفا بود. حتی اگر کشورهای صادرکننده به نظر برنده بزرگ این نرخ برابری باشند، تورم عمومی به عنوان وزنه تعادل عمل میکند.
به عنوان مثال، اگرچه کشورهای تولیدکننده نفت و گاز مانند کنگو، گابن، نیجر، کامرون و به زودی سنگال موفق به کسب سود بیشتری میشوند، اما حاشیه سود دریافتی از این منابع به سرعت برای پرداخت به نیازهای این کشورها که برای آنها یارانه پرداخت میشود جذب خواهد شد. همانطور که آمرو سلاسی، مدیر آفریقایی صندوق بین المللی پول، اخیراً در گزارش خود در روزنامه ژون افریک نوشته است: "درآمد حاصل از فروش نفت خام توسط یارانهها جذب میشود".
انتهای پیام