نگاهی به وضعیت معادن استان بوشهر
وقتی که جاده سرمایه گذاری بسته است
اقتصاد 100- معدن از بخشهای اشتغالزایی است که میتواند با تامین مواد اولیه ارزشمند و قرار گرفتن در چرخه فرآوری، ارزش افزوده بالایی را به همراه آورد و علاوه بر تامین نیازهای کشور، ارزآوری گستردهای هم به دنبال داشته باشد؛ توانمندی استان بوشهر هم با داشتن عرصههای گسترده معدنی از این قاعده جدا نیست.
به گزارش گروه کسب و کار اقتصاد 100، در حال حاضر استان بوشهر ۲۴۸ معدن فعال دارد که با سرمایهگذاری بیش از ۲ هزار میلیارد ریال توانسته برای حدود یکهزار و ۱۰۰ نفر اشتغالزایی کند و سالانه ۲۶ میلیون و ۳۸ هزار تن انواع مواد معدنی از آنها استخراج، عرضه و به بازارهای خارجی صادر میشود.
با توجه به موقعیت جغرافیایی استان بوشهر در دامنه جنوبی زاگرس، بیشتر معادن آن را سنگ لاشه، آهک، شن و ماسه تشکیل میدهند، طوریکه اکنون ۵۵ واحد معدنی فعال و نیمه فعال معدنی در زمینه فرآوری شن و ماسه و ۲۳ واحد در زمینه سنگ گچ فعالیت میکنند و سه کارخانه سیمان نیز در این استان فعال است که ۸۰ درصد ظرفیت سیمان ساروج صادراتی است و ۷۰ درصد تولید واحدهای تولیدی مُند دشتی و سیمان دشتستان در بازار داخلی عرضه میشود.
با اینحال ظرفیت برای فعال کردن این بخش و به فعل رساندن ظرفیتهای بالقوه خدادادی بوشهر بسیار بیش از اینها است؛ اگر با رفع موانع سد راه، امنیت به سرمایهگذاری در این بخش بازگردد و راه برای حضور پرشمارتر صاحبان سرمایه به این عرصه گشوده شود.
شناسایی معادن ارزشمند و دارای عیار بالا در استان بوشهر، ظرفیت معدنی آن را به طور چشمگیری ارتقا داده است، طوریکه که به گفته رئیس خانه معدن استان بوشهر معادن تازه شناسایی شده بیتومین و بوکسیت که در سال های اخیر در شهرستان دشتی این استان شناسایی شده در انتظار جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی یا فعالیت ایمیدرو است تا برای حدود هشت هزار نفر اشتغال بیافریند.
احمد مرادی میگوید: معادن بیتومین (ماده اولیه قیر) و بوکسیت ( ماده اولیه آلومینیوم) شناسایی شده در بوشهر از معادن دارای عیار بالا و مورد نیاز کشور است اما با توجه به نیاز سرمایهگذاری هنگفت آن از عهده بخش خصوصی خارج است و نیاز به پیگیری دولتی برای جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی یا فعالیت ایمیدرو (سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران) دارد.
علاوه بر این در شرایط کنونی نیز تولیدات معادن پس از مواد پتروشیمی از بیشترین کالاهای صادرات غیر نفتی استان بوشهر بوده و در یکسال گذشته گچ، سیمان، مواد اولیه سیمان، آهک، شن و ماسه از گمرکات بوشهر روانه آنسوی آبها شده است؛ بیشک در صورت بهرهبرداری بهینه و بیشتر از این ظرفیت استان، میتواند ارزآوری هنگفتی را نصیب کشور کند.
اما آنچه امروز وجود چالشهایی کهنه توسعه، رونق و پویایی معادن استان بوشهر را معطل گذاشته و به گفته رئیس خانه معدن استان بوشهر نرخ رشد سرمایهگذاری در حوزه معدن در این استان پایینتر از میانگین کشوری و کمتر از ۱۰ درصد و میزان کوچ سرمایهگذاران از بخش معدن به صنعت و کشاورزی بسیار بالا است.
انتهای پیام
منبع: ایرنا
ارسال نظر