اقتصاد 100 گزار ش می دهد؛
چرا سبد خانوارها اینقدر کوچک شد؟/ دهک های متوسط فقیر تر می شوند
اقتصاد 100- کارشناس اقتصادی با اشاره به روند افزایش تورم در بخش های مختلف اقتصادی به دلیل نبود برنامه منسجم در اجرای اصلاح نظام یارانه ای و کاستی ها در نظام مالی - بانکی کشور، گفت: خانوارها در دهک های میانه جامعه به دلیل رشد تورم و تثبیت درآمدشان فقیر تر خواهند شد و همین مسئله وضعیت اقتصادی و معیشت بیش از 80درصد مردم را به خطر خواهد انداخت.
به گزارش گروه کسب و کار اقتصاد 100؛ به روایت دولت گرانی کالاها به ویژه کالاهای اساسی در هفته اول شهریور کمتر شد اما نظر مردم نسبت به قیمت ها بیانگر چیز دیگری است.
دادههای مرکز آمار ایران نشان میدهد در مهرماه امسال از ۵۳ قلم کالای خوراکی، ۲۸ قلم افزایش قیمتی بالاتر از میانگین نرخ تورم عمومی نقطهای داشتهاند، اما نکته نگرانکنندهتر، کاهش مصرف برخی کالاها و جایگزینی آن با کالاهای بی کیفیت تراست .
بیش از 7 ماه از حذف رسمی ارز 4200 تومانی می گذرد و دولت به هیچ یک از وعده های ثبات قیمتی خود عمل نکرده است.
گرانی مواد خوراکی تا لباس و مسکن و خودرو همه دست به دست هم داده اند تا سبد خانوارها از این هم کوچکتر و سهمیه تمام موارد لازم یک زندگی معمولی درآن کوچکتر شود.
کامران ندری کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد 100 می گوید: هر زمان قیمت کالاها و محصولات مختلف افزایش داشته باشند تقاضای خریداین کالاها کاهش می یابد؛ این یک اصل در هر جامعه ای است اما متأسفانه به دلیل عدم هماهنگی بین دستگاه ها و کمبود و ضعف ها در بخش مالی – بانکی کشور در شرایطی که نرخ تورم باعث گرانی کالاها شده، کاهش تقاضا در بازار های مصرف بشدت شکل گرفته تا جایی که نگرانی برای گوشه نشین شدن بخش تولید در آینده نزدیک بسیار نگران کننده است.
وی ادامه داد: مصرف کننده طبق درآمد ماهانه خود برای خرید کالا و سایر مایحتاج برنامه ریزی می کند و همین موضوع باعث می شود که که در صورت افزایش یکباره و یا استمرار در گرانی کالا، از خرید عقب بیفتدو این موضوع می تواند به طور زنجیروار شرایط را برای بخش های مختلف یک سبد خانوار به وجود بیاید .
به گفته این کارشناس؛ در صورت ادامه افزایش قیمت کالاها، مصرف کنندگان ناگزیر به سمت خرید کالاهای بی کیفیت و یا جایگزین کالاهای دیگر می روند که این مسئله می تواند به بخش تولید کشور را بشدت آسیب برساند .
وی ادامه داد: زمانی که به دلیل گرانی ها و عدم مدیریت بر بازار مصرف، مصرف کننده نهایی قید خرید را بزند قطعاً بخش تولید به شدت دچار آسیب خواهد شد.
ندری می گوید: در حال حاضرکالاهای تولید داخل به سختی وارد بازارهای جهانی می شوند و این نمی تواند جایگزینی خوبی برای کاهش مصرف در بازار داخل باشد.
این کارشناس اقتصادی تأکید داشت: بی برنامه گی در تأمین و ایجاد فضای مناسب برای تولید و در نتیجه کاهش مصرف کننده در بازار مصرف کالاها زنگ خطر جدی است که می تواند تا چند ماه آینده به یک بحران غیر قابل اصلاح و تغییرتبدیل شود.
ندری با طرح این سوال که جایگزین کردن کالاهای ارزان به جای کالاهای گران تر تا کی می تواند ادامه داشته باشد؟ گفت: قطعاً اگر تغییری در سیاست های اجرایی دولت پیش نیاید، گرانی به تمام لایه های پایین تر خواهد رسید و دراین زمان هیچ برنامه ای را برای جبران افزایش قیمت کالاهای اساسی نمی توان اجرا کرد.
روایتی از بازار گرانی مواد غذایی
کاهش مصرف مواد غذایی این روزها سر و صدای زیادی به پا کرده و دولت همواره به شرایط آرام تقاضا در بازار تأکید دارد، اما موضوع خروج تدریجی اما تُند مواد غذایی از سبد خانوارها واقعیتی انکار ناپذیر است!
بتازگی مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئینی کشور اعلام کرد که در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مصرف گوشت ۵۰ درصد و مصرف مرغ ۳۰ درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی معتقداست؛ گوشت کیلویی ۸۰ هزار تومانی روی دست دامداران مانده است و کسی آن را نخریده است.
البته قیمت گوشت در بازار مصرف به کیلویی 180 تا 260 هزار تومان هم رسیده که قطعاً با این رقم ها کمتر خانواری توان خرید داشته باشد.
از سوی دیگر حبیب اسدالله نژاد مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی نیز با بیان اینکه در نیمه اول سال مرغداران به دلیل حذف ارز ترجیحی و کاهش دریافت سهمیه نهاده های دامی بشدت زیان دیده اند، گفته است: افزایش قیمت مرغ به دلیل گرانی تولید است و هنوز مرغدار نتوانسته در مقابل افزایش هزینه ها به شرایط مناسب تولید برسد.
این در حالی است که امروز تقاضای خرید مرغ با توجه به اینکه یکی از کالاهای پُرمصرف در بین خانواده های متوسط جامعه بوده ؛ به بیش از 50 درصد کاهش رسیده است.
انتهای پیام/
ارسال نظر