چینی ها محبوبان منفور / ایرانی ها چرا چینی می خرند؟
اقتصاد 100 - از زمانی که در اواخر دهه هشتاد محرابیان وزیر وقت صنعت کشور عنوان کرد اجازه مونتاژ خودروهای چینی در ایران را نمی دهد تغییرات فراوانی هم در صنعت خودروی چین و هم در بازار ایران رخ داده است و این تغییرات باعث شده دیگر خودروهایی که زمانی دربازار ایران محبوب نبودند امروز یکه تاز بازار ایران باشند.

بابک وفایی کارشناس صنعت خودرو با اشاره به موارد بالا گفت: اگر در آن روزها صنعت خودروی چین به دنبال حضور در بازار کشورهای جهان سوم بود امروز این صنعت بازارهای جهانی و کشورهای اروپایی و آمریکایی را هدف گرفته است، بنابراین خودروهای با کیفیت تری تولید می کنند و در همین فاصله از تقلید پلتفورمهای اروپایی به ارایه پلتفورمهای اختصاصی خود کرده و مراکز تخقیق و توسعه خود را راه اندازی کرده اند. همجنین مونتاژ کاران خودروهای جینی در ایران هم محصولات به روزتری را به بازار عرضه می کنند.
بابک وفایی در بخش دیگری از یادداشت شفاهی خود گفت: مونتاژکاران ایرانی خودروهای چینی نحوه عرضه خود را تغییر داده اند در سالهای قبل اگر به این مونتاژکاران مراجعه می کردید با شرایط اقساطی طولانی مدت و حتی پیش پرداخت بساری اندک می توانستید از آنها خرید کتید ولی در یکی دوسال اخیر این شرایط تغییر کرده است، البته دلایل فروانی برای موضوع هست ولی به هر شکل این تغییر باعث تغییر رویکرد مشتریان ایرانی خودروهای چینی هم شده است. به زبان ساده پیچیدگی نحوه عرضه باعث شده شأن این خودروها در منظر خریداران ایرانی بالا برود.
وفایی با مرور شرایط قیمتی خودروهای چینی گفت: شاید نزدیک به یک دهه قبل به یک کارشناس خودرو می گفتی قیمت خودروهای چینی در بازار از کارخانه بالاتر خواهد بود باور نمی کردند و وقتی این خودرهای از کارخانه به دست مصرف کننده می رسید با افت قیمت همراه می شدند. یکی از علت های این افت قیمت شرایط فروش اقساطی بود یعنی کسی که می خواست یک خودروی دست دوم از بازار خرید کند می توانست خودروی نو را به صورت اقساطی از کارخانه خرید کند و طبیعتا حاضر به خرید نقدی از بازار نبود ولی امروز شرایط تغییر کرده است.
این کارشناس صنعت در برشمردن دلایل محبوبیت خودروهای چینی به محدودیت ورود خودروهای خارجی به بازار ایران اشاره کرده و گفت: در سالهای قبل حتی اکر بهترین مدلهای خودروهای چینی را بازار عرضه می کردیم بازهم به سختی می توانستند با برندهای معتبر جهانی رقابت کنند و خودرهای چینی نمی توانستند در مقابل تویوتا یا هیوندا عرض اندام کنند الیته در آن دوران باید یادمان باشد که در ان دوران خودروی وارداتی مثل امروز کالایی دور از دسترس نبود و بسیاری از خریداران خودروهای وارداتی از طیقه متوسط بودند. در آن زمان رقابت برای چینی ها بسیار سخت تر بود چون خرید یک خودروی کره ای و اروپایی با اهتلاق فیمت بسیار کم با خودروی جینی و به صورت اقساطی برای حتی حقوی بگیران هم ممکن بود.
وفایی در آخرین بخش از یادداشت شفاهی خود یکی از بردهای خودروهای چینی را در این روزهای بازار ایران عرضه پی در پی مدلهای به روز دانسته و گفت: بخش قایل تامل صنعت خودروی چین در عرضه خودروهای جدید است، به طوریکه هر یک یا حتی دو ماه در یک گوشه از صنعت خودروی چین یک محصول تازه عرضه می شود و این روند در ایران از زمان رونمایی یک خودرو توسط خوردوسازان داخلی که معمولا با حضور وزرا صورت می گیرد تا زمان عرضه چند سال زمان می برد. یعنی عرضه خودرو از زمان طرح آن تا لحظه ورود آن به بازار در کشور چین تنها چند ماه است و به همان نسبت هم محصولات تازه چینی سریع تر وارد ایران می شود و شاهد عرضه سریع محصولات متنوع چینی به بازار ایران هستیم و این مسئله قدرت انتخاب این رده از خودرو را در ایران باز میگذارد.
گزارش تکمیلی را اینجا بخوانید.