بورس یا بانک کدام یک برای سرمایه گذاری مناسبتر است؟
بورس و بانک را می توان دو رقیب برای سپرده مالی و کسب سود دانست، این در حالی بوده که در برهه های مختلف سهم هر یک از این دو در ارائه سود تفاوت داشته و به این ترتیب گاها موجب می شود تا افراد در تصمیم گیری ها دچار تردید شوند.
به گزارش سرویس پول و سرمایه اقتصاد 100- الهام صادقی: وجود بازارهای موازی در زمینه سرمایه گذاری موضوعی بوده که وجود آن به طور قطع می تواند با ایجاد فضای رقابتی بستری برای رشد اقتصاد کشور و در کنار آن سودآوری بهینه برای سرمایه گذارانش شود، این در حالی بوده که تجمع سرمایه در یک بخش به یکباره موجب رکود در بخش های دیگر و به طبع آن فرار رسیدن زود هنگام افت سودآوری برای سرمایه گذارانش خواهد شد. تجربه ای در دو تا سه سال اخیر بورس با آن مواجه شد.
از سوی دیگر می توان به بحث بانک ها و نرخ بهره شان به عنوان رقیبی برای بورس و دیگر بخش های در حوزه سرمایه گذاری اشاره کرد که گاها و در برهه های زمانی مشخص شاهد استفبال صاحبان سپرده گذاران از آنها بوده ایم.
ایده تغییر جهت منابع از سیستم بانکی به بورس
اکنون اما برخی از افراد از جمله جعفر قادری، قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس براین باور هستند که تغییر جهت منابع از سیستم بانکی به بورس ضرورت دارد. به عبارتی وی بر این باور است که باید بخشی از منابعی که به سمت سیستم بانکی می رود، به سمت بورس سوق داده شود.
پیشنهادی که البته به طور قطع به سرنوشت نمادها در بورس و روند رشد یا ریزش آنها بستگی دارد. ضمن اینکه باید به یاد داشت که در سرمایه گذاری در بورس از آنجا که بین ریسک و بازدهی رابطه مستقیمی وجود دارد، میتوان از روشهای پرریسک، انتظار کسب سود زیادتری نسبت به روشهای کمریسک داشت. با این وجود پیش از ورود به هر بازار مالی، ابتدا علم فعالیت در آن بازار و نحوه کسب سود از آن را فرا بگیرید. آنچه که همه افراد از آن بهره مند نیستند.
نقدشوندگی یک شاخص مهم
این در حالی بوده که نباید از یاد برد که از نظر نقدشوندگی سرمایهگذاری در بانک یا بورس با یکدیگر یکسان نبوده زیرا که بازار سهام به شما این امکان را میدهد که سهام خود را در هر زمان که صلاح میدانید، بفروشید. اما در خصوص سپرده بلندمدت بانکی، نقدشوندگی پایین بوده و در صورت خارج کردن پول از حساب پیش از سررسید، بخشی از سود خود را از دست خواهی دداد.
با وجود همه این ها اما همانطور که قادری بیان کرده است هم کارهای کوتاه مدت و هم اقدامات بلند مدت را در بورس مدنظر قرار داد. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در این راستا تاکید کرده است که تلاشمان در راستای بهبود بازار سرمایه باید براین اساس باشد که هم بسته های حمایتی از این بازار را به کار بگیریم و هم تغییرات جدی و اساسی تری را در این بازار اعمال کنیم. واقعیت این است که حمایت از بخش های تولیدی کشور به خوبی می تواند به بورس کمک کند.
دلالان و واسطه ها هم می توانند نقش آفرین باشند
از سوی دیگر مساله هم این بوده که باید از مسائل دیگری نیز در این خصوص بهره برد که البته این امر نیاز به نظرات کارشناسی و دقیق دارد اما به طور نمونه قادری بر این اعتقاد است که برخورد با بخش هایی که به دلالی و واسطه گری در بازار مشغول هستند به خوبی می تواند به بازار سرمایه کمک کند. علاوه براین ما هر چقدر بتوانیم راه را برای فعالیت های تولیدی باز کنیم و راه را بر فعالیت های دلالی ببندیم و مالیات ها را در این بخش ها ارتقا دهیم، به بهبود بازار سرمایه کمک کرده ایم.
البته در قالب مقایسه های یکه پیش تر اشاره شد این را هم باید عنوان کرد که بورس ریسک بالایی برای سرمایه گذاری دارد زیرا که سودآوری در آن به عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی و ... گره خورده است. با این وجود ولی باید به یاد داشت که برای سرمایهگذاری در بانک یا بورس نیازی به سرمایه کلان ندارید و با سرمایههای اندک خود نیز میتوانید در این دو عرصه فعالیت کنید. شما میتوانید تنها با سرمایه ۵۰۰ هزار تومان، فعالیت خود را در بورس آغاز کنید، این کار را با گذشت زمان ادامه داده و اندازه سرمایهگذاریهای خود را افزایش دهید.
اصلاحات قانونی در بازار سرمایه یک راهکار
در کنار همه این موارد اما موضوع دیگر این بوده که باید تغییرات ساختاری در بورس اعمال شود و مد نظر قرار گیرد. در این زمینه نیز باید به طور حتم موانعی که در بورس وجود دارد بررسی و برطرف شود زیرا که باعث می شود که شفافیت ها زیر سئوال برود.
براین اساس شاید نیاز است اصلاحات قانونی در بازار سرمایه صورت گیرد تا به واسطه این اصلاحات قانونی مشکلات را از سوی بهارستان نیشینان برطرف شود.
به عنوان مثال نیاز است در دامنه نوسان قیمت ها اصلاحات قانونی صورت گیرد و همچنین باید در بستر سازی در زمینه سرمایه های خارجی در بورس اصلاحات انجام شود. موضوعی که عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم به آن اشاره کرده است.
انتهای پیام/
ارسال نظر