صنعت خودرو و اقتصاد دستوری؛

افزایش قیمت خودروها به بهانه سقف شیشه ای/ محدودیت خودروها با امضای استاندارد

اقتصاد 100-صنایع فولاد و پتروشیمی کشور که مواد اولیه قطعه سازان را تامین می کنند، نرخ مواد اولیه خود را دلاری اعلام می کنند و تولید کننده باید نسبت به نرخ اعلام شده مبلغ ریالی آن را پرداخت کند و حتی خودروسازها برای ترخیص قطعات سی کی دی از گمرک و عوارض انبار باید دلاری هزینه ها را پرداخت کند که این مشکلات باعث افزایش هزینه تولید و به دنبال آن درخواست افزایش قیمت خودرو از طرف خودروسازان می شود.

افزایش قیمت خودروها به بهانه سقف شیشه ای/ محدودیت خودروها با امضای استاندارد

به گزارش خبرنگار گروه کسب و کار اقتصاد 100؛ کاهش تولید، شیوه های عجیب فروش خودرو، عدم تحویل به موقع و معوق شدن مطالبات قطعه سازان باعث ایجاد مشکلات و نارضایتی گسترده ای شده است. یکی از مشکلات اصلی قطعه‌سازان عدم وصول مطالبات از شرکت های خودروساز است و عدم پرداخت به موقع این مطالبات از طرف خودروسازان در شرایط افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش ریالی باعث شده است که آنها جهت تامین مواد اولیه و اجرای تعهدات خود ناتوان شوند.

از طرفی خودروسازان هم با توجه قوانین قراردادها، موظف به حفظ ارزش پول مشتریان و قطعه سازان نیستند و افزایش قیمت و عدم پرداخت مطالبات را ریشه در شرایط حاکم بر اقتصاد و نوسانات ارز می‌دانند.

در دوره های گذشته افزایش قیمت خودرو به درخواست خودروسازان و به دلیل بالا رفتن هزینه های تولید صورت می‌گرفت؛ اما طی 2 سال گذشته تغییر قیمت خودرو‌ها بیشتر تحت تاثیر اهداف سیاسی قرار گرفته است.

روش دور زدن قیمت گذاری دستوری

بر اساس دستور رئیس جمهور قرار بر این بود ایران خودرو، خودروهای دارای پلتفرم قدیمی از خطوط تولید خارج و محصولات جدید تولید کند. اما ایران خودرو در تلاش است با حذف محصولات پر تقاضا که شامل قیمت گذاری دستوری می شود را به بهانه عرضه محصولات جدید حذف می کند و همان خودرو را با تغییرات بسیار اندک به عنوان خودرو جدید معرفی کند و قیمت بسیار بالاتری برای این محصول اعلام درخواست کند.

به عنوان مثال طی چند ماه گذشته شاهد این هستیم که خودروهای پر تقاضا به بهانه عدم تایید سازمان استاندارد از خط تولید حذف شدند؛ اما به جای اینکه محصولات جدید به جای آنها به بازار عرضه شود با تغییرات مانند دو رنگ کردن،  نصب سقف شیشه ای خودرهای رانا، 206 و در آینده نزدیک تارا را با قیمت بسیار بالا عرضه می کنند.

تولید خودروهای دورنگ و یا آپشن‌دار سقف شیشه‌ای برای حفظ بازار فروش یک محصول انجام می‌گیرد و در شرایط بازار انحصاری خودرو کشور با حذف ۲۰۶ و یا ۲۰۷ ساده عملا همین چند انتخاب کوچک هم از مردم گرفته می‌شود.

ظرفیت تولید این خودرها پس از این تغییرات به شدت افزایش پیدا می کند و به دلیل حاشیه سود بالا پایه ثابت فروش‌های فوق العاده این خودروساز می‌شوند اما به دلیل قیمت غیر منطقی و بالای این خودروها با استقبال مردم مواجعه نمی شوند.

ایران خودرو با ادامه این روش تمام خودروهای پر تقاضا که شامل قیمت گذاری دولتی می شود را از خط تولید حذف کند و همان خودروها را با پسوندهای سقف شیشه‌ای، دورنگ و... با قیمت بسیار بالاتر از آپشن‌های نصب شده در این خودروها به بازار عرضه خواهند کرد.

عرضه مواد اولیه داخلی با نرخ جهانی

همچنین با توجه به اینکه میانگین ارزبری هر دستگاه خودرو تولید داخل حدود دو هزار دلار است و تخصیص نیافتن ارز مورد نیاز قطعه‌سازان و تامین نشدن قطعات وارداتی، میزان تولید را با کاهش مواجه خواهد کرد.

 صنایع فولاد و پتروشیمی کشور که مواد اولیه قطعه سازان را تامین می کنند، نرخ مواد اولیه خود را دلاری اعلام می کنند و تولید کننده باید نسبت به نرخ اعلام شده مبلغ ریالی آن را پرداخت کند و حتی خودروسازها برای ترخیص قطعات سی کی دی از گمرک و عوارض انبار باید دلاری هزینه ها را پرداخت کند که این مشکلات باعث افزایش هزینه تولید و به دنبال آن درخواست افزایش قیمت خودرو از طرف خودروسازان می شود.

در سال 98 در یکی از استان های کشور طرح داخلی سازی رینگ آلومینیومی خودرو در دست اجرا بود که 4 حلقه رینگ خودرو با قیمت 420 هزار تومان بدست مصرف کننده می رسد اما به دلیل افزایش نرخ ارز، قیمت آلومینیوم تولید داخل از کیلویی 2300 تومان به 38 هزار تومان رسید و به دلیل افزایش هزینه‎‌ تولید، قیمت مصرف کننده این قطعه به 7 میلیون تومان رسید که در نهایت به دلیل عدم اقتصادی بودن این طرح داخلی سازی اجرا نشد. حتی خودروسازان هم به دلیل افزایش نرخ آلومینیوم، رینگ آلومینیومی خودروهای تولید خودر را حذف کردند.

انتهای پیام/

وبگردی
    ارسال نظر