اختصاصی اقتصاد 100/عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی مطرح کرد
چرا کسی در لو رفتن اطلاعات مردم عذر خواهی نکرد ؟! + صوت
اقتصاد 100-عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی عقیده دارد که بهترین راه حل ممکن برای جلوگیری از هک شدن سیستم های کشور راه اندازی اینترنت ملی است.

معصومه پاشائی بهرام نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس یازدهم جنگ فعلی جهان را جنگ سایبری دانست و گفت:حاکمیت اینترنت ملی و فعال کردن آن ،افزایش لایه های امنیتی پلتفرم ها و استفاده از ظرفیت هکرهای داخلی می تواند نقش موثری در حفاظت از داده های جامعه داشته باشد.
وی درگفتگوبا خبرنگار ما با اشاره به اینکه وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات نقش مهمی در حفاظت دیتاهای کشور دارد در این زمینه به سوالاتمان پاسخ داده که می خوانید.
*مسئول اصلی امنیت سایبری پلتفرم ها در ایران با چه نهادی است؟ چه نهادی از اطلاعات مردم در پلتفرم های داخلی محافظت می کند ؟
-اینجا نباید بگوییم چه کسی وظیفه دارد، در مرحله اول افراد هستند که از اطلاعات خود مانند دیوارهای خانه محافظت می کند، مرحله بعد حاکمیت است که باید از امنیت اطلاعات افراد محافظت نماید اما در کل وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات است با دادن پهنای باند و بردن تمام پلتفرم ها به بستر اینترنت ملی باید تلاش کند.
وقتی پلتفروم ها به بستر اینترنت ملی برده شوند ، یعنی جلوی هکرها، دو یا سه دیوار کشیده می شود. هکرها همیشه هستند وجایی نیست که آنها نتوانند وارد شوند. اما بحث این است که برای جلوگیری از نفوذ آنها باید سختی ایجاد شود.
یکی این راهها ،حاکمیت اینترنت ملی و فعال کردن آن است ، دومین راه افزایش لایه های امنیتی خود پلتفرم ها است.کسی که اسنپ را پایه گذاری می کند باید خود را موظف به امنیت داده ها نماید و بابت این امنیت هزینه کند. در جایی گفتم ، باید از ظرفیت هکرهای داخلی استفاده کنیم، به عنوان مثال اگرمی خواهید از پلتفرمی استفاده کنید و حتی سامانه های خیلی بزرگ را راه اندازی نمایید باید جایزه ای تعیین کنید و ببینید چه کسی می تواند آن را هک کند و بعد از اینکه از امنیت آن مطمئن شدید استفاده از پلتفرم را کلید بزنید.
* شاهد هک سامانه های بنزین هم بودیم این به چه معنایی است ؟
-سامانه بنزین روی ماهواره بود، وقتی سامانه ای روی ماهواره باشد ، یعنی قابلیت هک شدن دارد .وقتی در مرحله اول این سامانه هک شد ، مقررشد سامانه بنزین در بستر اینترنت ملی فعال شود تا مانع هک شدن سیستم شوند، اما این طور نشد. در حال حاضر جنگ فعلی دنیا، جنگ سایبری است و چه بخواهیم یا نخواهیم به همه سامانه حمله می کنند لذا در شرایطی که تمامی کشورها ازفن آوری ها استفاده می کنند و امکان هدایت دستی بسیاری از کارها وجود ندارد باید روی امنیت سایبری کارهای مهمی صورت گیرد.
*در این شرایط حکمرانی اصلی فضای سایبری کشور دست چه نهادی است ؟
-در مجلس برروی طرحی بنام "دوام "در حال کار هستیم تا همه دیتاها و اطلاعات در یک نقطه تجمیع شود و سطح دسترسی ها را تعریف کرده و امنیت داده ها را افزایش دهیم لذا درهک شدن سیستم ها، مالکان پلتفرم ها و وزارت ارتباطات مقصر هستند.
همه کشورهای پیشرفته دنیا اینترنت ملی دارند و تمامی پلتفرم های خود را در بستر جهانی قرار نمی دهند تا به آنها حمله شود. رفتن یک ایمیل شخصی در اینترنت جهانی مانعی ندارد ، اما سامانه سوخت ، بانکداری، مالیات وسامانه های دولت الکترونیکی نباید در بستر اینترنت جهانی قرار بگیرد.
این همه سنگ دولت الکترونیکی را به سینه می زنیم ، اما شاهدیم که روی بستر اینترنت ملی کار نمی شود و مسئولین دائم تنها توضیحاتی می دهند. دو سال قبل که عضوکمیته فن آوری مجلس بودم ، دائم در جلسات دولت قبل و اوایل دولت فعلی شرکت می کردم تا اینترنت ملی را تکمیل کنند اما یک جایی سرعت کار کم شد. البته در این مسیر باید بحث های نظارتی هم صورت می گرفت و در این فاصله اپلیکیشن هایی که با عام مردم سروکار دارند موظف هستند امنیت شبکه خود را تامین می کردند.
*بعد از این اتفاقات بهتر نبود لااقل پلتفرم ها و یا مسئولین از مردم عذرخواهی کنند ؟
-بله، متاسفانه عذرخواهی که روال نیست. وقتی اطلاعات همه ما رفته ، فقط در یک کلمه می گویند ، بله این اطلاعات رفت. البته در مجلس بحث بود که وقتی پلتفروها و سامانه ها اطلاعات مردم به سادگی سرقت می شود، باید نظارت بیشتری در این بخش صورت بگیرد و تشویق و تنبیهی وجود داشته باشد.
بالاخره هیچ کس نباید از این ها بازخواست کند!و نگویید بالای چشمتان ابروی هست ،یعنی چه که خیلی راحت می گویند اطلاعات مردم رفت ، رفت دیگه ! ..برخی می گویند اطلاعات اسنپ یا اسنپ فود چه ارزشی دارد ؟ این ها ارزش بسیاری دارد ، الان جنگ ، جنگ دیتاست .هکرها از سلایق مردم اطلاعات جمع می کنند وحتی شرکت های بزرگ جهانی از این اطلاعات استفاده می کنند و حتی در هدایت یک جامعه از اینها استفاده می کنند ،این اطلاعات خیلی گرانبها هستند ، چون الان عصر طلا و الماس نیست بلکه عصر دیتاست و نباید دیتاهای ما به این سادگی از دست برود.