تلاش یونانی ها برای کاهش مصرف گاز همزمان با گرانی
اقتصاد100- طی دهه گذشته شرکت های صنعتی یونان همواره در تلاش برای دسترسی به شبکههای گاز طبیعی جهت جایگزین کردن سوخت خود بوده اند. اما در سال جاری و در پی بحران انرژی که پس از جنگ اوکراین آغاز شده است، صنایع یونانی همچون بسیاری کشورهای دیگر با کاهش مصرف گاز به سوخت هایی که دارای آلایندگی بیشتر هستند روی آورده اند.

به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی اقتصاد100، بر اساس آمار وزارت محیط زیست و انرژی یونان، در 9 ماه اول سال جاری میزان مصرف تمامی سوخت های جایگزین گاز طبیعی افزایش پیدا کرده است. در این مدت مصرف مازوت (نفت کوره) به میزان 29 درصد، گازوئیل به میزان 8.5 درصد و گاز مایع به میزان 11 درصد افزایش یافته است.
طی ماههای اخیر پالایشگاههای هلنیک پترولئوم و موتور اویل، مصرف گاز طبیعی را به میزان 95 درصد کاهش داده و آنرا با سوخت نفت و دیگر دیگر سوخت ها جایگزین کردند. شرکت های کوچک و متوسط که به شبکه گاز وصل هستند نیز مصرف گاز طبیعی را به میزان 5.5درصد کاهش دادند.
با این حال، امکانات شرکت های صنعتی برای دسترسی به سوختهای جایگزین محدود است، بهویژه برای صنایع انرژیبر، که فعالیت مداوم آنها را نمیتوان با گازوئیل یا نفت کوره تضمین کرد یا اینکه امکانات لازم برای ذخیرهسازی سوخت مربوطه را ندارند.
این دسته از شرکت ها مجبور به استفاده از گاز طبیعی خواهند بود و در ماه جاری 135 یورو برای هر مگاوات ساعت پرداخت میکنند، در حالی که شرکت های رقیب آنها در آلمان، پس از مداخله دولت برلین جهت پشتیبانی از آنها، از اول ژانویه سال آینده 70 یورو برای هر مگاوات ساعت پرداخت خواهند کرد. هیئت مدیره انجمن شرکت ها و صنایع یونان (SEV)، طی دیداری با آقای اسکرکاس وزیر محیط زیست و انرژی یونان در هفته گذشته، نگرانی جدی خود از وضعیت موجود را ابراز نمود و پیشنهادهای خود برای مداخله دولت جهت کاهش قیمت گاز را ارائه کرد.
انجمن مذکور تاکید کرد بحران انرژی مشکلات عینی در عملکرد عادی تولیدی صنایع یونان ایجاد کرده و شرکت های انرژی بر تمامیبخش ها را تحت تهدید قرار داده است. SEV نسبت به تبعات منفی بحران انرژی بر تولید و موقعیت رقابتی شرکت های یونانی و احتمال ورشکستگی آنها هشدار داده است.
پس از وقوع جنگ در اوکراین، روند افزایش قیمت کالاهای اساسی بویژه در بخش مواد غذایی، انرژی و مسکن در یونان طی سه ماهه اول و دوم سال جاری (1401) شدت گرفت. این افزایش قیمت البته پیش از شروع جنگ اوکراین در یونان بویژه در بخش انرژی شروع شده بود اما با بحران اوکراین این افزایش قیمت ها شدت گرفت به طوریکه بر اساس آمار اعلامیتوسط دولت یونان در ماه سپتامبر، نرخ تورم به 12 ممیز یک دهم درصد رسید که این میزان برای یک کشور عضو اتحادیه اروپا رقم بالایی محسوب میشود و بالاترین نرخ تورم از دسامبر 1993 در یونان است. بحران افزایش قیمت ها در یونان چنان اهمیت یافته که نخست وزیر یونان از آن با عنوان "طوفان بزرگ" در زمستان یاد کرده است.
بر همین اساس قیمت گاز طبیعی در یونان طی یک سال گذشته به میزان 7.172 درصد، برق 2.80 درصد و سوخت 1.65 درصد افزایش یافت. میزان افزایش قیمت مواد غذایی در 2021 نیز قابل توجه بوده است به طوریکه قیمت لبنیات 5.15، نان 9.15 درصد، گوشت 15 درصد و روغن 25 درصد رشد داشته است.
هزینه حمل و نقل هوایی نیز به میزان 8.22 درصد و حمل و نقل دریایی به میزان 4.20 درصد افزایش یافته است. هزینه اجاره مسکن نیز به میزان 35 درصد افزایش داشته است. هزینه خرید خودروی صفر کیلومتر و خودروی دست دوم نیز به ترتیب به میزان 2.12 و 9.15 درصد افزایش یافته است.
به دنبال بدتر شدن پیشبینیهای کمیسیون اروپا که انتظار میرود در روزهای آینده در گزارش پاییزی آن منعکس شود، دولت یونان نیز پیشبینیهای خود در مورد نرخ های رشد و تورم سال 2023 را تغییر میدهد.
جنگ اوکراین و بحران انرژی سایه سنگینی بر اقتصاد اروپا انداخته، در حالی که افزایش نرخ بهره یورو توسط بانک مرکزی اروپا تاثیر منفی بر تولید ناخالص داخلی خواهد داشت. پیشبینیهای جدید دولت در بودجه 2023 گنجانده خواهد شد. متن نهایی لایحه بودجه سال 2023 قرار است حداکثر تا 20 نوامبر تسلیم مجلس شود. در پیش نویس لایحه بودجه که در اوایل اکتبر ماه تسلیم شد، دولت نرخ رشد اقتصادی را 1.2 درصد و نرخ تورم را 3 درصدی را پیش بینی کرده بود.
به نقل از وزارت دارایی در متن نهایی لایحه بودجه، رشد اقتصادی کمتر و نرخ تورم بیشتر از ارقام فوق خواهند بود. آقای استایکوراس وزیر دارایی یونان طی سخنانی در روز جمعه 4 نوامبر اظهار کرد نرخ تورم سال جاری حدود 10 درصد تثبیت خواهد شد.
در مورد رشد اقتصادی وزیر دارایی پیش بینی میکند که حدود 3.5 درصد در سال 2022 خواهد بود اگر چه برخی مقامات منجمله رئیس بانک مرکزی از رشد 6 درصدی صحبت کرده اند.
پایان پیام