تاثیر جنگافروزی پوتین بر طبقه فقیر و متوسط روسیه
اقتصاد100- هزینههای کرملین جهت ادامه جنگ در اوکراین و تضمین نیروی انسانی کافی، برای فقرای روسیه یک موهبت بزرگ اما برای طبقه متوسط یک مصیبت بوده است.

به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی اقتصاد100 به نقل از بلومبرگ، رویای الکسی مالوف داشتن یک خودروی لادای سفید بود. بر اساس گزارشی که سال گذشته از تلویزیون دولتی روسیه پخش شد، هنگامی که خانواده او در منطقه ساراتوف به دلیل کشته شدن پسرشان در جنگ اوکراین غرامت دریافت کردند، توانستند این خودرو را خریداری کنند. سپس پدر می رود تا آن را برای اولین رانندگی امتحان کند، آن هم به سوی قبرستان.
این غرامت تنها یک مورد از خطوط مبهم بین برنامه های اجتماعی و هزینه های کرملین برای جنگ است که به کسری بودجه بیسابقه در دسامبر منجر شد.
رئیس جمهور ولادیمیر پوتین در حالی که از هیچ هزینه ای برای ارتش دریغ نمی کند، به نیازمندترین روس ها با گسترش کمک های مالی به خانواده ها پاداش می دهد. سربازانی که در اوکراین می جنگند نیز یک بار پرداختی به ارزش بیش از متوسط دستمزد یک سال در روسیه دریافت می کنند.
بر اساس گزارش بلومبرگ اکونومیکس، افزایش مزایای اجتماعی درآمد فقیرترین دهک جمعیت را بیش از دو برابر نرخ تورم افزایش داده است. روسیه اکنون حدود دو سوم بودجه خود را به برنامه های دفاعی، امنیتی و اجتماعی اختصاص می دهد.
ناتالیا زوبارویچ، متخصص اقتصاد روسیه در دانشگاه دولتی مسکو می گوید: «دولت گروههای فقیر و نسبتا فقیر را هدف قرار می دهد. برای طبقه متوسط، پیام این است: خداحافظ بچه ها، بر روی پاهای خودتان بایستید.»
بر اساس آخرین آمارهای موجود برای سهماهه سوم، این رویکرد به کاهش 700 هزار نفر از افرادی که زیر سطح فقر رسمی (که به عنوان درآمد کمتر از 186 دلار در ماه تعریف می شود) هستند در یک سال کمک کرد.
در نیمه دوم سال گذشته، روسیه کمی بیش از یک تریلیون روبل (15 میلیارد دلار) برای کمک به خانوادههای دارای فرزند و حدود 400 میلیارد روبل اضافی برای حقوق بازنشستگی هزینه کرد، مبلغی که متخصصان انتظار دارند در سال 2023 دو برابر شود.
با این حال، موقعیت مالی روسیه حتی با وجود افزایش کسری بودجه نسبتا قوی باقی می ماند، اما اگر سقف قیمتی اعمال شده توسط ایالات متحده و متحدانش بر نفت خام روسیه در سال جاری مؤثر باشد، فشار بر بودجه احتمالا افزایش خواهد یافت.
بلومبرگ اکونومیکس علاوه بر این تخمین میزند که هزینههای افراد در ارتش، از جمله داوطلبان و کسانی که فرا خوانده شدهاند، ممکن است در حدود 1.1 تریلیون روبل در سال باشد.
این کمکها نمیتواند مانع از فقیرسازی کلی روسیه طی تقریبا یک سال پس از تهاجم به اوکراین شود. بر اساس یک نظرسنجی دولتی، بیش از یکسوم جمعیت شروع به صرفه جویی بیشتر برای مواد غذایی کردند، در حالی که درآمد واقعی تصرفپذیر برای سومین سهماهه متوالی کاهش یافت.
اوگنی گونتماکر، اقتصاددان و مقام سابق دولتی، گفت: «مردم به طور کلی فقیرتر می شوند، اما تعداد فقرا کمتر می شود.»
به گفته گونتماخر، اثرات جانبی جنگ طبقه متوسط را چنان توخالی کرد که اکنون بیش از 10 درصد از جمعیت را تشکیل نمیدهند. صدها هزار نفر که امکان ترک روسیه را داشتند، طی دو موج فرار کردند و اغلب دارایی و شغلشان را پشت سر گذاشتند. علاوه بر تضمین وفاداری محرومترین روسها، که مدتها هسته اصلی رایدهندگان پوتین هستند، دولت در حال ایجاد انگیزههایی برای مردم برای پیوستن به ارتش در زمانی است که از کمبود شدید نیروی انسانی در اوکراین رنج میبرد.
در اواخر دسامبر، پوتین دستور پرداخت 5 میلیون روبل به خانواده سربازان کشته شده در اوکراین را صادر کرد که برای خرید یک آپارتمان در بسیاری از مناطق روسیه کافی است. سربازانی که دچار جراحت یا ترومای شدید شده اند 3 میلیون روبل دریافت خواهند کرد.
ماشین پروپاگاندای روسیه همچنین تبلیغاتی را در رسانههای اجتماعی منتشر میکند و در پورتالهای استخدام، قراردادهای نظامی را به عنوان یک طرح برای ثروتمند شدن نشان میدهد.
به گفته زوبارویچ، فقیرترین افراد جنگ را به عنوان یک گریز سریع از سختیها و وامهایی که نمی توانند بازپرداخت کنند، در نظر می گیرند. او گفت: «مردم اغلب به دلیل فقر به جنگ می روند. این راهی برای رهایی است.»
پایان پیام