اقتصاد 100 گزارش می دهد؛
گرانی دلار چه بلایی بر سر سفره مردم می آورد؟/ موج سنگین تورم تولید در راه است
اقتصاد 100- تولید هیچ گاه در برابر تکان ها و شوک های ناشی از تحریم، کرونا، افزایش قیمت ها، رکود، گرانی هزینه های تولید و در نهایت گرانی دلار، حمایت و محافظت نشده و این وضعیت هزینه ها و تورم تولید را بشدت افزایش داده است.
به گزارش گروه کسب و کار اقتصاد100؛ تولید هر روز با یک معضل جدید روبروست. از اصلاح نظام یارانه ای تا حذف ارز 4200 از چرخه تولید، بسیاری از صنایع خرد و متوسط را دچار کمبود نقدینگی کرده است.
دلار نیز یکی از شاخص اصلی تعیین کننده مسیر فعالیت در بنگاه های تولیدی است. نوسان قیمت واحد پول آمریکا در کشور ما سرخط بیشتر مشکلات در بخش تولید است.
وضعیت بازار نشان میدهد در روزهای پایانی هفته دوم آبان ماه، نرخ شاخص ارزی در کانال تاریخی ۳۴ هزار تومان قرار گرفت و در ابتدای هفته جاری قیمت دلار در بازار آزاد به آخرین پله کانال ۳۵ هزار تومانی رسید.
دلار تا 35 هزار و 900 تومانی فاجعه دیگری در سال 1401 است؛ موضوعی که کارشناسان بر ایجاد تورم بزرگ در اقتصاد بارها تذکر لازم را تا قبل از خاموشی تولید هشدار داده بودند.
حالا ترمز بریدن دلار این نگرانی را ایجاد کرده که افزایش قیمت ها به واسطه گرانی ارز بار دیگر تکان جدی به وضعیت اقتصاد کشور وارد کند.
شاید فعالان بازار ارز تا صبح اولین روز هفته خواب دلار ۳۶ هزار تومانی را نمیدیدند؛ کابوس اقتصاد ایران رنگ واقعیت به خود گرفت و دلار آمریکا بار دیگر زمینه تشکیل تورم بزرگ دراقتصاد ایران را رقم زد.
همواره بازارهای مولد و غیر مولد از نرخ دلار تبعیت می کردند و این وضعیت در شرایط فعلی می تواند به زیان بخش تولید کشور باشد.
برخی فعالان اقتصادی و صاحبان بنگاه های خرد و متوسط در خصوص تبعات سنگین بر جای مانده ناشی از نوسان شدید نرخ ارز بر بخش تولید هم نظرند. اما واقعیت این است که چطور تشدید انتظارات تورمی و سرایت داراییهای خارج شده از بورس به بازارهای دیگر از دیگر دلایلی هستند که در گزارشهای اقتصادی به آنها اشاره شده است.
رقابت و تولید را از تولید کننده گرفته اند
محمد رضا جلالی کارشناس حوزه صنعت در گفتگو با اقتصاد 100 می گوید: تولید کننده به فضای اقتصاد بی اعتماد شده و باتوجه به سیاست های ارزی کشور، ترجیح می دهد قید رقابت در بازار داخلی و خارجی را بزند.
وی ادامه داد: افزایش نرخ ارز سقوط ارزش پول ملی ایران را به دنبال داشته ونرخ ارز بهعنوان یکی از مهمترین متغیرهای اقتصاد کلان و اصلیترین مفصل ارتباطی اقتصادی بین دولتها، ضمن تبیین ظرفیتهای اقتصادی جوامع، بیانگر میزان رقابتپذیری هر کشور در عرصه بینالمللی و تجارت خارجی است.
به گفته جلالی؛ نوسانات نرخ ارز تاثیرات گستردهای بر بخش داخلی و خارجی اقتصادکشوراعمال میکند، چون از یکسو بر تراز تجاری بهواسطه تاثیر بر صادرات و واردات و از سوی دیگر بر تولید و اشتغال به سبب اثرگذاری وسیع بر قدرت رقابتپذیری داخلی و همچنین تورم داخلی نقشآفرین است.
وی ادامه داد: افزایش افسارگسیخته نرخ ارز قدرت برنامهریزی و پیشبینی را از تولیدکنندگان م یگیرد و در نتیجه نااطمینانی را در فضای کسب و کار و تولید ایجاد می کند.
این کارشناس حوزه صنعت با اشاره به اینکه مدت هاست بنگاههای تولیدی در تلاشند با حفظ مواد اولیه و عدم تزریق آنها به چرخه تولید، در انتظار ایجاد شرایط بهتر بمانند تا وضعیت قیمت ارز به نقطه تعادل برسد؛ گفت: همین تعلل باعث شده تقاضا برای سرمایهگذاری در بنگاههای تولیدی کاهش یابد و فعالیت در بخش های زیادی از تولید به حالت تعلیق دربیاید.
وی تصریح داشت: عدم اعتماد تولید کننده به وعده های دولت در راستای تنظیم بازار و تثبیت قیمت دلار، تا کنون وضعیت صنایع مختلف خرد و متوسط را چنان بحرانی کرده که هنوز تولید در سردرگمی شدید نرخ دلار و هزینه تمام شده تولید بسر می برد.
به گفته این کارشناس حوزه صنعت؛ شوک ناگهانی افزایش نرخ ارز بدنبال شوک اصلاح نظام یارانه ای و ابهام سرنوشت برجام و از همه مهمتر ناآرامی های اخیر مردم در سطح کشو، صنعت کشور را به شدت دچار تشنج و کاهش تولید کرده است.
وی ادامه داد: اگر وضعیت گرانی دلار با همین فرمان پیش برود و یا حتی در کانال 36 هزار تومانی متوقف شود، فاتحه تولید را در 6 ماه دوم سال باید خواند.
جلالی با اشاره به افزایش نرخ دلار و تأثیر این گرانی در بخش های تولید گفت: انتظار تورم جدیدبالای 20درصد در اقتصاد کشور دور از ذهن نیست؛ زمانی که دولت با هدف اصلاح نظام یارانه ای هیچ تدبیری برای حمایت از تولید نداشته، امروز با افزایش نرخ دلارقطعاً بازارهای مولد از این بحران دلاری آسیب های جدی تر از گذشته خواهند دید.
انتهای پیام/
ارسال نظر